Návrat osamělé smolařky Bridget Jonesové

Bridget_Jones_Laskou_Silena
Přestože už Bridget Jonesová překročila magickou hranici padesátky, stále si s životem neví rady. I když jsou její přátelé a stohy chytrých příruček vždy po ruce, ani s jejich pomocí není pro ovdovělou matku od dvou malých dětí snadné vyrovnat se se smrtí milovaného muže a zase začít randit…

Fanoušci Bridget Jonesové se konečně dočkali! Po dlouhých čtrnácti letech vydala britská spisovatelka Helen Fieldingová v pořadí již třetí příběh o nezdolné a ztřeštěné Angličance, tentokrát pod názvem Bridget Jonesová: Láskou šílená.

Když se vloni na podzim tento dlouho očekávaný román objevil na knižních pultech, ještě během prvního dne z knihkupectví zmizelo více než 47 tisíc jeho výtisků. Díky tomuto obrovskému úspěchu se kniha okamžitě zařadila do Top 10 žebříčku bestsellerů podle deníku New York Times. Román navazuje na předchozí dva díly, Deník Bridget Jonesové a Bridget Jonesová: S rozumem v koncích, jež taktéž vyšly v nakladatelství XYZ.

Začít nanovo není nikdy jednoduché. Tím spíš, když máte na krku dvě malé děti, stále truchlíte pro milovaného manžela, na kterého nemůžete přestat myslet, zatímco ostatní vám dost nevybíravě připomínají, že byste se měli sebrat a jít dál. Přesto je to většinou to jediné, co můžete udělat.

A tak se i Bridget rozhodne, že je na čase zahodit přebytečná kila, která za poslední roky přibrala, napsat scénář, ovládnout sociální sítě a zase se stát sexuálně aktivní ženou, jež si užívá plnohodnotný život. Jenže to by nebyla Bridget, kdyby jí na cestě za splněnými sny nezastihlo alespoň několik karambolů…

Stačilo pár stránek a hned jsem měla pocit, že jsem se zase setkala s tou starou dobrou kamarádkou Bridget, která občas zažije nějaký ten trapas, ale nikdy se svými přešlapy dlouho netrápí a s pozvednutou hlavou jde dál.

Přestože jí je jednapadesát let, uvnitř se stále cítí jako ta nejistá třicátnice, jež hledá pravou lásku a pochopení. Snaží se bojovat s obávaným termínem „ženy ve středním věku“, vychovávat své dvě děti tak, aby z nich nezešílela, než stačí vyrůst, a opět získat kontrolu nad svým životem.

Když se do toho všeho zapletou její nejlepší přátelé, kteří ze sebe sypou stovky rad, co má a co nemá dělat, zatímco stále slepě tápou vlastními životy, mladý milenec, jež by mohl být jejím synem, a posedlost Twitterem, nemůže z toho vzejít nic jiného než další série katastrof, se kterými si nikdo neumí poradit tak dobře jako Bridget Jonesová.

Na románu Bridget Jonesová: Láskou šílená je skvěle vidět, jak autorka do své hrdinky promítá své vlastní zkušenosti se stárnutím, díky čemuž působí vývoj postavy přirozeně a nenuceně. Přestože Fieldingové mnoho fanoušků po celém světě vyčítalo, že z Bridget udělala vdovu, pro vývoj této hrdinky byla nějaká razantní životní změna téměř nezbytná.

Příběh Bridget Jonesové patří k těm z mála knih, které dokáží oslovit čtenáře napříč všemi věkovými kategoriemi. A pokud si myslíte, že se jedná o čtení jen pro ženy, tak jste na omylu. Prostřednictvím románů o Bridget mohou muži konečně zjistit, co se ženám honí hlavou. A k tomu se navíc ještě výborně pobaví…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBridget Jonesová: Láskou šílená

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

Napsat komentář