Trable s panem Darcym, podruhé!

Bridget Jones S rozumem v koncích
Bridget Jonesová je ze vztahu s dokonalým gentlemanem Markem Darcym nadšená a stále nemůže uvěřit, že konečně našla lásku a přestala být „single“. Jenže to by nebyla Bridget, aby se do její cesty za štěstím nepřimotala řada nedorozumění, hromada pochybností o sobě samé a navíc jedna dlouhonohá, vyzáblá mrcha…

Bridget není potřeba dlouze představovat. S touto nezlomnou třicátnicí jsme se poprvé setkali v románu Helen Fieldingové Deník Bridget Jonesové, kde se zoufale snažila najít lásku, ale i sebe samu. Knížka se dočkala velmi kladného přijetí nejen ve Velké Británii, dobyla žebříčky nejprodávanějších knih i v zahraničí. Proto není žádným překvapením, že se fanoušci brzy dočkali jejího pokračování, Bridget Jonesová: S rozumem v koncích. Sérii příběhů o této oblíbené hrdince uzavřela zatím poslední kniha Bridget Jonesová: Láskou šílená, jež vyšla po dlouhých čtrnácti letech od vydání druhého dílu. Všechny výše uvedené romány u nás vydalo nakladatelství XYZ.

Mnozí znají postavu Bridget Jonesové hlavně z filmových adaptací prvních dvou románů Helen Fieldingové. Zatímco první díl patří mezi nejoblíbenější britské komedie, jeho pokračování se setkalo s mnohem chladnějším přijetím hlavně kvůli opakování již ohraného milostného trojúhelníku: Bridget – Mark – Daniel. Pokud patříte mezi ty, které zápletka druhého dílu neoslovila, mám pro vás dobrou zprávu – románová předloha se od své filmové adaptace až na pár momentů v mnohém liší!

Pokaždé, když se ke mně dostane knižní předloha později než její filmové zpracování, mám trochu obavy, zda mě knížka dokáže zaujmout i přes to, že vím, jak příběh skončí. Ještě napínavější to je v případě, pokud mě film zrovna dvakrát nezaujal. Přestože mám oba snímky o Bridget Jonesové ráda, nepopírám, že druhý díl je o dost slabší. Proto mě při čtení jeho předlohy mile překvapilo, že na mě čekala značně odlišná zápletka!

Vztah Bridget a Marka se zdá být na nejlepší cestě – dvojice spolu tráví co nejvíce času, sdílí stejný humor a ani jeden se netají svými city k druhému. Avšak to by se na scéně nesměla objevit Bridgetina „kamarádka“ Rebecca, dlouhonohá, blonďatá kráska, jež nejenže vypadá jako jedna ze soutěžících Miss Wolrd, ale zároveň je také dost zazobaná, což je v Bridgetiných očích nehorázně nespravedlivé, pakliže ne rovnou hraničící s nevkusem.

Naší smolařce samozřejmě nenadálý zájem její sokyně o Marka neunikne, a také si povšimne, že Markovi není přítomnost Rebeccy vůbec nepříjemná. Rebecca není žádná naivní amatérka, a tak šikovně manipuluje s lidmi tak, aby jednali v jejím nejlepším zájmu. Proto není divu, že se tato proradná bestie hned od začátku zaměří na Bridgetiny nedostatky, na něž při každé vhodné příležitosti nenápadně upozorní. A tak netrvá dlouho, než Bridget opět okusí, jaký život vedou „singles“…

I když by se mohlo zdát, že Bridget konečně našla toho pravého, Helen Fieldingová jí její kousek štěstí nedaruje zadarmo. Pro tuto deprimovanou třicátnici si připravila novou dávku peripetií, se kterými si umí poradit pouze Bridget Jonesová a její přátelé.

Objevuje se tu však jedna věc, která mi prvních cca dvě stě stran strašně lezla na nervy – rádoby dobré rady od Bridgetiných kamarádek Shazzer a Jude, které načerpaly z různých příruček, a také jejich nekonečné alkoholové dýchánky – pokud by se opíjely tak často, jak autorka uvádí, brzy by je jistě neminula cirhóza jater.

Naopak velmi zajímavým je rozhovor Bridget Jonesové s Collinem Firthem, který shodou okolností ztvárnil filmového Marca Darcyho. Zde je v roli idola z oblíbeného britského seriálu Pýcha a předsudek, jenž vznikl jako adaptace na nejslavnější stejnojmenný román Jane Austenové.

Také vyzdvihuji autorčino upozadění postavy Daniela Cleavera, který zde má sotva pár „štěků“. Nejenže návratem tohoto lamače srdcí zbytečně nekomplikuje dějovou linku (role té zlé, která chce zničit Markův a Bridgetin vztah, se přece už ujala Rebecca), ale hlavně neopakuje zápletku z Deníku (tak, jak to nešťastně udělali tvůrci filmového pokračování).

Přestože hlavním tématem knihy je Bridgetin milostný a pracovní život, Fieldingová tuto postavu zasadila do skutečné Británie, která v roce 1997 intenzivně prožívala jak vítězství labouristů s Tonym Blairem v čele, tak i tragickou smrt princezny Diany.

Román Bridget Jonesová: S rozumem v koncích je vtipným, nenáročným čtením pro každého, kdo chce strávit pár hodin ve společnosti „starých přátel“ a od srdce se zasmát.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBridget Jonesová: S rozumem v koncích

Fieldingová, Helen

XYZ, 2014

Napsat komentář