Úvahy o současném světě

463984_around_the_world_2
Každý z nás vnímá svět jinak. Někteří vidí pouze negativa, jiní se snaží vše špatné odfiltrovat a žít pozitivně. Pokud patříte k realistům a zajímáte se o dění ve světě, pak zajisté oceníte dvě dnešní publikace, které by měly podnítit zamyšlení se o současném stavu světa.

Je opravdu Evropa na prahu válečného konfliktu? Jakou roli hraje kapitalismus v Evropě? Upadá moderní stát? Nad těmito a mnoha dalšími otázkami se zamýšlejí autoři příspěvků, které jsou shrnuty v knize Na rozhraní. Reflektují současné problémy (politické, ekonomické, bezpečnostní) a aktuální témata (např. Brexit).

Po mimořádně úspěšné knize Povaha změny, v němž se kolektiv odborníků pod edičním vedením egyptologa M. Bárty, historika M. Kováře a vojenského specialisty O. Foltýna zamýšlí nad palčivými otázkami současné doby, připravili editoři další titul se stávajícími i novými spoluautory. Druhý svazek nabídne mimo jiné úvahy o vývoji a povaze kapitalismu v Evropě, o soumraku moderního státu, o právním státě či o tzv. ekonomické bezpečnosti, zamyšlení nad tím, zda Evropa stanula na prahu válečného konfliktu, zcela aktuální stať věnovanou Brexitu, jakož i studie o klimatických změnách a dalších tématech.

Ukázka z knihy

Mobilní telefony a tablety se stávají, pokud se pro některé z nás již nestaly (řeč je především o nejmladší generaci), nejbližšími a nejvěrnějšími společníky. Pohledy do individualizovaných monitorů přenosných mediálních přístrojů vytěsňují osobní setkání. Umožňují nám okamžité rozptýlení a osvobození od „nudných“ činností, jakými jsou práce či studium. Umocňují iluzi, že souběžná konzumace několika mediálních obsahů je stejně či podobně efektivní jako soustředěný poslech, sledování či čtení jednoho obsahu. S pomocí digitálních (pseudo)přátel jsme dosáhli nejedné podstatné změny. Zde je jedna z nich: pří­jmu všech mediálních obsahů věnujeme více času než spánku. Vítejte v časech digitální mediamorfózy! (str. 103)

Pokračování příspěvku o digitální mediamorfóze nabízí zbytek ukázky.

Jak už bylo v anotaci řečeno, rozhodla se trojice autorů/editorů navázat na vydání úspěšného titulu s názvem Povaha změny, jenž vyšel v rámci Velkého knižního čtvrtku v roce 2015.

Na rozhraní

Krize a proměny současného světa
Autoři: Miroslav Bárta, Otakar Foltýn, Martin Kovář

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7429-357-3
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Na rozhraní vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorech

Miroslav Bárta (*1969), ­egyptolog a archeo­log, působí jako profesor egypto­logie v Českém egyptologickém ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který v současné době vede. Je také vedoucím archeologických výzkumů v Abúsíru a v Súdánu. ­Kromě archeologické činnosti v Egyptě (od roku 1991) vedl první detailní satelitní mapování pyramidových polí provedené v letech 2002–2003. Od roku 1998 přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v letech 2003–2004 působil jako profesor egyptologie na University of Pennsylvania v USA. Mezi hlavní oblasti jeho vědeckého zájmu patří archeologie a historie 3. a 2. tisíciletí před Kristem. Intenzivně se zabývá vztahem člověka a přírodního prostředí ve starověku, a také vývojem a ­kolapsem komplexních společností. Koordinuje interdisciplinární výzkumy Českého egyptologického ústavu a zabývá se též archeologickým a kulturně-historickým pozadím Starého zákona. Miroslav Bárta je nositelem několika prestižních vědeckých oce­nění doma i v zahraničí. Založil také neformální thinktank „Komplexní ­společnosti“, který sdru­žuje významné české osobnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

Pplk. Otakar Foltýn (*1976) je důstojníkem Generálního štábu Armády ČR.  Působil mimo jiné na Operační sekci Ministerstva obrany a Inspektorátu Náčelníka Generálního  štábu. V současné době šestým rokem vykonává službu u Společného operačního centra  Ministerstva obrany. Je expertem na problematiku mezinárodněprávních aspektů vojenských  operací. Byl nasazen v operaci KFOR v Kosovu a operaci ISAF v Afghánistánu.  Mimo výkon služby se angažuje v neziskových organizacích zabývajících se ochranou přírody  a externě přednáší předměty právo ozbrojeného konfliktu a teorie ozbrojených konfliktů.  Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

Prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D. (* 1965) Historik a vysokoškolský pedagog, od roku 2002 ředitel Ústavu světových dějin na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, od roku 2014 rovněž prorektor této univerzity pro vnější vztahy. Zabývá se především moderními dějinami Anglie (Velké Británie) a jejího impéria, politickými a sociokulturními dějinami Evropy ve dvacátém století a transatlantickými vztahy. Studoval a přednášel na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří. Je autorem desítek odborných studií i několika monografií (například Město a hry. Příběh londýnských olympiád, 2012) a populárních knížek (Londýn. Kulturně-historický průvodce, 2012). Za kolektivní monografii Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur. Minulost, současnost a budoucnost komplexních společností (2012) získal společně se spolueditorem, profesorem Miroslavem Bártou, Cenu rektora UK v Praze za tvůrčí počin roku.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Zbigniew „Zbig“ Brzezinski, jedna z nejvýznamějších osobností americké zahraniční politiky. Právě jemu se věnuje druhý knižní tip, který se pohybuje na pomezí biografie, memoárů, historické a politologické publikace a nechybí ani kritická reflexe.

„Zbig“ osloví každého čtenáře, kterému není lhostejný svět kolem nás. Kniha předkládá řadu osobních vzpomínek, zážitků z neveřejných jednání či dosud nezveřejněných detailů z života klíčové osobnosti americké zahraniční politiky 20. století, Zbigniewa Brzezinského. Editorovi se navíc podařilo k sepsání jednotlivých esejů přivábit významné postavy (nejen) amerického veřejného a politického života, kteří jsou akademiky, bývalými i současnými diplomaty, novináři či bývalými žáky Brzezinského. Díky pestrému složení autorského týmu je částečně biografií, osobními vzpomínkami, historií a akademickou politickou analýzou. Texty rozhodně nejsou pouhou oslavnou hagiografií. Autoři se pouštějí do kritické reflexe myšlení, díla i odkazu Zbigniewa Brzezinského, všechny však zároveň poukazují na jedinečnost jeho příběhu, vlivu a otevřenosti.

Ukázka z knihy

Cambridge, 23. ledna 1964

Milý Zbigu,
Právě jsem si v posledním čísle magazínu LOOK přečetl, že jsi byl zvolen mezi Deset mimořádných (mladých) mužů roku. O Tvé mimořádnosti jsem věděl, ale jako takového mladíka jsem Tě nikdy nebral. Není divu, že Ti Muska dala přednost.
Dovol, abych Tobě a Musce při této příležitosti poblahopřál k miminku.
Se srdečným pozdravem,
Henry Kissinger
PS – Tvůj článek v časopise The New Leader mi přišel famózní. Mám k tomu jen jednu připomínku: Myslíš si, že Němci budou Tebou navrhované politice rozumět? Možná je na ně příliš rafinovaná. Dejme o tom někdy řeč.

New York, 30. ledna 1964

Milý Mimořádný ‘58,
Muska chce mě, protože jsem archívní kousek z třiašedesátého. Slyšel jsem, že tenhle ročník byl obzvláště vydařený.
Hledal jsem Tě včera v Cambridgi, ale nebyl jsi tam. Škoda, protože bych si s Tebou hrozně rád promluvil o stavu světa – jinými slovy, o zrychlujícím se procesu rozpadu americké zahraniční politiky.
S přátelskými pozdravy,
Zbigniew Brzezinski

Více se o knize můžete dozvědět v našem článku Politika očima odborníků.

ZBIG: Strategie a státnické umění Zbigniewa Brzezinského

S úvodním slovem exprezidenta Jimmyho Cartera
Autor: Charles Gati

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 140×220 mm
ISBN: 978-80-906563-0-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu ZBIG: Strategie a státnické umění Zbigniewa Brzezinského vydalo nakladatelství CERAC Publishing.

O autorovi

Dr. Charles Gati pracoval jako vysoký poradce pro americké ministerstva zahraničních věcí a působil jako profesor na Union College a Kolumbijské univerzitě.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa rozhraní
Krize a proměny současného světa

Bárta, Miroslav – Foltýn, Otakar – Kovář, Martin

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeZBIG: Strategie a státnické umění Zbigniewa Brzezinského
S úvodním slovem exprezidenta Jimmyho Cartera

Gati, Charles

CERAC Publishing, 2016

Napsat komentář