Inspirativní biografické příběhy

lide_v_napjatych_zivotnich_situacich
S počátkem nového roku vznikají mnohá předsevzetí. Někdo by uvítal pevnější postavu, leckdo by se chtěl stát úspěšnějším, mnozí by zkrátka rádi změnili svůj život. Biografie, které vám dnes ukážeme, vás mohou v jistých krocích inspirovat, ale také od nich odradit. Pojďte si je prohlédnout!

Na úvod si představíme příběh z doby holocaustu, tentokrát ale z trošku jiného úhlu. Začtěte se do neuvěřitelné životní cesty mladé Židovky, která se snažila utéct před deportací, aniž by přitom byla schopná na delší dobu opustit hranice Berlína.

Přežila jsem Hitlera

Berlín 1940. Mladičké Židovce Marii Jalowiczové hrozí deportace. Jenže ona chce žít. Za každou cenu. A tak zmizí. Celou válku se skrývá a někdy za to platí opravdu vysokou cenu. Po 50 letech od skončení války namluví Marie poprvé celý svůj životní příběh na 77 magnetofonových pásků. Stanou se základem jedinečného časového dokumentu. Otevřeně, bez vnitřní cenzury v něm hrdinka líčí, jaké to je protloukat se den po dni Berlínem ovládaném Hitlerem: Potřebuje falešné doklady, úkryty, lidi, kteří jsou ochotni jí nezištně i za úplatu pomoci. Pokusí se nacistům uniknout fingovaným sňatkem s Číňanem, snaží se přes Bulharsko vycestovat do Palestiny. Marně. Musí zkrátka přežít v Berlíně. Je svolná ke všemu, tak silná je její touha přežít. Autentická výpověď mimořádně statečné, nezdolné ženy doplňuje doslov jejího syna, Hermanna Simona, historika a ředitele Nadace Nová synagoga v Berlíně.

Autorka: Marie Jalowiczová Simonová
Přeložily: Michaela Škultéty, Anna Pokorná

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-257-1926-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Přežila jsem Hitlera vydalo nakladatelství Argo.

Na podzim 1941 jsem dostala předvolání na Úřad práce. První výzvu jsem ignorovala, což byla neuvěřitelná drzost. Pak přišel další lístek, tentokrát s označením „Druhá výzva“. Odnesla jsem ho na úřad a řekla: „To je ale zvláštní! Tady stojí Druhá výzva, ale já žádnou první nikdy nedostala.“ Poslali do mě přádelny, malého podniku s takzvaným oddělením pro Židy. Pracovní podmínky byly příšerné. Přidělili mě na noční a já musela chodit na směny absolutně temnými ulicemi. I hala, ve které jsme pracovali, byla velice špatně osvětlená. Neustále se mi trhalo vlákno a předačka na mě ječela, že to hraničí se sabotáží. Po několika dnech jsem šla do kanceláře a řekla jsem mladé úřednici, že se snažím ze všech sil, že se mi ale neustále trhá vlákno, že jsem toho v poslední době hodně prodělala a že se mnou mají jenom problémy. Vtom vešla předačka a rozkřičela se: „Tu židovskou svini byste měli vyhodit, nestojí ani za plivnutí!“ Přikývla jsem: „Ano, prosím, propusťte mě. Já totiž nesmím dát výpověď.“ „Ach tak,“ odpověděla úřednice, „to jsem nevěděla. Dobrá, tak vás tedy propustíme. Vaše předačka přece řekla, že jste neschopná.“ Okamžitě mi vystavila papíry a mile mi popřála hodně štěstí.

————————————————

Veselejším a více motivujícím než únik před holocaustem pro vás možná bude vyprávění běžce, který přežil těžkou autonehodu. Navzdory všem prognózám se tento odhodlaný muž dokázal znovu postavit na nohy a běhat dále. Přesvědčte se…

Běhej, dokud můžeš

René Kujan (*1974) byl ještě před deseti lety jedním z tisíců rekreačních běžců. Pak se ale ocitl na sedadle spolujezdce v autě, které se střetlo s protijedoucím vozidlem a všechno se změnilo. Od lékařky si vyslechl mrazivý ortel: „Nikdy už běhat nebudete.“ Navzdory všem prognózám po devíti měsících zdolal maraton. Od té doby běhá každý den, někdy i 32 maratonů za měsíc. Na lidi, kteří takové štěstí jako on neměli a zůstali na vozíku, myslí pořád – věnuje se charitativním běhům v jejich prospěch. Tato kniha popisuje Reného návrat do běžeckého života a dosažení světového prvenství při oběhnutí Islandu, kdy ho uprostřed podzimního marastu doprovázela jedna statečná žena a dvouměsíční syn.

Autor: René Kujan

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 140×221 mm
ISBN: 978-80-86349-50-3
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Běhej, dokud můžeš vydalo nakladatelství Gutenberg.

Chtěl bych se teď nadechnout. Ani nevíte, jak strašně moc bych se teď chtěl nadechnout. Matně si vzpomínám na ten pocit, když jsme narazili do protijedoucího auta, já na sedadle spolujezdce. A nemůžete dělat vůbec nic. Narazili jsme a já přestal dýchat. Nešlo to ani dovnitř, ani ven. Jako by tělo úplně zapomnělo na tento prazákladní pohyb a odmítalo provést byť jen jediný nádech nebo výdech. Myslím, že přiletěl vrtulník a jeden ze záchranářů se ke mně přitočil s nějakou injekcí. Od té doby nevím nic. Teď se jen propadám černou tmou. A nemůžu dýchat. Cítím, že jsem součástí nějakého většího soustrojí. Množství prostředků tišících bolest mi nedovoluje fyzicky cítit plicní intubaci, ale vím, že tam je. Jsem ještě ve vrtulníku? Jsem někde v nemocnici na sále? Nevím, nedokážu otevřít oči. A všechny vjemy jako by zůstaly za zavřenými dveřmi. Jen jedno vím jistě – nemůžu dýchat. (str. 11)

————————————————

Aby sportu nebylo málo, máme tu ještě jednoho běžce. Pokud jste nikdy neslyšeli o pojmu ultramaraton, pan Miloš Škorpil vám ho ve své knize Šťastný života běh velmi rád objasní. Zjistěte, jak pozitivně může běhání ovlivnit váš život!

Šťastný života běh

Ve své nové knize Miloš Škorpil popisuje, co zažívá běžec na trase ultramaratonu nebo při několikadenních závodech, kdy pro únavu a vyčerpání ani pořádně neví, zda se mu to všechno jenom nezdá. Zároveň jde o autentické svědectví z dob, kdy s běháním ultra začínal a kdy pochopil, že běh může člověku otevřít cestu ke šťastnému životu. A o tuto zkušenost se nyní hodlá podělit i s námi. „Asi už nikdy nebudu stejným člověkem ani stejným závodníkem jako před tímto závodem, protože jsem si až teď v plné šíři uvědomil, do jakého dobrodružství a hazardu se při těchto závodech pouštíme a s čím se musí naše tělo vypořádávat. Jsem rád, že jsem tohle mohl pochopit, ne proto, abych byl příště opatrnější, ale abych si příště více všímal stavu svých soupeřů a byl schopen jim pomoci, když to bude nutné. Abych byl více člověkem a méně závodníkem, respektive soupeřem.“ Miloš Škorpil

Zápisky ultraběžce
Autor: Miloš Škorpil

Počet stran: 184/16 stran přílohy
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-4288-8
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Šťastný života běh vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Odcházím společně s Frantou, který – jak se dozvídám – na 120. km odstoupil, a doktorem na ošetřovnu. Tady mi nejdříve umyjí nohy v nějaké desinfekci, pak mi na ně natáhnou igelitové pytlíky, změří puls a tlak, vezmou trochu krve a zváží. Čtyři kila dole. To není zas tak moc na to, že člověk za 32 hodin a 48 minut uběhl nepředstavitelně těžkých, ale taky nepředstavitelně krásných 246 kilometrů.
Díky, Olympští bohové, stokrát a ještě jednou díky, že jste mě nechali tenhle závod dokončit a stáli celou dobu při mně. (str. 80)

V minulém roce jsme se pana autora zeptali na několik otázek. Celý rozhovor si můžete přečíst na našich stránkách.

————————————————

Poslední čtyři tituly z našich tipů vám možná skrze inspiraci pomohou k tomu stát se úspěšnějšími. A nemůžeme začít ničím jiným, než další publikací z pera Alexe Fergusona, zakladatele jedné z největších obchodních značek světa.

Leader

Sir Alex Ferguson o 38 letech rekordně úspěšné kariéry nejen v čele Manchesteru United. Co je třeba mít k tomu, aby člověk mohl vést tým k trvalým úspěchům na světové scéně? Sir Alex Ferguson patří k nemnohým leaderům, kteří to vědí. Během své osmatřicetileté trenérské kariéry sir Alex vyhrál neuvěřitelných 49 trofejí a z Manchesteru United pomohl vytvořit jednu z největších obchodních značek na světě. V inspirativní nové knize sir Alex odhaluje tajemství své rekordně dlouhé a úspěšné kariéry. Kniha Leader je uspořádána podle klíčových schopností, jichž si sir Alex cení nejvíce. Zahrnuje prvky, které si okamžitě spojíme s jeho trenérským stylem: kázeň, kontrolu, týmovou práci a motivaci. Zabývá se však i prvky, které sice nejsou tak zřejmé, ale v cestě za úspěchem nejsou o nic méně důležité: delegováním pravomocí, analýzou dat a překonáváním nezdarů. Společné dílo sira Alexe a jeho dlouholetého přítele, investora sira Michaela Moritze vyniká vhledem, moudrostí, humorem a upřímností. Jednotlivé příběhy se nevyhnutelně týkají fotbalu a fenomenálního úspěchu na tomto poli, ale ponaučení si z nich může vzít každý. Ať už vedete firmu, učíte ve škole nebo pracujete v malém týmu, kniha Leader vám pomůže stát se lepším vůdcem.

Autoři: Alex Ferguson, Michael Moritz
Přeložil: Petr Nosálek

Počet stran: 344 + 32
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 153×234 mm
ISBN: 978-80-7565-003-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Leader vydalo nakladatelství Jota.

Většina lidí nemá vnitřní sebedůvěru. Jejich sebevědomím snadno něco otřese, plují s proudem a propadají pochybám. Nedokážu si představit skutečného vůdce bez neochvějné sebedůvěry a hlubokého vnitřního přesvědčení. Mojí hráčskou sebedůvěrou otřáslo, když mě Rangers vyřadili z kádru a chtěli, abych dal souhlas k přestupu v rámci výměny za jiného hráče. Byl jsem ale odhodlaný nenechat se zdeptat a před tréninkem jsem si chodil zahrát devítijamkový golf, abych si vyčistil hlavu a pořádně se nažhavil. Rozhodl jsem se, že se jen tak nedám, a když mě v roce 1969 prodali do Falkirku, byl jsem to já, kdo určoval podmínky. (str. 49, 50)

Alex Ferguson kromě knihy Leader napsal také Můj příběh. Z obou titulů si pod příslušnými odkazy můžete přečíst delší ukázky.

————————————————

Chtěli byste cestovat? Po přečtení nové knihy o dvou slavných Češích, kteří spolu projeli téměř celý svět, možná zjistíte, že nic není nemožné. Nechte se unést krásnými fotografiemi doplněnými o poutavé vyprávění. Kam se vydáte nejdříve?

Zikmund a Hanzelka

Zikmund a Hanzelka – jména, jež se stala legendami. Nerozlučná dvojice, která projela téměř celý svět. Nechejte se vrátit v čase a ponořte se do stránek, které voní dálkami a cestovatelskými dobrodružstvími, jež prožívali na svých cestách v polovině 20. století. Vydejte se s nimi a jejich věrnou Tatrou napříč celou Afrikou. Projeďte s nimi jako první automobilem Núbijskou poušť, staňte se svědky zrodu sopky u jezera Kivu i výstupu na Kilimandžáro, kde jako první vynesli československou vlajku. Vypravte se společně s oběma cestovateli na cestu Latinskou Amerikou, během které zdolávali Kordillery na horských silnicích i v nadmořských výškách přes 4 800 m. n. m., poznávali opuštěná města starých Inků i život současných indiánů. Anebo se vydejte přes celou Eurasii – poznat krásu Kašmíru, obyvatele Nepálu či ostrovy Indonésie a kouzlo dalekého Japonska. Projet napříč Sibiří i celým tehdejším Sovětským svazem. V knize, která vznikala za aktivní spolupráce Miroslava Zikmunda, naleznete přes 600 fotografií. Velká část těchto dokumentů a fotografií, především z osobního života obou cestovatelů, dosud nebyla publikována. Můžete tak poznat unikátním způsobem život a cesty nejslavnějších českých cestovatelů, kteří dokázali uskutečnit své chlapecké sny, překonat nesčetné překážky a svou odvahou, věrným přátelstvím a touhou poznat svět inspirovali i další generace.

Autor: František Emmert

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-264-1293-9
Doporučená cena: 690 Kč

Knihu Zikmund a Hanzelka vydalo nakladatelství CPress.

zikmund_a_hanzelka_ukazka

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu.

————————————————

Někdy se riskovat vyplatí. Může to pak přinést mnoho vzrušujících zážitků. Ve své další knize vám o tom povypráví Blanka Milfaitová, legendární marmeládová čarodějka, jejíž slaďounké ovocné zázraky si mimo jiných osobností oblíbila i sama anglická královna!

Příběh psaný do vody

Cestopisný recepis marmeládové čarodějky z ostrovní expedice. Blanka Milfaitová byla obyčejná holka: chodila do práce, která ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly, a pochybovala o tom, jestli tohle je ten skutečný život. Jednoho dne dala vale práci, nefunkčnímu vztahu a velkému městu a odstěhovala se na Šumavu, kde začala vařit marmelády světové chuti a žít podle sebe. I o této změně pojednává Blančina veleúspěšná kniha
Příběh opravdové vášně. Její druhá kniha představuje ohlédnutí za rokem, který strávila na cestách po ostrovech skutečných i těch, které si neseme jako Robinsoni sami v sobě. Není to kniha jenom o vaření marmelád, putování po mořích a touze žít takový život, který stojí za to, ale také o iluzi slávy a dětských radostech, o schopnosti odlišovat to důležité od ničemného a zbytečného. Je to příběh, který není psán do vody…

Autorka: Blanka Milfaitová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 195×250 mm
ISBN: 978-80-204-3946-8
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Příběh psaný do vody vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Když jsme na první expedici měli devítimetrový karavan Burstner, zažívali jsme poměrně zajímavé noční pohybové orgie. Stačilo málo, aby se karavan pohnul. Nebylo by to nic divného, kdyby pan P. v přední části karavanu, tedy tam, kde spí, chodil sem a zpět, místa je dost. Někdy ale stačí i převalení se na posteli, abych vzadu cítila, že se celý karavan pohnul. Ne, není to hromotluctvím, není to intenzitou pohybu, je to jen a pouze konstrukcí vozu a tlumičů. Má to své výhody. Pohyb se přenáší lehce. Ve chvilkách, kdy mohu být stočená v jeho náručí, kdy si užívám momenty před propadnutím se do dálek snů, a jsme spolu v přední ložnici, stačí pohyb E-lišky o osm metrů dále, abych to cítila. Podle druhu a intenzity pohybu karavanu už poznám, zda se malá jen otočila, zda se posadila, či zadní ložnici prohledává, aby se ujistila, že maminka nechybí.

————————————————

Ve dvaceti letech se stala profesionální zpěvačkou, ale k hudbě inklinovala již od raného dětství. Navzdory těžké nehodě, která ji upoutala na vozík, Marika Gombitová neztratila svoji víru a pevnou vůli a koncertovala dál. Seznamte se s její knihou vzpomínek.

Úlomky vzpomínek

Vzpomínková kniha slovenské zpěvačky a skladatelky Mariky Gombitové.

Autorka: Marika Gombitová, Miroslav Graclík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 164×224 mm
ISBN: 978-80-249-3257-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Úlomky vzpomínek vydalo nakladatelství Ikar.

Marika Gombitová, královna slovenské populární hudby, se při příležitosti životního jubilea rozhodla podělit se s veřejností o svoje vzpomínky. Život interpretky a autorky slavných písní je plný krásných melodií, ale i bolesti. V třinácti začala zpívat v amatérských uskupeních, v roce 1976 přijala nabídku Janka Lehotského, aby se připojila k Modusu. Stala se profesionální zpěvačkou a její kariéra se slibně vyvíjela. Nahrávání, koncerty, účast v soutěžích, ocenění, sláva, láska. A potom… tragédie, která ji navždy změnila a nezvratně zasáhla do jejího soukromí i práce. Novináři Miroslavu Graclíkovi prozradila Marika některá svá tajemství a její vzpomínky doplňuje seznam alb, písní a ocenění. Přestože na hudbu nikdy nezanevřela, dnes žije v ústraní, a její obdivovatelé proto nemají mnoho možností se s ní setkat a nahlédnout do jejího soukromí. Kniha, kterou držíte v ruce, vám takovou příležitost nabízí.

bux.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřežila jsem Hitlera

Simonová, Marie Jalowiczová

Argo, 2016

zobrazit info o knizeBěhej, dokud můžeš

Kujan, René

Gutenberg, 2016

zobrazit info o knizeŠťastný života běh
Zápisky ultraběžce

Škorpil, Miloš

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeLeader

Ferguson, Alex - Moritz, Michael

Jota, 2016

zobrazit info o knizeZikmund a Hanzelka
S Tatrou kolem světa

Emmert, František

CPress, 2016

zobrazit info o knizePříběh psaný do vody

Milfaitová, Blanka

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeÚlomky vzpomínek

Gombitová, Marika – Graclík, Miroslav

Ikar, 2016

Napsat komentář