Mimozemšťané a krádež Mony Lisy

094_big
Jak spolu může souviset Leonardo da Vinci a zničení počátků života v pravěku? Dobrodružný a akční sci-fi příběh Doktora a jeho společnice Romany vás vezme na cestu napříč časem i prostorem.

Titul Město smrti, který vydalo roku 2016 nakladatelství Argo, je další knihou založenou na populárním seriálu Doctor Who. Podle původního příběhu Davida Fishera příběh přepsali Douglas Adams a James Goss. Douglas Adams je autorem jednoho z nejznámějších sci-fi, Stopařova průvodce Galaxií. Je rovněž autorem postavy Dirka Gentlyho, který se objevuje ve dvou jeho knihách Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho a Dlouhý, temný čas svačiny duše (po kliknutí na názvy knih se vám zobrazí recenze). Výčet Adamsových knih doplňuje sbírka parodických definic Smysl Životic napsaná spolu s Johnem Lloydem. Adams také sepsal scénáře ke třem dílům televizního seriálu BBC Doctor Who, ten s názvem Shada vydalo nakladatelství Argo v březnu tohoto roku.

James Goss napsal dva romány o Doktorovi: The Blood Cell a Dead of Winter. Jménem hrdinky seriálu Amy Pondové sepsal Summer Falls a spolu se Stevem Tribem pak The Doctor: His Lives and Times, The Dalek Handbook a Doctor Who: A History of the Universe in 100 objects. Jako zaměstnanec BBC Goss produkoval adaptaci Shady, nedokončeného dílu Doctora Who z pera Douglase Adamse. Roku 2012 získal hned dvě nominace na výroční cenu British Fantasy Society za romány Dead of Winter a First Born.

Příběh začíná v Paříži roku 1979, kam vzal Doktor svou společnici Romanu na prázdniny. Nebyl by to však Doktor, aby i na dovolené nezachránil svět. Společně s Romanou se připletou ke krádeži jednoho z největších skvostů umění, který má spojitost se zničením našeho světa. Doktor, Romana a svérázný britský policista Duggan se budou muset vrátit až do doby renesanční Itálie, přímo do ateliéru slavného Leonarda da Vince, a dokonce ještě dál, až k počátkům naší Země. Tam bude Doktor čelit ohrožení samotného zrodu života na naší planetě.

James Goss ve svém vyprávění zdařile navazuje na styl Douglase Adamse. Inspirace je v příběhu jasně patrná, aniž by se čtenáři zdálo, že Goss Douglasův styl kopíruje. Text je velmi čtivý, plný zajímavých, napínavých i vtipných myšlenek. Oproti seriálové verzi příběhu má knižní adaptace tu výhodu, že může čtenáři lépe přiblížit uvažování hlavních hrdinů. Zatímco na televizní obrazovce můžeme pouze z hercova výrazu či gest odhadovat, co si postava myslí, v knize jsou nám tyto informace podány jasněji. Čtenář má tak možnost lépe pochopit, proč se děje to, co se děje, proč postavy jednají takovým a ne jiným způsobem a podobně. Samotní hrdinové díky tomu vyvstávají v novém světle.

Mít v knihovničce Město smrti je pro fanouška sci-fi seriálu Doctor Who téměř nutnost. Kniha otevírá nové dimenze seriálového dílu a nabízí nám ojedinělý pohled do motivací hlavních postav. A samozřejmě kromě toho všeho jde o zdařilou sci-fi, při jejíž četbě se čtenář pobaví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoctor Who: Město smrti
Podle příběhu Davida Fishera

Adams, Douglas – Goss, James

Argo, 2016

Napsat komentář