Seriál Pán času v rukou Douglase Adamse

Shada Novelisation Cover
Snad každý zná Pána času, dle Guinnessovy knihy rekordů nejdéle běžící a nejúspěšnější sci-fi seriál na světě. Málokdo ale ví, že na některých dílech se podílel i Douglas Adams, autor slavného Stopařova průvodce galaxií.

Kniha Shada, opatřená vysvětlujícím podtitulkem Doctor Who: Ztracené dobrodružství Douglase Adamse, je Garethem Robertsem do románové podoby přetvořený scénář jednoho z dílů populárního britského televizního sci-fi seriálu Pán času (v originále Doctor Who) společnosti BBC. Jde o díl, který napsal Douglas Adams, autor kultovní sci-fi série Stopařův průvodce Galaxií (recenze na první dvě části této knižní řady, jmenovitě jde o tituly Stopařův průvodce Galaxií a Restaurant na konci vesmíru, si můžete přečíst po kliknutí na jejich názvy). U nás sci-fi román Shada vydalo roku 2016 nakladatelství Argo.

Pán času je původní britský sci-fi seriál, popisující dobrodružství humanoidního mimozemšťana z rasy Pánů Času, který se představuje jako Doktor. Doktor se přemisťuje v čase i v prostoru pomocí své lodi TARDIS mající podobu modré britské policejní telefonní budky z 50. let. Když se seriál roku 1963 začínal vysílat, šlo v Británii o běžně se v ulicích vyskytující objekt. Díky zajímavému nápadu producentů, kteří přišli s konceptem regenerace, aby umožnili výměnu herce hrajícího hlavní roli, a seriál tak mohl pokračovat (První Doktor musel kvůli zdravotním důvodům skončit s natáčením), je možné seriál dělit kromě řad právě i na jednotlivé Doktory. Scénář dílu Shada byl psán pro čtvrtého Doktora, kterého hrál Tom Baker.

Další Doktorův příběh se točí kolem ztracené planety Shada, na které Páni Času vybudovali vězení pro zajaté potenciální dobyvatele vesmíru. Skagra, jeden z nich, potřebuje výpomoc od vězně na této planetě. Bohužel pro něj nikdo neví, kde se Shada nachází. Kromě jednoho letitého profesora, který obývá planetu Zemi, kde se stal vyučujícím v Cambridge. A tak zatímco Skagra putuje za profesorem Chronotisem, vydávají se na stejné místo Doktor a jeho společnice Romana, kteří zachytili profesorovo zoufalé volání o pomoc. Kdo je ve skutečnosti profesor Chronotis a co má s celou záležitostí společného tajemné úpění odnikud a podivná ztracená kniha?

Jelikož jak seriál Pán času, tak knihy Douglase Adamse se vyznačují zvláštním typem humoru, který lze označit za „bláznivý“, spojení těchto dvou prvků nutně muselo vyústit ve skvělý příběh plný akce, vtipných momentů i napětí. Zajímavý děj, obsahující jako snad všechny díly Pána času okamžik ohrožení celého širého vesmíru, má potenciál zaujmout každého fanouška poněkud ztřeštěného humanoidního mimozemšťana Doktora. A to především poutavým příběhem, specifickým humorem, nenásilně používanými dějinnými zvraty a osobitými postavami, jež perfektně zapadají do konceptu seriálu.

Ačkoli Shada rozhodně není tím nejtenčím sci-fi románem, který byl vydán (kniha má téměř čtyři sta stran), díky nadprůměrné čtivosti není jeho čtení během na dlouhou trať. Shadu doporučuji nejen fanouškům seriálu Pán času, ale i každému, kdo si potrpí na dobrou humornou sci-fi literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoctor Who - Shada
Ztracené dobrodružství Douglase Adamse

Adams, Douglas – Roberts, Gareth

Argo, 2016

Napsat komentář