Přátelství je zkouška

meres_svetpodlenorma_muzebytnakazlive
Každý známe ten pověstný „den blbec“. Někteří lidé ale takových dní mívají víc za sebou – jako třeba Norman. A pozor! Něco takového Může být nakažlivé!

Tři roky po vydání originálu přineslo v listopadu 2016 nakladatelství BB/art další z knih série Svět podle Norma – Může být nakažlivé (The World of Norm – May Be Contagious, 2013) od Jonathana Meresa. Překlad pochází již tradičně od Richarda Podaného.

S britským autorem Jonathanem Meresem (1958) a jeho postavou Normanem se setkáváme již popáté. Naposledy jsme se zastavili u předchozího dílu zatím jedenáctidílné série Světa podle Norma (The World of Norm) v recenzi příběhu Může vyžadovat baterie (May Require Batteries, 2013, česky 2016). A podobně jsme si představili i první tři knihy série v recenzích příhod Může obsahovat ořechy (May Contain Nuts, 2011, česky 2014), Může způsobit podráždění (May Cause Irritation, 2012, česky 2015) a Může vyvolat plynatost (May Produce Gas, 2012, česky 2015).

Může být nakažlivé je tedy pátým pokračováním prakticky nepřerušované dějové linie ze života (skoro) třináctiletého Normana. Norman se probudí v tichém a zřejmě opouštěném domě, maje v uchu kousek kukuřice. Kde jsou všichni? Kde jsou rodiče, otravní mladší bratři Brian a Dave a (Normovými slovy) ten „poblbanej“ pes John (podle Johna Lennona)? Proč mám v uchu kukuřici? A aby nebylo jen u záhad, po čem to Norm, (svými slovy) ježíšku na psím křížku, uklouzl? A aby přibyl k záhadám i nějaký ten šok, jak to, krucitrdlo, že se najednou v domě objevila ta šílená (příležitostná) sousedka Chelsea? Takže takto nějak Normův příběh začíná. Jak už víme, každá z knih se zaměřuje na nějaké specifické téma a ani tato není výjimkou. Na rozdíl od předchozích „Baterií“ zaměřených spíše na materiální touhy, sny a přání, v „Nakažlivém“ se Jonathan Meres vrací více k záležitostem pocitovým, podobně jako v „Podráždění“, kde šlo ale hlavně o rodinné vazby. Nyní přichází na řadu otázka pevnosti a vůbec principů pojmu „nejlepší přítel“. Ti zkušenější konzumenti Normova světa teď již jistě tuší, že řeč je o kamarádství mezi Normanem a Mikeym, jehož Norm považuje za svého nejlepšího (a nezřídka i jediného) přítele. Co se ale stane, když se na scéně objeví přízrak minulosti v podobě Zaka Knighta, jenž se kdysi v první třídě s rodinou kamsi odstěhoval a nyní zase do města vrátil? Zak si v sobě nese jednu velikou křivdu (i když se zdá, že jediný, kdo si na okolnosti pamatuje, je on sám) a je připraven se pomstít. Komu? No přeci Normanovi, to je jasné. Naštěstí je na scéně ještě Zakova sestra Alice, chápavý Normův dědeček a v neposlední řadě sám Mikey, který má k věci také co říci. A tak se čtenáři mohou těšit na klasického Normana, pomalu chápajícího v jedné, a takřka geniálního v jiné situaci. A že nebude nikdo zklamán, to se, krucitrdlo, rozumí samo sebou…

Sto devadesát jedna stran textu protkaného ilustracemi Donougha O’Malleyho si zachovává typický Meresův rukopis. Rozdělen do dvaceti čtyř kapitol pobaví příběh zkoušky přátelských pout i Normanova zažívacího traktu nejen Normovy vrstevníky, ale nepochybně bez rozdílu věku celou rodinu. Ti ze čtenářů, kdož si prošli všechny zatím u nás přeložené knihy tohoto cyklu, možná ještě postřehnou, že hrany Normanovy vzdorovitosti se výrazným způsobem obrušují. Ty postavy, typicky třeba právě (příležitostná) sousedka Chelsea, jež Norma přiváděly do stavů naprostého šílenství, se postupně stávají snesitelnějšími. Právě vztah Normana a Chelsea je možná zatím největším tajemstvím série. Proč je děvče „odvedle“ tak nadšené zasahováním do Normanova života a jakou formu bude mít jejich další soužití, to je něco, co nás ještě možná všechny překvapí. Někdy se zdá, že Chelsea je Normanem tak trochu posedlá, jindy její zrak autor zaostří naprosto odlišným směrem, třeba právě jako v dílu Může být nakažlivé. Podobně si s námi Jonathan Meres pohrává v Může vyvolat plynatost, kde se po nějakou dobu zdá, že by k sobě mohli Chelsea a Mikey nalézt jakousi cestu sblížení.

Od okamžiku kdy jsme si v první z recenzí Normovy série řekli, že Svět podle Norma má zatím sedm příběhů, došlo k výraznému posunu. V roce 2015 navázal Jonathan Meres dvěma tituly pod názvy May Contain Buts a May Still Be Charged. V letošním roce vyšla kniha Includes Delivery a na začátku října pak ještě jedenáctý titul May Be Recycled. Leč naši čtenáři si zatím musejí počkat na vydání překladu teprve šestého dílu May Need Rebooting (2014, Může vyžadovat restart). Doufejme, že k němu dojde opravdu brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Norma 5: Může být nakažlivé

Meres, Jonathan

BB/art, 2016

Napsat komentář