Všichni už ho mají, tak proč ne já?

Meres_SvetPodleNorma_baterie
Znáte ten stav, kdy snad už všichni ve vašem okolí mají to, po čem vy toužíte? A když ne zrovna všichni, tak alespoň ti ve vašem nejbližším okolí rozhodně ano? Komu jinému by se něco takového mohlo stát, když ne právě Normovi v jeho vlastním nespravedlivém světě?

Rok od vydání překladu druhé knihy v sérii Světa podle Norma a necelého půl roku od vydání třetí přišlo v dubnu 2016 nakladatelství BB/art s vydáním překladu již čtvrtého příběhu z této série, tentokrát s podtitulem Může vyžadovat baterie (The World of Norm: May Require Batteries, 2013). Za překladem stojí opět Richard Podaný.

Svět (skoro) třináctiletého Normana si představujeme tedy již počtvrté. Prvně tomu bylo u úvodního titulu série, jenž měl podtitul Může obsahovat ořechy (May Contain Nuts, 2011), o půl roku později podruhé v knize s podtitulem Může způsobit podráždění (May Cause Irritation, 2012) a na přelomu loňského a letošního roku pak ve třetím pokračování Může vyvolat plynatost (May Produce Gas, 2012).

Norman stále žije se svými dvěma mladšími bratry Davem a Brianem, oběma rodiči a psem Johnem, jenž rozumí výhradně polsky, v malém domku daleko od svého původního bydliště. A svět se stále snaží vystavovat jej tvrdým zkouškám. Považte, ráno chcete vstát z vlastní postele, a co se nestane: na podlaze ve vašem pokoji leží přikryt kobercem jeden z mladších bratrů, hned, jak vás nešetrně probudí, šlápnete do psího tentononc (enóna, slovy překladatele), abyste vzápětí zjistili, že v už tak malé posteli s vámi spí i druhý z vašich bratrů. No není to zběsilé ráno? A to všechno je jenom rozcvička. Vzápětí na vás čeká další a nepochybně mnohem větší rána osudu, když se váš nejlepší kamarád podřekne, že má vlastní iPad. A najednou se zdá, že tuto nezbytnou pomůcku už mají vlastně všichni, tou otravnou skoro sousedkou Chelsea počínaje a vaším dědečkem konče. To je přeci k zbláznění, no řekněte. A šup, už je tu další rána, a další, a další… v rychlém sledu, jen abyste neměli čas vydechnout. A když se zdá, že se k vám vrtkavá štěstěna přeci jen otáčí čelem, je to jen proto, aby se vám vzápětí vysmála. Norman ale bojuje. Copak může za to, že občas trochu pomaleji chápe, že se dokáže ztratit s mapou stejně jako bez ní, a hlavně, že je synem svých rodičů? Ve čtvrtém pokračování je, podobně jako v předchozích, na prvním stupni pozornosti touha a chorobná závislost na jejím předmětu. Jako by nebylo dost na tom, že díky své hráčské závislosti přišel Normanův otec o práci, mamka rodinu ochuzuje kvůli své teleshoppingové vášni, ale do toho se Norm musí rodičům v tomto aspektu podobat jako vejce vejci. Tváří v tvář touze jdou stranou morálka, poctivost i odpovědnost. Připomíná vám to něco nebo někoho?

Ne náhodou přichází tato kniha s věnováním „Všem Normům, co jich kde je.“ Náš svět je totiž plný Normů, a řekněme si upřímně, kdo z nás alespoň někdy Normem nebyl?

Stylově je kniha uchopena s asi nejlepší řemeslnou zdatností ze všech i u nás dosud přeložených dílů. Psychologie postav je propracovaná, role v rodině rovnoměrně rozdány a hlavní postava rozhodně není přikrášlovaná, ale ani nepůsobí výhradně negativním dojmem, jak by se možná po přečtení předchozího textu mohlo zdát. Norman je prostě průměrné dítě poplatné svému věku a svým touhám, prostředí a osudu, jaký mu připravili jiní. Po grafické stránce je kniha opět plná ilustrací doplňujících často přímo text. Obrázky pocházejí stále z dílny Donougha O’Malleyho, známého irského ilustrátora. A sluší se poznamenat, že právě díky nim je možné, že knihy o Normově světě zaujmou i předškoláky nebo čerstvé školáky, kteří svoji cestu k tištěnému slovu teprve hledají. Ale samozřejmě se Normanovo publikum nerekrutuje pouze z dětského zázemí. I dospělí čtenáři si tu najdou své oblasti zájmu a pobavení a nejspíš i ponaučení.

Ať už jsme přímo Normové, nebo jsme jen jejich příznivci, všichni jistě budeme netrpělivě vyhlížet ediční plán nakladatelství BB/art, abychom zjistili, kdy nás potěší dalším – již pátým – překladem. Tentokrát by měl být na řadě titul Svět podle Norma: Může být nakažlivé (World of Norm: May Be Contagious, 2013).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Norma 4: Může vyžadovat baterie

Meres, Jonathan

BB/art, 2016

Napsat komentář