Nový dětský svět

Meres_SvetPodleNorma1
Jak si poradit s pokušením a jak mohou důsledky nezvládnutého pokušení ovlivnit celou rodinu? O tom se můžeme dočíst v novém Normově světě.

Nakladatelství BB/art představilo našim čtenářům na sklonku října 2014 novinku v podobě knihy s názvem Svět podle Norma: Může obsahovat ořechy (The World Of Norm: May Contain Nuts, 2011) od Jonathana Merese. Překladu se zhostil Richard Podaný.

Jonathan Meres je britský spisovatel a herec, narozený 3. prosince 1958 v Nottinghamu. Autorskou dráhu zahájil v roce 1998 vydáním své první knihy pro předškoláky Somewhere Out There (Někde tam venku) a do dnešního dne počet jeho knih přesáhl již dvacítku. Svět podle Norma je série v tuto chvíli již sedmi knih o téměř třináctiletém chlapci (v prvním díle) Normovi, z nichž právě první si dnes představíme. Na Svět podle Norma: Může obsahovat ořechy navazují díly May Cause Irritation (2012, Může být otravné), May Produce Gas (2012, Může vytvářet plyn), May Require Batteries (2013, Může vyžadovat baterie), May By Contagious (2013, Může být nakažlivé), May Need Rebooting (2014, Může vyžadovat restart) a konečně dosud nejnovější sedmý díl Must Be Washed Separately (2014, Musí být práno zvlášť). Kromě příběhové série vyšla v roce 2014 i první z pracovních knih The World Of Norm: May Need Filling In (Svět podle Norma: Může vyžadovat vyplňování), jež je plná nápadů, úkolů, her, hlavolamů a podobných myšlenkových aktivit.

Svět podle Norma nezačíná právě vesele. Normova rodina se musí uskrovnit, protože její živitel přišel o práci. Norm s rodiči i svými dvěma mladšími bratry dvojčaty se proto musí přestěhovat do výrazně menšího domku a mnohem dále od svého nejlepšího kamaráda Mikyho. Norm situaci velmi těžce nese a v průběhu celého prvního dílu se s ní pokouší vyrovnat. Příběh ale není jen o něm samotném. Podobným zráním jako on procházejí i jeho rodiče. Větší část děje se zabývá vnitřním konfliktem, jakým pravděpodobně prochází ve svém životě každý. Konfliktem mezi tím, co je správné, a tím, co bychom chtěli, což, jak už to tak bývá, rozhodně nemusí být totéž. Úsměvnou formou Jonathan Meres čtenářům tento odvěký problém představuje a nabízí jeho řešení. Výraznou postavou v příběhu je i Normův dědeček, jenž ztělesňuje nenásilnou moudrost stáří a dovedně své vnuky směruje ke správným rozhodnutím.

Příběhy dospívajícího Norma jsou určeny nejen mladému publiku, ale i ostatním věkovým kategoriím. Stejně jako se děti mohou poučit o tom, jak naložit s nástrahami každodenního života, mohou se v knihách a situacích najít i dospělí libovolného věku. A kdo ví, třeba právě takové zrcadlo je tím,, co každý z nás občas potřebuje.

Svět podle Norma je další z mnoha sérií, jimiž je dnes knižní svět bohatě zásoben. Na rozdíl od některých z nich jsou ale Meresovy příběhy napsány citlivou rukou, akčním a čtivým způsobem, bez hrubých či dokonce vulgárních výrazů – to vše z nich dělá vyhledávanou četbu pro celou rodinu. Doufejme tedy, že nakladatelství BB/art ve své aktivitě zaměřené na dílo Jonathana Merese vytrvá a brzy představí naší čtenářské veřejnosti i překlady dalších dílů Normova světa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Norma 1: Může obsahovat ořechy

Meres, Jonathan

BB/art, 2014

Napsat komentář