Normanova trápení pokračují

Meres_SvetPodleNorma2
Jako by nebylo dost na tom, že se člověk, ne vlastní vinou, ocitne téměř ve hmotné nouzi. Ještě k tomu ho všichni štvou svými malichernými požadavky a přáními – to vše a mnohem více v dalším pokračování Světu podle Norma.

Druhé pokračování série Svět podle Norma britského autora Jonathana Merese s podtitulem Může způsobit podráždění (The World Of Norm: May Cause Irritation, 2012) přineslo nakladatelství BB/art v dubnu 2015, opět v překladu Richarda Podaného.

Jak jsme si prozradili již v recenzi prvního dílu série o Normovi s podtitulkem Může obsahovat ořechy (May Contain Nuts, 2011, česky 2014), celá série Světu podle Norma má již sedm částí, přičemž poslední z nich se zdá být zatím posledním vydaným titulem britského spisovatele a herce.

Svět podle Norma: Může způsobit podráždění navazuje bezprostředně na předchozí příběh. Sotva se Normovi, již „téměř třináctiletému“ hochu, podařilo vyrovnat se s prvními nástrahami jeho nuceného přestěhování do menšího domu, k čemuž došlo poté, co jeho otec kvůli své sázkařské vášni ztratil práci a jeho matka stále bojuje se svou šílenou vášní nakupovat prostřednictvím televizního teleshoppingu samé „nezbytné maličkosti“, již na něho čekají další zkoušky a překážky v jeho do té doby jednoduchém a přímočarém životě. Sousedka Chelsea nesplnila svůj draze zakoupený slib (dvacet liber, považte!) udržet starou fotku Normana a Mikeyho „na Adama“ v tajnosti a bezostyšně ji zveřejnila na sociální síti. Normanovi bratři konečně přivezou domů vytouženého psa (ze psího útulku). A Normanovi neskutečně vzorní a bohatí příbuzní (strýček Steve s rodinou) přijdou na zdvořilostní návštěvu. A nejmladší z jejich tří naprosto nejvzornějších a nejdokonalejších dětí vlastní ten nejsuprovější mobil na světě. Norman přeci takový také musí mít, za každou cenu. Ale kde na něj sehnat peníze? A už se znovu rozjíždí kola Normanova plánování a osnování, až zločinného…

Na rozdíl od první knihy  této série, působí druhý díl spíše epizodně. Příběh má mnohem jednodušší zápletku a poměrně jasný a předvídatelný tok děje a na rozdíl od svého předchůdce, postrádá to správné ponaučení. Také konec knihy je vysloveně otevřený, bez výrazného ukončení. Čtenář však marně otáčí stránkou, ta s číslem dvě stě osmnáct je skutečně poslední. Na druhou stranu takové provedení vysloveně volá po tom, sáhnout po dílu třetím, s původním podtitulem May Produce Gas (2012, Může vytvářet plyn). Doufejme, že jeho překlad nám nakladatelství BB/art představí co nejdříve.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět podle Norma 2: Může způsobit podráždění

Meres, Jonathan

BB/art, 2015

Napsat komentář