Hyde Park Civilizace v knižní podobě

stach-obalka
Ve čtvrtek 22. září 2016 byla v Paláci knih Luxor představena kniha Hyde Park Civilizace, kterou vydává Edice České televize jakožto tištěnou verzi vybraných rozhovorů s hosty stejnojmenného pořadu ČT 24. Výběr a editaci rozhovorů připravili Daniel Stach a Gabriela Cihlářová, přepisy rozhovorů z televizních záznamů pořídili Matěj Hrábek a Pavlína Jurzykowská.

Pořad Hyde Park Civilizace, který v České televizi na ČT24 pravidelně běží každou sobotu od 20:00 již pátou sezónu, stejně jako moderátora pořadu Daniela Stacha, nebylo třeba v Café Neoluxor představovat. Avšak tváře dalších dvou „účinkujících“ již veřejnosti tak povědomé nejsou. Přesto je jejich role při přípravě pořadu nepostradatelná. Na Gabriele Cihlářové jakožto dramaturgyni pořad stojí, přestože zůstává divákovi skrytá, průběh rozhovoru sleduje zpoza záběru kamery. Jaroslav Zoula natáčí reportáže v terénu a na jejich promítání během pořadu se často dívá doma u obrazovky. Tento podvečer je však návštěvníci měli na očích všechny tři.

Nejprve pohovořili o počátcích Hyde Park Civilizace – vznikl rozšířením Hyde Parku ČT o osobnosti nejen z politického života. Do dnešního dne do pořadu zavítalo 150 osobností: vědci, sportovci, umělci, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Dle jakého klíče vybrat ze všech realizovaných rozhovorů se špičkovými odborníky patnáct? Rozhodli se pro ty, v nichž zazněl silný, výjimečný osobní příběh.

Zleva: Gabriela Cihlářová, Daniel Stach, Jaroslav Zoula

Daniel Stach vzpomněl na setkání s úžasnou ženou, křehkou, ale statečnou a bojovnou, ruskou disidentkou Natalií Gorbaněvskou. Stejně nezapomenutelným zážitkem se pro něj stalo seznámení se s psychologem Philipem Zimbardo, autorem Stanfordského vězeňského experimentu, s Jiřím Ježkem, hendikepovaným cyklistou, s Paulem Nursem, nositelem Nobelovy ceny za fyziologii. Ale i oni – a mnozí další, jejichž jména zde nelze všechna zmínit – si z rozhovorů, jak doplnil Jaroslav Zoula, odnášeli pozitivní dojem, ocenili připravenost redakčního týmu, kladení otázek neotřelých, podložených znalostí dané problematiky a četbou prací, jichž byli autory.

„Nikdy jsem se nesetkal s lépe připraveným týmem, než jste byli vy v Hyde Parku Civilizace,“

řekl Scott Parazynski, astronaut NASA. A v takové atmosféře se tito významní lidí dokázali otevřít, říci to, co do té doby dosud nikde nevyřkli, dali nahlédnout do světa svého lidství, svědomí…

Jak reportáž uzavřít? Slovy Daniela Stacha:

„Když si přečtete jejich příběh, tak vás to změní, mě to neustále posouvá.“

A na konec ještě jednu poznámku: Přes všechny ceny, pocty, sportovní vítězství, umělecká ocenění zůstávají tyto osobnosti skromnými, pokornými, jelikož skromnost a pokora jsou atributy těch, kteří v životě mnohé dokázali a mnohé vykonali. Proto při sledování televize raději přepněte z každodenních zpravodajství, v nichž se mnohdy setkáváte s namyšleností, pýchou, hrubostí, na ČT 24 Hyde Park Civilizace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHyde Park Civilizace

Cihlářová, Gabriela – Stach, Daniel

Edice České televize, 2016

Napsat komentář