Nenechte si ujít v týdnu od 19. do 25. září

nenechte_si_ujit
Čas běží a máme tu předposlední zářijový týden. Všechny příznivce knih a literatury jistě potěší, že (nejen) knihovny si pro nás připravily pořádný příděl zajímavých akcí. Začtěte se a nechte se na některou z nich nalákat.

Tento týden na nás čeká opět mnoho zajímavých akcí v hlavním městě, ale těšit se mohou také obyvatelé dalších měst napříč celou republikou. A nechybí ani něco pro nejmenší čtenáře.

V Brně Knihovně Jiřího Mahena probíhá od 1. září do 31. října akce Poprvé do školy – Poprvé do knihovnyJedná se již o čtrnáctý ročník projektu, který se snaží podpořit dětské čtenářství. Malí prvňáčci získají registraci v knihovně zcela zdarma a budou pasováni na rytíře knih. Jednotlivé pobočky si také připravily doprovodný program právě pro tyto čtenáře. Například pobočka v Tuřanech pořádá od 1. září do 31. října výstavu knih pro začínající čtenáře, které jsou vhodné pro děti, které se učí genetickou metodou čtení.

V úterý 20. září v Paláci knih Luxor v Praze od 15.00 proběhne křest nové knihy Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Ve zpěvníku nazvaném Jupí najdete nejnovější hity z dílny obou autorů. Texty čtyřiceti písniček jsou doplněny nejen notami a akordy, ale také půvabnými obrázky Vlasty Baránkové. Tato kniha je skvělou pomůckou nejen pro učitelky hudební výchovy, ale pro každého, kdo si rád zazpívá jen tak pro radost. Po křtu bude následovat autogramiáda autorů.

V Paláci knih Luxor v Praze ještě zůstaneme. V úterý 20. září tu od 17.00 začne křest knihy Michaely DombrovskéTato autorka bestsellerů, jako jsou Pravidla pozitivního sobectví či Kreativní diář, vydává novou knihu Pořádek nejen v hlavěPomocí této knihy se můžete vydat na čtyřtýdenní očistu nejen svého těla, ale také mysli a vztahů. Díky radám budete mít za relativně krátké období pořádek ve čtyřech základních oblastech. Ti, které tato tématika zajímá, si křest jistě nenechají ujít.

Ve středu 21. září čeká návštěvníky Domu knihy v Ostravě beseda s Nelou Rywikovou. Tato rodilá Ostravanka zasadila do slezské metropole děj i svých knih Dům číslo 6, která vyšla v roce 2013 a po jejímž vydání jsme vám s autorkou přinesli rozhovor, a Děti hněvu z letošního léta. Autorka se rozpovídá o tom, proč ji Ostrava tak uchvátila a co je její největší inspirací. Beseda začíná v 16.00 a místa je třeba si rezervovat.

Ve středu 21. září se mohou těšit návštěvníci Třebíčské Městské knihovny na LiStOvÁnÍČtenářům se představí ve scénickém čtení Lukáš Hejlík a představí knihu norského spisovatele Tore Renberga Muž, který miloval Ingveho. Tento román je o dospívání, touze a lásce a to vše na pozadí hroutícího se komunistického režimu v Evropě. Akce začíná v 18.00. Pokud vás tvorba tohoto autora zajímá, přečtěte si rozhovor, kde se autor rozpovídal o své tvorbě.

I pro všechny, kteří ve čtvrtek 22. září zavítají do Zlína, si připravili zajímavý program. Krajská knihovna Františka Bartoše pořádá autorské čtení Kateřiny DubskéTato spisovatelka žijící na samotě v Bílých Karpatech bude předčítat z knih Člověk Gabriel a DceryAutorka je spoluzakladatelkou firmy Computer Press a vydavatelství ERA. V knize Člověk Gabriel vypráví o životě slovácké vesnice pod buchlovskými kopci, román Dcery se zabývá životem jedné rodiny a kostlivci ve skříni, které každý ze členů má. Akce začíná v 17.00.

Ve čtvrtek 22. září potěší návštěvníky Galerie Lucerna v Praze. Uskuteční se zde křest knihy Biancy Bellové. Kniha nazvaná Jezero je velice syrová novela. Zavede nás do prostředí rybářské vesnice na samém konci světa, u jezera. Zde se setkáváme s chlapcem Namim, který se rozhodne vesnici opustit a jít vstříc jinému, snad lepšímu, životu. Autorka používá úsečný a přesný jazyk, atmosféra knihy je hutná a protkaná osudovostí. Akci, která začíná v 17.00, hudebně doprovodí Adrian T. Bell a Rhys Braddock.
O knihu Jezero si můžete až do 27. září zahrát v naší soutěži.

Ve čtvrtek 22. září se koná další zajímavá akce v Domu knihy v Ostravě. V 16.00 zde začne autorské čtení, autogramiáda a beseda s Hanou Hindrákovou. Této autorce vyšly již čtyři romány z afrického prostředí. Letos žánrově vybočila knihou Lovci lebek, která se na rozdíl od ostatních příběhů odehrává v Plzni. Autorka vypráví příběh policisty, který dostane místo u Oddělení cíleného pátrání neboli Lovců lebek. Elitní jednotka, ukrajinské mafie, to vše čtenářům slibuje velkou dávku napětí. Hanu Hindrákovou jsme několikrát vyzpovídali – odpovídala nám na otázky nejen o knihách na africké téma, ale i Lovcích lebek.

V pátek 23. září se opět vrátíme do Prahy do Paláce knih Luxor. Od 17.00 se zde koná autogramiáda britské spisovatelky Samathy Shannonové. Mezi její nejslavnější romány patří první díl, bestseller Kostičas, který zaznamenal obrovský úspěch po celém světě, byl přeložen do osmadvaceti jazyků a již dvě společnosti koupily práva na jeho filmové zpracování. Druhým románem autorky je pak Vidořádkterý je zároveň druhým dílem z plánované sedmidílné série. Všichni fanoušci této autorky si její autogramiádu nemůžou nechat ujít.

Milovníci české krajiny mohou zavítat v pátek 23. září na hrad Křivoklát,  kde se bude křtít kniha Křivoklátsko – Příběh královského hvozdu. Autory této knihy jsou Václav Cílek, Petr Hůla, Martin Majer a Václav Žák. Zavedou vás do krásné krajiny Křivoklátska, která je již od roku 1978 chráněná, a v poslední době se zde uvažuje nad vyhlášením národního parku. Ochranu si toto území zcela jistě zaslouží, patří mezi nejkouzelnější místa naší vlasti. V knize mimo jiné najdete také mnoho krásných fotografií. Spojte literaturu s přírodou a udělejte si výlet na hrad Křivoklát.

Vybírejte z prezentovaných akcí a užijte si další týden s literaturou.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář