Co prozradí Hana Hindráková o „Lovcích lebek“?

Hanka_Hindrakova_nahled
S autorkou cestopisů Hanou Hindrákovou jsme se doposud v jejích románech nejčastěji toulali po africké Keni. V našem rozhovoru se však podíváme na její novinku, která míří do úplně jiných končin.


Hana Hindráková (*1982) dříve hodně cestovala a o zážitky ze svých cest se pak dělila se čtenáři ve svých cestopisech (V zemi ptáka kiwi, Na konci světa, V nitru skotské divočiny). Pak si zamilovala Afriku a začala psát romány inspirované různými aspekty života na černém kontinentě (Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná).

Hanka_Hindrakova_fotoPřestože Afrika je stále její inspirací a místem, kam se ráda vrací, její poslední titul, který přichází na pulty knihkupectví právě v tuto dobu, je z úplně jiného ranku a to jak místem, kde se odehrává, tak i žánrem.
Přečtěte si sami, co nám o psaní knihy Lovci lebek prozradila:

Vaše předchozí tituly nás vždycky vzaly s sebou do Afriky. Tentokrát to vypadá, že s Vámi zůstaneme „doma“. Je to tak?

Přesně tak, děj knihy se odehrává převážně v České republice – a to v Plzni a v Praze.

Čtenářům předkládáte napínavý thriller, zbylo v něm místo i na romantiku, nebo půjde opravdu jen o drsné čtení?

Tentokrát na romantiku opravdu nezbylo místo. A ani by se to do knihy nehodilo.

Jak Vás napadlo psát o tak speciální jednotce, jakou jsou „lovci lebek“? Zřejmě to nějak souvisí se jménem spoluautora…

Vchod do Borské věznice

Vchod do Borské věznice

S tématem na knihu Lovci lebek mě oslovil plzeňský policista Jiří Johánek, kterého jsem znala z kurzů tvůrčího psaní. Měl zpracovaný námět a hledal někoho, kdo by z toho udělal knihu. Nějakou dobu jsem o tom přemýšlela, protože o policejním prostředí nic nevím, a také jsem se bála, že nedokáži napsat nic neafrického. A tak jsem to vzala jako výzvu a doufám, že se podařilo.

Je to velký rozdíl pracovat s vlastním nápadem a zpracovávat námět někoho jiného? Svoje psaní jste s panem Johánkem konzultovala, nebo četl až hotový celek? Byl s Vaším uchopením svého námětu spokojený?

Musím říct, že je velký rozdíl pracovat s vlastním námětem a s námětem někoho jiného. Spisovatele to určitým způsobem svazuje a omezuje. Text jsem s panem Johánkem konzultovala nejprve po jednotlivých kapitolách a potom jako celek. Ne vždycky jsme se shodli, ale nakonec se nám (někdy po bouřlivé výměně názorů) pokaždé podařilo dojít k uspokojivému kompromisu. Pracovat společně s jiným autorem pro mě byla zajímavá zkušenost, nicméně víc mi vyhovuje, když na knize pracuji sama.

Prolog – místo, kde byl zastřelen Lukáš

Prolog – místo, kde byl zastřelen Lukáš

Poznáme v knize Váš tradiční rukopis?

Doufám, že ano.

Jak jste se cítila v těchto „nových botách“? Můžeme se těšit na pokračování napínavé krimi, nebo se raději vrátíte k osvědčené inspiraci Afrikou?

Byla to pro mě zajímavá sonda do policejního světa, ale s další knihou Smrtící byznys se vracím zpátky do Afriky, konkrétně do Ugandy. Bude se ale rovněž jednat o thriller.

Můžeme se s Vámi a Vaší novinkou Lovci lebek někde setkat?

Kniha bude mít křest na pražském knižním veletrhu, a to v sobotu 14. května od 18.00 v literárním sálu a určitě budou i autorská čtení.

pozvanka_Lovci_

Děkuji Vám za pozvání na křest i rozhovor, přeji Vám vše dobré a knize Lovci lebek hodně spokojených čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci lebek
Český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky

Hindráková, Hana – Johánek, Jiří

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář