Hana Hindráková Očarovaná Afrikou

Hanka
Trutnovská rodačka Hana Hinráková vydává jednu knihu za druhou. Zatím se ve všech svých titulech toulala po světě. V našem rozhovoru nám prozradí, kam se s ní vydáme v novince Očarovaná, která vyjde v půli února v nakladatelství Alpress.

Hanu Hindrákovou (*1982) jsme vám již představili v našem předchozím rozhovoru. Víme, že ze svých toulek po světě připravovala cestopisy (V nitru skotské divočiny, V zemi ptáka kiwi či Na konci světa), ale po návštěvě Afriky se pustila do psaní románů, v nichž nám beletristickou formou přibližuje různé problémy tohoto černého kontinentu.

Navíc se rozhodla pomáhat a spolu s kolegy založila neziskovou organizaci Fair (www.fair-ngo.eu). Jejím posláním je přispět k rozvoji venkova v rozvojových zemích a tím předcházet odchodu venkovských obyvatel do chudinských čtvrtí, rozšiřovat o nich povědomí a snažit se zlepšit situaci v nich.

 

Po románech Karibu Keňa a Dobrovolnice, jejichž hlavními hrdinkami jsou česká děvčata, přicházíte s novinkou s názvem Očarovaná. Předpokládám, že očarovaná Afrikou bude opět hrdinka ze středu Evropy, nebo se pletu?

V románu Očarovaná je hlavních postav hned několik – sestry Sandra a Kateřina Křížkovy, bývalý manažer hotelu Jan Málek a majitel keňského hotelu Fredrick Ochieing.

Je to Váš příběh? Vždyť i Vy se zdáte být uhranutá Afrikou, kam situujete své romány…

Uhranutá Afrikou určitě jsem, ale o můj příběh se nejedná.

Kterou stránku problémů černého kontinentu přestavujete nyní? Vracíte se k bezprizorním dětem (Děti nikoho), mnohoženství a kouzlům woodoo (Karibu Keňa) nebo narážíte opět na únosy dětí (Dobrovolnice)?

Jedná se o román, jehož hlavními tématy jsou problematika závislosti na alkoholu a potom čarodějnictví v Keni. Inspiraci k prvnímu tématu jsem čerpala kolem sebe, protože v Čechách je bohužel na alkoholu závislá spousta lidí. Myslím si, že je důležité, aby se o tom víc mluvilo. V knize také posílám „vzkaz“ lidem, jejichž blízcí jsou alkoholici. Neměli by si klást za vinu, že se jim případně nepodařilo je přesvědčit, aby se šli léčit, protože dokud závislý člověk svůj problém popírá a nechce ho řešit, nikdo s ním nic neudělá.

Zároveň je to i vzkaz pro lidi, kteří pijí, aby si uvědomili, že ničí nejen sami sebe, ale hlavně své blízké.

Ohledně čarodějnictví jsem čerpala inspiraci při poslední cestě do Keni v březnu minulého roku. Našim známým se podařilo domluvit pro mě schůzku s čarodějem ze západní Keni. Udělal si na mě několik hodin čas a vysvětloval mi, jak fungují různé rituály, např. když chce někdo zbohatnout, získat lásku a podobně. Další příběhy spojené s čarodějnictvím jsem sbírala u místních lidí.

Odráží se v knize i Vaše osobní změny (zakotvení ve vztahu, početí dítěte), osobní prožitky nebo naopak nic osobního v knize nenajdeme?

V každé z mých knih, tedy kromě Dětí nikoho, je mnoho osobních prožitků. Nechci ale prozrazovat, v kterých případech se jedná o skutečnost a v kterých o fikci.

Na jakou část čtenářské obce jste při jejím psaní myslela, komu je kniha určena?

Kniha je určena pro dospělé čtenáře, spíše pro ženy.

Máte pocit, že s každou novou knihou Vám jde psaní lépe nebo se Vám obtížněji hledají náměty a vytvářejí odlišné zápletky?

Každá další kniha se mi píše o něco lépe než předchozí, protože postupně zpracovávám znalosti, které jsem získala od redaktorek. Když vás někdo zavalí spoustou informací, chvíli člověku trvá, než si to „přechroustá“ a začne používat v praxi. A náměty? Těch mám ještě opravdu mnoho a napadají mě další a další.

Chystáte se napsat příběh i z ryze českého prostředí? Pokud ne, tak proč? Máte snad pocit, že české prostředí neskýtá tak silné náměty pro zpracování? Nebo je to jen Vaše niterná touha dlít v Africe alespoň prostřednictvím tvorby?

Můj další román Lovci lebek bude z ryze českého prostředí. Vypráví příběh policisty ze speciální zásahové jednotky. V českém prostředí je jistě také mnoho silných námětů, ale jak jsem už říkala, já jsem prostě uhranutá Afrikou. Krom toho jsem si dělala menší průzkum mezi mými čtenáři a zjistila, že i nadále chtějí číst knihy odehrávající se v africkém prostředí. A mé čtenáře nechci zklamat. Proto po Lovcích lebek přijde opět román z afrického prostředí a tentokrát se budu zaměřovat na keňskou sektu Mungiki a problematiku AIDS.

Kniha Očarovaná vyjde v půli února v nakladatelství Alpress – proč myslíte, že bychom si ji neměli nechat ujít?

Protože se jedná o napínavý příběh z exotického prostředí, který vás očaruje :).

 

Děkujeme za přiblížení Vašich nových tvůrčích počinů a určitě si nenecháme ujít jak vydání knihy Očarovaná, tak i těch dalších. A našim čtenářům můžeme slíbit, že se se jménem Hana Hindráková na našich stránkách nesetkávají naposledy…


Ou010Darovanu00E1 - obu00E1lkaKateřina odlétá do Keni čerpat inspiraci pro nový román. Jenže uvidí, něco co neměla, a tím nad sebou vynese rozsudek smrti. Sandra tuší, že se sestře přihodilo něco zlého. Vydá se na stejně nebezpečnou cestu a upadne do pasti kmenových tabu, kouzelných rituálů a mocných kleteb…

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář