Sci-fi a fantasy

Čtení, fantasy, magie - ilustrační
Léto pomalu končí, nastávají školní i pracovní povinnosti a na cestování už není tolik času. Nicméně s dnešními tipy zaměřenými na fantasy a sci-fi můžete navštívit Watfordskou školu magických umění, svět víl, svět, kde stojí u moci zlo, či společnost, která se snaží vyrovnat s potenciálním Nanebevzetím.

Předurčený k velkým činům, upír Baz jako protivný spolubydlící, nemesis v podobě Pletichy, problémy s holkou a k tomu všemu kouzla, která nedopadnou nikdy tak, jak by měla. Vítejte ve světe Simona Snowa, nejhoršího Vyvoleného. Jak dopadne jeho poslední rok na škole magických umění? Podaří se mu porazit svého nepřítele, nebo se kouzelnický svět navždy změní? Magie, napětí, láska, to vše nabízí následující kniha Nedej se.

Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal… Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

Ukázka z knihy

Co naplat. Budu toho imbecila muset odčarovat. Poslední, co v životě udělám, bude, že zachráním život Simonu Snowovi . Budu pro ostudu celé rodině.
Drží mě za bradu a čeká, že zůstanu naživu jen proto, že on to chce – protože je kurva Simon Snow, a když pořádně nahlas zavrčí, dostane, co se mu zamane.
Asi ho políbím, než ho odsud vykopnu.
(Dokážu ho odsud dostat, aniž bych mu přitom něco zlomil? Jaké kouzlo mu zabrání rozběhnout se pro mě zpátky do ohně?) (str. 327)

Přečtěte si další ukázku z magického světa Simona Snowa.

Rainbow Rowellová

Autorka knih pro dospělé i dospívající. Vždycky jsou to však knihy o lidech, kteří hodně mluví, kteří mají pocit, že se v jejich životě něco pokazilo, a kteří hledají a někdy i nacházejí lásku. Když zrovna nepíše, Rainbow čte komiksy, plánuje výlety do Disney Worldu a hádá se o věcech, na kterých z hlediska věčnosti zase tolik nezáleží. Žije v Nebrasce s manželem a dvěma syny. Mezi její díla patří např. Fangirl čí Eleanor a Park.

Zdroj informací: bux.cz

Nedej se

Autorka: Rainbow Rowellová
Přeložila: Jana Kunová

Počet stran: 496
Vazba: brožovaná
Formát: 127×200 mm
ISBN: 978-80-7549-057-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Nedej se vydalo nakladatelství Yoli.

————————————————

Pohádky patří mezi klasiku. Nabízejí často dobrodružný příběh s poučením a šťastným koncem. Ale co když zasadíme takovou pohádku, jako je Kráska, do světa víl? Odpověď je nasnadě, vznikne nám alternativní příběh Dvůr trnů a růží pro čtenáře fantasy a young adult. Jak se popere hlavní hrdinka Feyre, která nemá víly v lásce, se svým osudem? Podaří se jí vrátit domů, nebo zůstane navždy uvězněná ve vílím světě? A nesmíme zapomenout ani na „Zvířeˆ“ a jeho kletbu…

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, zaútočí na ni podivný tvor. Odvleče ji do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že tajemným únoscem je jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku. Feyre čeká těžký úkol – musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Ukázka z knihy

Nezáleželo na tom, zda šlo o vlka nebo vílu. Ne když měl bok probodnutý šípem z jasanu. Zemře každým okamžikem. Přesto se mi chvěly ruce, když jsme smetla sníh a došla k němu blíž, přičemž jsem si udržovala rozumný odstup. Z ran, jež jsem mu zasadila, crčela krev a barvila sníh do karmínova.
Hrabal tlapami o zem a dech se mu zpomaloval. Trpěl moc, nebo jeho zaskučení bylo pouhým pokusem odehnat smrt? Netušila jsem, jestli to chci vědět. (str. 15)

Více se dozvíte o osudu Feyre v další ukázce.

Sarah Maasová

V současné době žije v Bucks County v Pensylvánii. Má nezdravou zálibu v disneyovkách a špatné pop music. Miluje pohádky, balet a příliš mnoho čaje. Ráda objevuje historii a krásnou krajinu v Pensylvánii se svým manželem a jejich psím společníkem. Největší úspěch sklidila za svoji mezinárodně nejprodávanější sérii Skleněný trůn. V češtině zatím vyšly první tři díly, a to Skleněný trůn, Půlnoční koruna a Dědička ohně. 

Zdroj informací: CooBoo

Dvůr trnů a růží

Autorka: Sarah Maasová
Přeložila: Ivana Svobodová

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7544-148-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Dvůr trnů a růží vydalo nakladatelství CooBoo.

————————————————

Následující knižní tip zavede čtenáře do světa, kde zlo v podobě démonů porazilo rytíře, lidstvo svůj boj prohrálo a muselo se podrobit démonským vládcům. Nicméně vždy existuje naděje – seznamte s postavou Tuláka. Nese břemeno, které může spasit lidstvo. Ale kdo je Tulák? Dokáže se ubránit zlým silám, které ho pronásledují? Na to vše lze nalézt odpověď v debutovém románu Petera Newmana.

Osamělá pouť němého hrdiny. Strhující debut z originálního temného světa plného démonů a ztroskotaných létajících lodí.
Po více než tisíc let střežili Andělští rytíři Trhlinu, avšak jak generace míjely a žádné nebezpečí se neobjevilo, jejich pozornost ochabovala. Nakonec se nechali ukolébat. Když se jednoho dne z Trhliny vyvalilo mračno démonických stvoření, zastihlo rytíře naprosto nepřipravené. Lidstvo svedlo bitvu a prohrálo. Rytíři padli. Nestárnoucí vůdci se stáhli do mlčenlivého exilu. Lidé žijí v područí démonických vládců. Už není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Nese však vzácné břemeno, na němž závisí osud lidstva.

Ukázka z knihy

Světlo hvězd vystřídala záře neonů. Zástupy oslňujících cedulí vítaly každého, kdo přicházel do Nového Obzoru.
Tulák si jich nevšiml: upíral oči na zem před sebou.
Na ulicích se jako živé odpadky váleli lidé s pohledy stejně prázdnými jako jejich smích. Okolo něj se ozývaly žadonící hlasy a agresivně se k němu natahovaly prosebné ruce.
Tulák si jich nevšímal a šel dál. Límec kabátu si držel těsně přitažený ke krku.
Z davu před ním se ozvaly rozčilené výkřiky. Tísnila se tu pestrá směsice míšenců, pasáků, překupníků a diváků. Z ulice se zvedaly vyvýšené plošiny na vratkých podpěrách z recyklovaného kovu, na nichž stály drátěné klece. V nich se krčily roztřesené postavy čekající, až je někdo koupí. Některým ze shromážděných dražba vynesla nové otroky, dalším čerstvé maso.
Tulák nepozorovaně kráčel dál.
Středu Nového Obzoru vévodila velká hromada šrotu přezdívaná „Železná hora“, památka na válku. Její srdce tvořily trosky zřícené létající lodě, okolo níž se válely zbytky vysypaného nákladu tanků a stíhaček. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

Peter Newman

Vyrůstal v Londýně, kde studoval činohru a pedagogiku na Central School of Speech and Drama. Pracoval jako učitel dramatické výchovy na střední škole, nyní je instruktorem firewalkingu. Tulák (The Vagrant, 2015) je jeho debutový román. V roce 2016 vyšel druhý díl The Malice (Zlo), závěrečný díl trilogie s názvem The Seven (Sedma) je plánován na rok 2017. S manželkou a synem žije v Somersetu.

Zdroj informací: nakladatelství Host.

Tulák

Autor: Peter Newman
Přeložil: Jakub Kalina

Počet stran: 375
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-480-5
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Tulák vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Kombinace náboženství a sci-fi? Pro Toma Perrotta žádný problém. Představte si, že najednou zmizí 2 % celosvětové populace, ale rozhodně to nebyli samí „svatoušci“. Co se událo, kam ti lidé zmizeli, a hlavně, proč jen oni? Tyto všechny otázky se honí hlavou Pozůstalým – obyvatelům newyorského předměstí. Co se bude dít? Opravdu se jednalo o nanebevzetí, nebo existuje racionální vysvětlení?

Románová předloha úspěšného seriálu HBO
Pozůstalí Toma Perrotty přinášejí myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí.
Poté, co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponechání napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa.
Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.

Ukázka z knihy

Tom byl v nádražní hale nervózní. Radši by dál jel stopem, držel se vedlejších cest, tábořil v lese a šetřil na horší časy. Ze San Franciska se takhle dostali až do Denveru, jenže Christine to pak začalo unavovat. Nikdy mu to neřekla rovnou, ale zjevně si myslela, že je pod její úroveň, když musí vystrčit palec do vozovky a předstírat vděk lidem, kteří vůbec netuší, jaká je pro ně čest sehrát v jejím příběhu alespoň tuto epizodní roli, a kteří se navíc chovají, jako by oni prokazovali laskavost jim, když je uprostřed zapomenuté krajiny naberou otrhané a bosé do auta a popojedou s nimi o kousek dál. (str. 155)

Přečtěte si celou ukázku.

Tom Perrotta

Je autorem osmi románů a dvou povídkových sbírek. Jeho romány Election (1998) a Little Children (2004) se staly předlohou úspěšných filmů, česky se promítaly pod názvy Kdo s koho a Jako malé děti, oba byly za scénář nominovány na Oscara. Na základě Pozůstalých natočila HBO dvě seriálové řady. Perrotta se vyznačuje schopností zobrazit každodenní realitu a mezilidské vztahy ve světle nečekaných událostí, které otřesou zavedenými pořádky a vystavují zkoušce lidské charaktery. A je jedno, zda jde o otřes mozku a zranění, jež v jeho románu Senior Season odstaví oblíbeného fotbalového hráče na lavičku, odkud náhle vidí celý svůj dosavadní svět z úplně jiné perspektivy, nebo o dopady nepochopitelného zmizení řady bližních a přátel, jaké sleduje v rámci komunity obyvatel neworského předměstí Mapleton v Pozůstalých.
Zdroj informací: nakladatelství Albatros

Pozůstalí

Autor: Tom Perrotta
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0556-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Pozůstalí vydalo nakladatelství Plus.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNedej se

Rowellová, Rainbow

Yoli, 2016

zobrazit info o knizeDvůr trnů a růží

Maasová, Sarah J.

CooBoo, 2016

zobrazit info o knizeTulák

Newman, Peter

Host, 2016

zobrazit info o knizePozůstalí

Perrotta, Tom

Plus, 2016

Napsat komentář