Když krimi píší ženy

Tipy_kdyz krimi pisi zeny
V dnešních knižních tipech vám představíme čtyři nevšední a napínavé kriminální romány, jimž daly vzniknout ženy. Některé z těchto knih jsou součástí oblíbených sérií a jejich hrdiny již dobře známe. S jinými se ale musíme teprve seznámit a bude to jistě seznámení nezapomenutelné…

Oživlý kámen Louise Pennyové je čtvrtým dílem ze série klasických detektivek o inspektoru Gamachovi. Bude stejně dobrý jako jeho oceňovaní předchůdci?

Oživlý kámen

Autorka: Louise Pennyová
Přeložila: Lenka Uhlířová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 153×235 mm
ISBN: 978-80-242-5358-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Oživlý kámen vydalo nakladatelství Knižní klub
v edici Světový bestseller.

Léto vrcholí, vrchní inspektor quebecké Sureté Armand Gamache si jako každý rok připomíná s manželkou Reine-Marie výročí seznámení v Manoir Bellechasse, odlehlém luxusním hotýlku nedaleko Three Pines. Nejsou však sami. Sjela se sem také početná, bohatá a vážená rodina Finneyových – kvůli své oslavě.
Rozkošný Manoir Bellechasse sice obklopuje ryzí příroda, je na něm však cosi nepřirozeného. Vedra se stupňují, dusivá vlhkost se blíží, na rodinnou sešlost přijíždějí nečekaní hosté… a letní bouře za sebou zanechá mrtvé tělo. Je na zkušeném Gamachovi, aby odhalil neproveditelnou vraždu, dlouho pohřbená tajemství i zášti pečlivě skryté za zdvořilými úsměvy. A také překonal sebe sama.

 

Ukázka z knihy

I kdyby měl Armand Gamache zakryté oči, stejně by přesně věděl, kde je. Díky vůni, která v sobě mísila kouř ze dřeva, pach starých knih a zimolez.
„Monsieur et Madame Gamache, quel plaisir.“
Clementine Duboisová se přikolébala kolem recepce Manoir Bellechasse. Kůže na rozpřažených rukách jí visela dolů jako křídla a třásla se, takže jak se k nim blížila, připomínala spíš ptáka nebo povadlého anděla. Reine-Marie Gamachová jí vyšla naproti a rozevřela náruč bez naděje, že by ji kolem kulaťoučké dámy mohla skutečně sevřít. Objaly se a políbily na obě tváře. Když si s madame Duboisovou vyměnil objetí a polibky i Gamache, korpulentní dáma ustoupila a zahleděla se na manželský pár. Před sebou viděla Reine-Marie, malou, nijak tlustou, ale ani hubenou, s prošedivělými vlasy a obličejem, který svědčil o zralém věku naplno prožívaného života. Byla šarmantní, aniž by oplývala skutečnou krásou – soignée, jak říkají Francouzi. Na sobě měla na míru šitou tmavomodrou sukni a zářivě bílou halenku. Jednoduchá, elegantní klasika. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Louise Pennyová

pennyova_louiseKanaďanka Louise Pennyová (* 1958) je rodačka z Toronta, v současné době žije s manželem v malé vesnici jižně od Montrealu, nedaleko amerických hranic. Osmnáct let pracovala jako rozhlasová moderátorka, po svatbě se rozhodla pro kariéru spisovatelky. Od roku 2005 vydává sérii klasických detektivek – případů vrchního inspektora Gamache, jež se dočkaly mnohonásobných kanadských i mezinárodních žánrových ocenění, pravidelných zařazení mezi nejlepší tituly roku (New York Times, Publishers Weekly, People Magazine, Amazon) a především celosvětové čtenářské přízně – dosud jedenáctidílná řada vychází ve 25 jazycích.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Psychologický thriller Ingrid Desjoursové Její život v očích panenky bývá označován jako mrazivý a omračující, ba přímo mistrovský román. Máte v oblibě děsivou četbu? Pak je tento příběh přesně pro vás!

Její život v očích panenky

Autorka: Ingrid Desjoursová
Přeložil: Petr Christov

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-601-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Její život v očích panenky vydalo nakladatelství Host.

Dvě zraněné duše. Dva sny o druhé šanci.
Potížista, cynik a mizogyn Marc je po vážné autonehodě přidělen k mravnostní policii. Při vyšetřování jednoho případu se setká s jemnou dívkou Barbarou, jež pečuje o svou slepou matku. Zasvětila život nerudné, zahořklé ženě, která jí oplácí jen výčitkami a nadávkami. Jedinou útěchou je pro ni sbírka panenek. Už brzy si půjde koupit vysněný nový kousek, překrásnou porcelánovou panenku jménem Sweet Doriane. Marca vyvádí Barbařin bezelstný pohled z míry. Její křehkost ho dojímá a zasáhne natolik, že je znovu ochoten uvěřit v budoucnost. Zároveň je však přesvědčen, že Barbara je chybějícím kouskem skládanky, figurkou, kterou musí manipulovat, aby odhalil psychopata, jemuž je na stopě. Ale co když se mýlí?

 

Ukázka z knihy

Od té doby, co se rozmohla digitální fotografie, je fotografů pomálu. Nejbližší, kterého našla, se nachází dvacet minut chůze od školy. Patnáct, když přidá do kroku. Barbara pospíchá tmou, ruce v kapsách obnošeného kabátu, který si před pěti lety koupila za třicet euro. Drobná dívka si energicky razí cestu proti proudu, proplétá se davem lidí, kteří se vracejí domů z práce, na namrzlém chodníku trochu uklouzne, ale nespadne, ustojí to. Klouže jako stín, kterého si sotvakdo všimne. Průhledná a skoro stejně studená jako sněhové vločky, které jí vnikají do očí a nosních dírek. Její rozhodnutí ji žene vpřed. Má právo si ty dárky dopřát. Má právo utratit tu trošku peněz, které jí matka dává. Takže i kdyby mělo starou dneska klepnout, tak to prostě udělá. Barbara bude mít svoji fotku a svoji panenku.
Do prvního obchodu vchází celá zadýchaná. V nose ji zaštípá výrazný zápach. Zacpe si nos a přitom si utře kapičku, kterou jí z nosu vypudil teplotní šok.
„To, co vás praštilo do nosu, je vůně vývojky a ustalovače. Dobrý večer, slečno.“
Barbara se cítí trochu hloupě. Všiml si, že jí teče z nosu? Proti své vůli se začervená a trochu se zakoktá. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku. O knihu si až do 6. září můžete zahrát v naší soutěži.

 

Ingrid Desjoursová

Ingrid-DesjoursovaIngrid Desjoursová (* 1976) je psycholožka specializující se na sexuální kriminologii. Několik let se u belgické policie podílela na vyšetřování sexuálních deliktů, od roku 2007 se věnuje psaní knih a scénářů kriminálních seriálů pro francouzskou televizi. Ve svých románech čerpá z mnoha psychologických profilů sexuálních zločinců, které při svém povolání vypracovala. Napsala několik detektivních románů, které měly velký ohlas nejen ve francouzském prostředí a kterým je společná velká znalost lidské psychiky a schopnost zprostředkovat čtenáři, co její postavy prožívají a jak se cítí. Za svůj debut Echo (2009) získala čtenářskou cenu Plume de Bronze (Bronzové pero). Nyní žije v Paříži.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Pod pseudonymem J. D. Robb se ukrývá oblíbená spisovatelka Nora Roberts a pod názvem Smrtící sliby další z dlouhé řady detektivních románů Smrtící… Hlavní hrdinka Eva Dallasová má před sebou náročný případ, ale dobře ví, že ho musí vyřešit za každou cenu. Je to totiž slib. Závazek.

Smrtící sliby

Autorka: Nora Roberts jako J. D. Robb
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7359-479-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Smrtící sliby vydalo nakladatelství Metafora.

Na počátku stojí krabice, adresovaná Evě. V ní najde zbraň, odznak, průkaz Amaryllis Coltraineové a vzkaz od vraha: MŮŽETE SI TY VĚCI NECHAT. MOŽNÁ CO NEVIDĚT POŠLU NĚKOMU JINÝMU VAŠE.
Coltraineová přišla do New Yorku z Atlanty, ale jako policistka sloužila už příliš dlouho, aby nevěděla, jak se v džungli velkoměsta ubránit. A přesto přišla o život. Někdo ji zabil její vlastní zbraní pár kroků od domova.
Pro Evu Dallasovou, poručíka Newyorské policie, to ale není jen další v řadě případů. Kromě toho, že zavražděná byla jednou z nich, policistkou, měla vážnou známost s Eviným kolegou a kamarádem patologem Morrisem. Plánovali spolu šťastnou budoucnost, ale tomu všemu učinil neznámý vrah konec. Eva se se svou typickou tvrdohlavostí a vytrvalostí zakousne do případu. Pravda musí být odhalována po vrstvách, pěkně jedna po druhé. Vyptává se parťáků a informátorů zavražděné kolegyně, jejích sousedů, zkrátka každého, kdo by mohl do věci vnést jasno. Evin manžel, miliardář Roarke, jehož majetky se neomezují jen na naši planetu, se mezitím pustí do pátrání v Atlantě. Oba je čeká překvapení. Zdá se, že vražda má cosi společného s Amaryllisinou bolestnou, temnou minulostí.

 

Ukázka z knihy

Eva na sobě znovu cítila poldovské pohledy. Tentokrát se otočila a podívala se na ně, na jednoho po druhém. V jejich očích se zrcadlily zlost, vztek, smutek a tiché hodnocení. Jsi dost dobrá, aby ses postavila za jednu z nás?
Za prosklenou stěnou vstával muž, o kterém předpokládala, že je to Delong. Vzápětí jim vyšel naproti.
Měl lehce podprůměrnou výšku, vypadal zhruba na pětačtyřicet let a byl od pohledu zdatný – silný a ramenatý. Na sobě měl tmavě šedivý oblek s bílou košilí a šedivou kravatou a vlnité černé vlasy nosil sčesané z hubeného obličeje, na němž kolem očí a úst prosvítalo napětí.
„Poručíku, detektive.“ Oběma podal ruku. „Pojďte se mnou, prosím.“
Mlčky vešli do prosklené kanceláře a Delong zavřel dveře. „Začnu tím, že můžete počítat s mou plnou spoluprací, a to platí o všech členech oddílu. Dáme vám cokoli a kdykoli budete potřebovat.“ (str. 45)

 

J. D. Robb

Nora-RobertsPod pseudonymem J. D. Robb se ukrývá oblíbená Nora Roberts, která se narodila roku 1950 v Silver Spring v Marylandu. Po ukončení střední školy se provdala za Rolanda a měla s ním dvě děti. Psát začala v roce 1979, když ji doma uvěznila sněhová bouře. O rok později přijalo nakladatelství Silhouette její román Irish Thoroughbred. Nyní nepochybně patří mezi nejoblíbenější a nejčtenější americké autorky milostného a detektivního žánru. Její strhující, napínavé příběhy jsou překládány do mnoha jazyků, znají je čtenáři v nejrůznějších zemích světa. Napsala již více než 182 knih, které vycházejí i česky, např. Smrtící nevinnost, Smrtící kalichSmrtící stvoření, Posvěcené zloJen ty a já či Kolotoč přání. Mnoho z nich se také dostalo na seznam nejprodávanějších titulů dle deníku New York Times.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Sběratel duší je dalším z románů Barbary Mertz, napsaný ovšem pod pseudonymem Elizabeth Peters. Tato autorka se proslavila hlavně knihami plnými napětí a tajemna. Právě takový bude i příběh Althey, odehrávající se v atraktivním egyptském prostředí.

Sběratel duší

Autorka: Elizabeth Peters
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-069-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Sběratel duší vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Althea vyrůstala v Egyptě po boku otce, uznávaného archeologa, až do doby, než ho obvinili z falšování starožitností. Krátce nato zemřel a ona nechápala, co se stalo. Po letech obdrží dopis od muže jménem Abdelal. Ten pro jejího otce pracoval a nabízí jí důležité informace. Althea je odhodlaná otcovo jméno očistit, ale dorazí pozdě – Abdelal je po smrti a překážet někomu začíná ona.

 

Ukázka z knihy

Probudilo mě podivné kalné světlo, které se dralo do potemnělé místnosti. Hrdlo mě bolelo jako zanícený zub, až na to, že bolest obsáhla větší plochu. Trvalo mi dlouho, než mi došlo, že ty zvláštní zářivé pruhy jsou paprsky slunce, prodírající se škvírami v žaluziích. Nezvaný host za sebou prozíravě zavřel, když odešel.
Vysypané kufry potvrzovaly to, co jsem již věděla. Abdelalův dopis je pryč. Vetřelec měl na hledání spoustu času.
Napadlo mě, že se posadím, ale pak jsem to zavrhla. Podařilo se mi převalit na břicho a opřít se o lokty. V té chvíli jsem si uvědomila, proč mě koberec tak škrábe do zad. Měla jsem nahá záda stejně jako hruď. Podívala jsem se na svou obnaženou kůži. V pokoji bylo šero a hra světla a stínu mě natolik zmátla, že mi trvalo dost dlouho, než jsem si uvědomila, že to, co vypadá jako modřiny, taky modřiny jsou.
Stačila jsem se do koupelny dobelhat dřív, než se mi zvedl žaludek. Ráda bych si namlouvala, že se ve mně ozvala dotčená cudnost, ale chovám podezření, že to byl obyčejný vztek. Blůza s rukávy po loket zakryla všechny podlitiny s výjimkou těch na obličeji a krku, o které se postará make-up. Zrovna jsem je posuzovala v zrcadle a tiše klela, když se ozvalo zaklepání a Dee se dožadovala vstupu. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Elizabeth Peters

Peters_ElizabethElizabeth Peters (* 29. září 1927 – † 8. srpna 2013) byla americká spisovatelka detektivních a mystery románů, píšící pod vlastním jménem Barbara Mertz, ale také pod pseudonymy Elizabeth Peters a Barbara Michaels. V roce 1952 získala doktorát na University of Chicago v oboru egyptologie. Autorka je známá zejména romány plnými napětí a tajemna, přesto napsala také dvě úspěšné knihy o starověkém Egyptě. Pod jménem Barbara Michaels vydávala historické a mysteriózní thrillery, a pod pseudonymem Elizabeth Peters napsala detektivní sérii Amelia Peabody, pojednávající o mladé egyptoložce, Vicky Bliss a Jacqueline Kirby. Spisovatelka získala za svou literární činnost ocenění Agatha Award, Edgar Allan Poe Awards, a na mnoho dalších byla nominována.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOživlý kámen
Případy vrchního inspektora Gamache 4

Pennyová, Louise

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizeJejí život v očích panenky

Desjoursová, Ingrid

Host, 2016

zobrazit info o knizeSmrtící sliby

Robb, J. D.

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeSběratel duší

Peters, Elizabeth

Alpress, 2016

Napsat komentář