Životní osudy

pampeliska
Ať se jedná o příběh sportovce, operní hvězdy, cestovatelky nebo spisovatele,všechny spojuje vášeň pro povolání, ze kterého se stala životní náplň. Jak k nim jde dohromady válečný příběh mladé dívenky? Jsou okamžiky, kdy se životní náplň zužuje na jediné – přežít.

Florence se proslavila jako zpěvačka, přestože vlastně vůbec neuměla zpívat a hudební sluch jí zcela chyběl. Díky knize Jaspera Reese Božská Florence a zjistíte, že vždycky má cenu pokusit se splnit si svůj sen.

Pozoruhodný životní příběh Florence Foster Jenkins, „proslulé“ americké sopranistky. Tato žena tolik toužila stát se operní pěvkyní, že to nakonec dokázala i přesto, že neměla snad ani kapku hudebního sluchu a zpívala falešně. Navzdory tomu na závěr své kariéry vyprodala slavnou newyorskou Carnegie Hall, sklidila tam obrovské ovace a krátce nato zemřela šťastná a spokojená. Smrtí ale její sláva zdaleka neskončila. V roce 2001 byla poprvé uvedena hra známého anglického dramatika Petera Quiltera, nazvaná Glorious, právě o jejím životě. Brzy se tato úspěšná hra objevila také u nás. Pražské divadlo Kalich ji uvedlo pod názvem Je úchvatná v hlavní roli s Jaroslavou Kretschmerovou. Následovala celá řada dalších, úspěšných nastudování Quilterovy hry po celém světě. A nakonec životní osud Florence Foster Jenkins inspiroval i filmaře. Pod vedením režiséra Stephena Frearse byl natočen film s Meryl Streepovou a Hugh Grantem. Sláva Božské Florence má však i svůj rub a líc. Na jedné straně se lidé jejím zpěvem často zlomyslně bavili a brali ji jako pouťovou atrakci. A ta druhá strana? Člověk nemá vzdávat své sny, jakkoli se mohou zdát nereálné. Štěstí v nich nakonec může nalézt nejen on sám.

Božská Florence

Autor: Jasper Rees
Přeložila: Ivana Mičínová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-249-3237-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Božská Florence vydalo nakladatelství Ikar.

————————————————

Autobiografický příběh horolezce a zároveň autora Alexe Honnolda přináší nejzajímavější z výstupů jeho kariéry v literární podobě. Při četbě knihy Sám ve stěně možná i vy uslyšíte hvízdat vítr mezi skalami.

Americký lezec Alex Honnold, který je známý především pro své lezení velkých stěn bez jištění, už není proslulý jen mezi lezci, ale pod kůži se dostává také lidem, kteří o tomto sportu nevědí zhola nic. Jeho výkony patří do kategorie dechberoucí… Většinou se pohybuje sám, jen v lezečkách a s pytlíkem magnesia, ale abyste ho zahlédli, je třeba zvednout oči, prohlížet si mrakodrapy nebo tisícimetrové skalní stěny…
Ve své knize se vrací k sedmi nejzajímavějším výstupům své raketové kariéry, včetně impozantního sóla Sendero Luminoso v Mexiku nebo přelezení spektakulárního Fitz Traverse v Patagonii. V každé kapitole se o lezce bojíme, potí se nám ruce, protože smrt číhá na každém metru… Skvěle napsaný příběh, který nás poučí o podstatě štěstí, rizika, životu na hraně a extrémního nebezpečí.

Sám ve stěně

Autor: Alex Honnold
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 200+16 stran přílohy
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3843-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sám ve stěně vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pořízení takového záznamu ale naráželo na monumentální logistické obtíže. Když bylo studio na jaře 2009 připraveno k natáčení, nacházelo se na Moonlight Buttress několik lanových družstev, postupujících ve starém stylu a se spoustou techniky. Naštěstí se tyto skupiny mořily ve spodní části cesty. Mortimer a filmový fotograf Celin Serbo se dohodli, že se na laně spustí asi 120 metrů pod vrchol a zavěšeni na lanech budou Alexe filmovat a fotit při sólovýstupu přes horní délky – takže družstva technických lezců zůstanou mimo záběr. Alex také slaní 120 metrů, svlékne si sedák a zahájí sólovýstup vzhůru.

————————————————

Vzpomínky na Afriku – vedro, písek pouště a nekonečná romantika. Román Baronka Blixenová ukazuje všechny tváře ženy, která zanechala významnou stopu na černém kontinentu. Autorkou je Dominique de Saint Pern.

Román o ženě, která prožila románový život.

Příběh vášnivé svobodomyslné ženy, jejíž jméno zdá díky filmu Vzpomínky na Afriku celý svět

Karen Blixenová… baronka, Tania, Tanna, Titanie, Isak… Kolika jmény ji nazývali, kolik tváří tato podivuhodná žena měla. Lovkyně lvů a paní africké farmy, mondénní hostitelka, vypravěčka pohádek, žhavá milenka, divoká, nespoutaná duše, záhadný autor podivuhodných příběhů… Tímhle vším byla. Meryl Streepová, hollywoodská hvězda filmu Vzpomínky na Afriku se dokonce vydala před natáčením do míst, kde Karen žila, aby se dokázala převtělit do ženy, kterou měla představovat.

Dominique de Saint Pern uvádí na scénu nejen odvážnou ženu, snad dokonce ďáblici, ale nechává zaznít také hlas její nejvěrnější průvodkyně Clary, která jí byla ošetřovatelkou, sekretářkou i služkou. Otevírá před námi duši tohoto zlatého věku, kdy lidé ještě dokázali velkolepě milovat, psát i umírat.

Od Afriky po Dánsko, od New Yorku po Londýn, v tomto románu je v živých barvách a téměř filmovými střihy vylíčena celá bláznivá epocha první poloviny 20. století.

Baronka Blixenová

Autorka: Dominique de Saint Pern
Přeložila: Ivana Sůsová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-477-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Baronka Blixenová vydalo nakladatelství Metafora.

Znát ji…? Viděla jsem ji skomírat jako plamínek svíčky na konci knotu a poté se znovu rozhořet. Nebo zkřivenou bolestí, jak píše své povídky, aby si zkrátila probdělou noc. Přistihla jsem ji, jak si vymýšlí romantické příběhy, jejichž aktéry ale byli reální lidé, jak rozbíjí zamilované dvojice jen proto, aby na troskách jejich vztahů vytvořila nové. Znala jsem ji jako sud plný střelného prachu, s výkřiky radosti, kousavou i něžnou, veselou, pokaždé jinou, ale vždy poháněnou nezvladatelnou vášní hráče. Hrála si stejně jako děti, když si ve své všemohoucnosti vymýšlejí jiný svět, jako bohové nevázaně se bavící na úkor smrtelníků způsobem vůči nim dost krutým.

————————————————

Prozaika Pavla Kohouta netřeba dlouze představovat stejně jako jeho autobiografický román Kde je zakopán pes. V novém vydání autor doplnil pravá jména zúčastněných osob a přidal některé ze svých fotografií.

Dobrodružný román a kriminální román – tak by mohl nezasvěcený kritik označit obě střídající se roviny této knihy. Jde však o téměř autentické vylíčení nejdramatičtějšího úseku života spisovatele Pavla Kohouta, volně navazující na jeho předchozí dílo Z deníku kontrarevolucionáře. Tentokrát jde o léta mezi intervencí Varšavského paktu v srpnu 1968 a 4. říjnem 1979 – tehdy byl autor spolu se svou ženou Jelenou násilně odsunut do Rakouska. Románový prvek je pouze v tom, že skutečný příběh skupiny zakázaných spisovatelů, jejich přátel i jejich protivníků je vyprávěn drsnosrstému jezevčíku Edisonovi, který se stal bizarní obětí státního teroru.
Když kniha v roce 1985 vznikala, patřila představa, že pronásledovaní psanci budou za několik málo let řídit stát, do říše snů; tím zajímavější je soukromý pohled na některé protagonisty. V současném vydání byla doplněna pravá jména osob, které tenkrát neměly být vystaveny pronásledování, a připojena řada fotografií pořízených autorem pomocí Polaroidu. Nejčastějším motivem je druhé zvíře v jeho tehdejší domácnosti – andulák Valtrr, který s oblibou spočíval na hlavách předních disidentů. Toto vydání autor znovu přečetl a jazykově upravil.

Součástí knihy je velký rozkládací plakát.

Kde je zakopán pes

Autor: Pavel Kohout

Počet stran: 552
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4089-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Kde je zakopán pes vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Podívejte se na reportáž z představení knihy.

————————————————

Válečná témata zřejmě nepřestanou být nikdy aktuální a bohužel se nemusí jednat o konflikty dávno minulé, ale i o vyprávění o hrůzách téměř současných. Polina Žerebcovová zažila jako dítě válku v Čečensku a svoje příběhy vydává pod názvem Deníky Poliny Žerebcovové.

Strhující svědectví ze samého nitra čečenských válečných hrůz.

Polina prožila své dospívání uprostřed čečenského pekla. Zažila zblízka válečnou realitu, opovržení i šikanu od spolužáků a učitelů. Ve svém příběhu odhaluje strhující svědectví o těžkém dětství, pubertě i mládí, během nichž proběhly tři čečenské války. Škola, první láska i hádky s rodiči – to zná každý mladý člověk. U Poliny však bezprostředně sousedily s bombardováním, hladem, zkázou a bídou.

Děvčátko s ruským příjmením a s šátkem uvázaným na muslimský způsob, se ocitlo mezi dvěma ohni: vidělo smrt, a tak bojovalo o život i o to, aby zůstalo samo sebou.

Deníky Poliny Žerebcovové

Autorka: Polina Žerebcovová
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-265-0500-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Deníky Poliny Žerebcovové vydalo nakladatelství BizBooks.

Podívejte se na ukázkovou kapitolu.

Vojáci střílejí psy. A psi žerou mrtvoly. Po ulicích leží mrtví lidé a mrtví psi.
Když jdu kolem, snažím se na to nekoukat. Zavírám oči. Protože když je vidím, křičím a nemůžu se zastavit. Maminka mi nadává. Říká, že jsem zbabělec.
Povstalci bojujou proti ruským vojákům. Povstalci jsou lidi, co brání svou vlast. Bába Zoja to říkala. Vnoučkovi báby Zoji je pět let. Jmenuje se Slavik.
Viděly jsme s maminkou strejdu Sultana. Chodil po prázdných krámech a asi hledal jídlo nebo dříví. Jenže nic nenašel.
Boje nekončí. Říká se, že na venkově pobili plno lidí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBožská Florence
Inspirativní skutečný příběh americké operní divy, která neuměla zpívat

Rees, Jasper

Ikar, 2016

zobrazit info o knizeSám ve stěně

Honnold, Alex – Roberts, David

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeBaronka Blixenová

Saint Pern, Dominique de

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeKde je zakopán pes
Memoáromán

Kohout, Pavel

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeDeníky Poliny Žerebcovové
Děvčátko uprostřed čečenské války

Žerebcovová, Polina

BizBooks, 2016

Napsat komentář