Hurá do podzemí!

Rodinne toulky_Nejkrasnejsi vylety do podzemi
Oblíbená edice nakladatelství Universum, Rodinné toulky – Nejkrásnější výlety, se rozrostla o další zajímavý titul. Nejkrásnější výlety do podzemí vás zavedou na řadu tajuplných míst, jako jsou jeskyně, šachty či strašidelná sklepení.

Tento soubor zajímavých tipů na výlety není určený pro ty, kdo trpí nepříjemnými pocity ve stísněných prostorách. Pokud však máte trochu smysl pro dobrodružství, pokud jste jako děti tajně prolézali kdejakým otvorem vedoucím do podzemí, pokud vás lákají prostory bez slunce, leč se stopami nejdávnější historie, pak je tato knížka určena právě vám. Zveme vás na procházku podzemím – do jeskyní, starých šachet, podzemních částí vojenských pevností, městských sklepů a chodeb. U všech výletů uvádíme další doporučené tipy, o které můžeme obohatit program, a nezbytné praktické informace. Výlet do podzemí bývá sice kratší, ale obvykle složitější než putování pod širou oblohou. Ale zážitek to je.

 

Rodinné toulky: Nejkrásnější výlety do podzemí

Autoři: Petr David, Petr Ludvík, Vladimír Soukup

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 132×219 mm
ISBN: 978-80-242-5286-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rodinné toulky: Nejkrásnější výlety do podzemí
vydalo nakladatelství Universum.

 

Ukázka z knihy

Praha – vyšehradské kasematy

Nejkrasnejsi vylety do podzemi_1Vyšehrad, shlížející na Prahu z vysoké strmé skály nad ústím potoka Botiče do Vltavy, je památným místem českých dějin a jedním ze symbolů české státnosti, opředeným legendami a mýty. Romantičtí historici i staré pověsti jej dříve považovali za bájné sídlo Libuše a Přemysla a pak i dalších přemyslovských knížat.

Teprve podrobný archeologický výzkum jednoznačně prokázal, že Vyšehrad je ve skutečnosti asi o 100 let mladší než Pražský hrad, a nemohl tak být sídlem nejstarších českých panovníků. Přesto zůstává úzce spjatý s českou národní tradicí a historií. Jeho rozlehlý areál prošel proměnou z knížecího hradiště přes středověký hrad až po mohutnou barokní pevnost s rozlehlými kasematy.

Nejkrasnejsi vylety do podzemi_2Nejslavnější období prožíval po r. 1067, kdy tu kníže Vratislav II. vybudoval své hlavní sídlo s honosným palácem a založil kapitulu. Po r. 1135 se čeští panovníci vrátili na Pražský hrad a Vyšehrad zůstal opuštěn. Jeho lesk se pokusil obnovit až v polovině 14. století Karel IV., který celý areál přestavěl a mohutně opevnil.

Každá epocha z tisícileté historie Vyšehradu tu zanechala své výrazné stopy. Z románského období pochází cenná rotunda sv. Martina, založená zřejmě ve 2. polovině 11. stol. jako kostel vyšehradského předhradí, a zbytek mostu. (str. 6)

Nejkrasnejsi vylety do podzemi_3

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Rodinné toulky

Doporučujeme vaší pozornosti a dobrodružné povaze další skvělé tipy z edice Rodinné toulky – Nejkrásnější výlety. Vydejte se za novými zážitky autem nebo na kole a začněte třeba tím, že si přečtete náš praktický článek. Že byste raději něco zajímavějšího, než je auto či kolo? Snadná pomoc! Prohlédněte si také knížky Nejkrásnější výlety lanovkou nebo Nejkrásnější výlety vlakem.


Nakladatelství Universum je členem společnosti Euromedia Group a zaměřuje se především na encyklopedie a populárně naučnou literaturu. Euromedia Group, k. s. patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar, Universum a YOLI. Knihy společnosti Euromedia Group naleznete na www.bux.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRodinné toulky: Nejkrásnější výlety do podzemí

David, Petr - Ludvík, Petr - Soukup, Vladimír

Universum, 2016

Napsat komentář