Autem i na kole po naší krásné vlasti

VyletNaKole
Prázdniny jsou jedinečným časem, v němž podnikáme výlety. Vydáváme se s rodinou na toulky po naší krásné vlasti. Někdy autem, jindy na kole nebo pěšky. Abyste měli ty nejkrásnější cíle či ochutnali to nejhezčí, co naše krajina nabízí, v tom vám pomohou knihy z dnešní nabídky.

Kličkování mezi sopkami

Vysoké kopce se špičatými vrcholy, připomínající cukrové homole, jsou neklamným důkazem, že o vznik tohoto pohoří, chráněné krajinné oblasti neopakovatelného rázu, se zasloužila dávná sopečná činnost. Hrady, zámky, kostely, městské památky i rázovitá lidová architektura, místo dalekého rozhledu, rozsáhlé ovocné sady, louky plné květů, ale i úzké rokliny s vodopády – to vše charakterizuje toto území. Královnou Českého středohoří je Milešovka (837m), pravobřežní části na litoměřicku dominuje Sedlo (726 m), kolem kterého se bude točit i naše trasa. Čekají nás mj. městské památky Litoměřic a Úštěku, skanzen Zubrnice, pohádkový zámek Ploskovice či vodopády v Bobří soutěsce.

Litoměřice – Miřejovice 3 km – Hlinná 5,5 km – Varhošť 8 km – Čeřeniště 10 km – Tašov 15 km – Proboštov 17 km – Homole u Panny 21 km – Týniště 25,5 km – Zubmice 27 km – Klínky 30 km – Náčkovice 33 km – Mukařov 35 km – Vemeřice 37 km – Loutky 39 km – Heřmanicee 45 km – Taneček 43 km – Rané 50,5 km – Janovice 52 km – Kravaře 54 km – Konojedy 57 km – Starý Týn 60,5 km – Úštěk 63,5 km – Libéšice 68 km – Ploskovice 76 km – Žitenice 79 km – Litoměřice 82 km

1 Litoměřice

Královské město založené ve  13. stol. pod slovanským hradištěm, městská památková rezervace. Z mnoha památek vyniká palác královského hradu, radnice s věží (dnes muzeum) a další měšťanské domy na Mírovém náměstí, kostely Všech svatých. Zvěstování P. Marie  a sv. Václava, unikátně dochované úseky městských hradeb s baštami a veřejnosti přístupné podzemí pod Mírovým náměstím. Na Dómském vrchu, bývalém přemyslovském hradišti, je rozsáhlý církevní areál, jakési „město ve městě”, s katedrálou sv. Štěpána.

2 Varhošť

Zalesněný čedičový vrch (640 m) se zajímavou, 12 m vysokou ocelovou rozhlednou z r. 1973 na místě starší, z níž se dochoval zděný sokl. U rozhledny (volně přístupná) jsou stoly, lavičky a ohniště. Z vyhlídkového ochozu je kruhový výhled na celé České středohoří, Krušné hory, Říp aj.

Od Varhoště se pustíme dolů do Čeřeniště, projedeme řídce zastavěnou vsí, za ní na rozcestí zahneme vlevo, a  na dalším u samoty Ovčárna opět vlevo – na Tašov, Proboštov a Lhotu pod Pannou.

3 Homole u Panny

Na návrší nad vsí stojí zdaleka viditelný klascistni kostel sv. Pia V. s dřevěnou věží, pod ním barokní fara s mansardovou střechou. Dochovalo se několik roubených domů. Ve staré škole z r. 1826 je Mineralogické muzeum prof. J.E. Hibsche.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————-

Nejkrásnější výlety autem

Autor: Petr David, Vladimír Soukup
Počet stran: 168
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Nejkrásnější výlety autem z cyklu Rodinné toulky

Soubor 40 vybraných výletů nás vede nejenom po zajímavých místech naší vlasti, ale hlavně po pěkných trasách. Záměrem je přesvědčit, že jízda autem nemusí být jenom „přesunem“ od památky k památce, ale sama o sobě příjemným zážitkem. Proto ze širších frekventovaných silnic nejednou odbočíme na úzké komunikace, které v méně podrobných autoatlasech ani nenajdeme – prostě takové, které autoři projeli a které je nadchly. Hlavní cíle jsou představeny stručně – nejedná se o výčet pamětihodností, ale o výběr toho nejzajímavějšího a nejhezčího. Texty doplňují mapky a nezbytná kilometráž, řada praktických informací a tipy „Vystup a jdi“ – určitě neuškodí zařadit k poznávání i trochu pohybu. Výběr tras je subjektivní – adjektivum nejkrásnější by klidně sneslo mnohem více než 40 putování.

 

Hlubokými pohraničními hvozdy Českého lesa

Výprava do někdejšího zapovězeného hraničního pásma se spoustou pozůstatků zaniklých skláren, usedlostí a vojenských a pohraničnických zařízení, kde dnes lišky dávají dobrou noc a kde přes téměř ideální podmínky pro cykloturistiku budeme po většinu doby osamocenými pány lesních silniček. Hluboké lesy občas vystřídají rozsáhlé pastviny – před pár desítkami let tu klokotal život, dnes hledáni základů zničených domů představuje spíše práci pro archeology. 2 asfaltu téměř nesjedeme, aut však potkáme minimálně. Stejně málo bude i možností občerstveni.

Tachov – Lesná 10 km – Stará Knížecí Huť 16,5 km – Havran 24,5 km–Zlatý Potok 28 km – Pavlův Studenec 37 km – Obora 42 km – Světce 49 km – Tachov 51 km

Náš tip

Vrcholem naši trasy i nejvyšším vrcholem střední části Českého lesa je Havran (894 m), snadno identifikovatelný díky bývalé vojenské věži, postavené v 80. letech 20. stol. za účelem rádiového odposlechu „západního nepřítele“. Začátkem r. 2014 byla upravena na jednoduchou rozhlednu, nabízející z výšky 24 metrů poutavý výhled na okolí, Šumavu nebo při dobré dohlednosti i vzdálenější Alpy.

1 Tachov

Město na důležité historické cestě z Cech do Bavorska s výjimečné Zachovalým, až 8 m vysokým souvislým pásem středověkých hradeb ze 14. stol., zpevněným 16 baštami. Klasicistní zámek Windischgrátzů stoji na místě románského hradu, dominantou je věž gotického chrámu Nanebevzetí P. Marie, v bývalém františkánském klášteru sídlí Muzeum Českého lesa.

Z centra Tachova nás vyvede žlutá turistická značka, Americkou ul. vystoupáme za město přes Studánku a dále úbočími Rozsochy pokračujeme příjemnou lesní asfaltkou dolů na pastviny. Opustíme žlutou (nekvalitní polní cesta) a držíme se značení cyklostezky 2138, projedeme střediskovou obcí Lesná s mohutným zámkem (sídlo OÚ) a kostelem, dnes sloužícím pravoslavné církvi. Zajímavé informace můžeme čerpat z tabulí naučné stezky. Vjedeme do rozlehlého pohraničního hvozdu Českého lesa. Na křižovatce v místě zaniklé samoty Velká Randeva (Rendezvous) je upravené odpočívadlo, za námi se rozkládají Farské bažiny. Držíme se „naší cyklotrasy a necháme se dovést až na louky okolo Staré Knížecí Huti.

2 Stará Knížecí Huť

Malá osada uprostřed lesů, jedna z nemnoha stabilně osídlených. Kolem r. 1710 ji založili Lobkoviczové. Stoji tu bývalá rota Pohraniční stráže, překvapivé ve vzorném stavu. Označení „Stará“ bylo do názvu přidáno kvůli odlišení od Nové Knížecí Huti (asi 1,5 km sz.), kde přibližně v letech 1738–1884 fungovala velká sklárna a až do r. 1938 brusírna a leštírna – dnes vše zcela zaniklé, pozůstatkem je Huťský rybník. Naučná stezka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————-

Nejkrásnější výlety na kole

Autor: Ludvík Petr
Počet stran: 168
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Nejkrásnější výlety na kole z edice Rodinné toulky

Zejména cyklistům a cykloturistům, kteří pouze „nehltají kilometry“, ale při svém putování se rádi zastaví na pěkných místech, pokochají se krásou přírody, zatají dech nad lidským umem či se jen třeba osvěží na koupališti, je určena tato publikace. Nabízí 40 nejkrásnějších tras po Čechách, Moravě a Slezsku vybraných tak, aby je zvládl každý – rodina s dětmi i příležitostní výletníci. Projedeme se po příjemných cyklostezkách i lesních silničkám, komunikacím s hustou dopravu se výlety zcela vyhýbají. Samozřejmostí jsou plnohodnotné mapy, kilometráž, výškový profil a pěkné fotografie. Graficky je publikace přizpůsobena snadné a rychlé orientaci.

O knihy si budete brzy moci zasoutěžit v naší soutěži!

 


 Nakladatelství Universum – člen společnosti Euromedia Group

Euromedia Group, k. s., (dále jen EMG) patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub (od r. 1992), Odeon (od r. 1999), Ikar (od r. 2000), Universum (od r. 2000) a YOLI (od r. 2014). Jednotlivé nakladatelské značky EMG svým zaměřením usnadňují čtenáři orientaci. Knihy společnosti Euromedia Group naleznete na www.bux.cz.

Nakladatelství Universum se zaměřuje na encyklopedie a populárně naučnou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejkrásnější výlety autem
Rodinné toulky

Soukup, Vladimír - David, Petr

Universum, 2014

zobrazit info o knizeNejkrásnější výlety na kole

Ludvík, Petr

Universum, 2014

Napsat komentář