Románové osudy

kapky
Dnešní knižní tipy přinášejí pohnuté lidské příběhy. Byť se jedná o životy fiktivních postav, vedou k zamyšlení nad pomíjivostí života, nad náhodou, nad štěstím a nad osudem, který je každému daný a nelze ho ovlivnit.

Autor českého původu žijící v Rakousku Milan Ráček přichází se svojí novinkou Na jeden život až příliš pojednávající o osudech vojáka, který prožil a přežil první i druhou světovou válku. Jeho život nakonec vyhasne za podivných okolností.

Historie tohoto biografického románu je zasazena do první poloviny 20. století. Hlavní hrdina, voják, legionář a pedagog František Kreps, pochází z ekonomicky zajištěné rodiny, žijící v nevelkém východočeském městě. Autor popisuje jeho službu v rakousko-uherské armádě, následné ruské zajetí, působení v legiích včetně bojů proti nastupující sovětské moci, profesní vzestup po návratu do vlasti až po funkci ředitele Obchodní akademie T. Bati pro zahraniční obchod ve Zlíně, odpor proti moci národních socialistů a později komunistů. Také usvědčení vraha několika sudetských Němců a represe ze strany vlády. Kniha končí jeho nevyjasněnou smrtí. Významnou roli v životě Františka Krepse hrají dvě ženy: krásná, podstatně starší ruská malířka, poznamenaná traumatickými zážitky říjnové revoluce a poměrně emancipovaná mladá žena, pocházející z rodiny majitelů malého průmyslového podniku na severní Moravě. Navzdory mnoha strastiplným zážitkům se nejedná o trudomyslný román. Zachycuje nejen strasti a radosti Františka Krepse, ale i zmatky doby, kterou popisuje.

Na jeden život až příliš

Autor: Milan Ráček

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7473-411-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Na jeden život až příliš vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

————————————————

Klaus Modick ve svém Koncertu bez básníka popisuje komplikovaný vztah mezi dvěma umělci, který z velkého přátelství přeroste téměř v nenávist. Co nebo kdo rozdělil malíře a literáta?

Román o vzniku jednoho z nejslavnějších obrazů německé secese, o komplikovaném vztahu umělců a o lásce.
Malíř Heinrich Vogeler je na vrcholu tvůrčích sil. V červnu 1905 je mu udělena Zlatá medaile za umění a vědu, kterou dostane za celoživotní dílo, ale především za obraz Koncert neboli Letní podvečer, dokončený po pěti letech práce. Ten je na veřejnosti oslavován jako mistrovské dílo, ale pro Vogelera představuje výsledek trojího ztroskotání: jeho manželství se ocitlo v krizi, jeho umělecké sebevědomí je jako na houpačce a jedno křehké přátelství skončilo nenávratně v troskách. Rainer Maria Rilke, literární hvězda na nebi worpswedské umělecké kolonie, a jeho spřízněná duše Vogeler se navzájem odcizili – a obraz to ukazuje: Rilkovo místo mezi dvěma ženami, které miluje, zůstává ostentativně prázdné.
Klaus Modick mistrně vypráví o tom, co oba muže svedlo dohromady, co je rozdělilo a jaký podíl na tom měly ženy, umění, peníze a politika.

Koncert bez básníka

Autor: Klaus Modick
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 239
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-8491-553-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Koncert bez básníka vydalo nakladatelství Host.

Prolistujte si ukázku z knihy.

Podívejte se, co už bylo o knize napsáno.

————————————————

Rodové tradice trvající tisíce let prezentované bezbrannou ženou a  úspěch v západním světě, který prožívá mladý muž. Jejich zdánlivě nesourodé životy se protnou v knize Zlatý syn autorky Shilpi Gowda.

Láska a přátelství navzdory tradicím. Zatímco on se prosadí v USA, kde vystuduje univerzitu, ona svádí boj s předsudky a domluveným sňatkem na indickém venkově.
Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem. To vše otřese Anilovou vírou v sebe i ve své schopnosti.
Zatím na indickém venkově Lína, Anilova nejbližší kamarádka z dětství, s vypětím všech sil přežívá v nové rodině, do níž ji přivedl sňatek domluvený rodiči. Hned první den manželství zbaví Línu všech romantických iluzí a kruté týrání a ponižování ze strany manžela i celé jeho rodiny ji nakonec donutí k zoufalému rozhodnutí, kterým na sebe i své rodiče přivolá hanbu a prokletí celé komunity. Třebaže Anil i Lína svádějí každý svůj boj tisíce kilometrů od sebe, jejich životy se ještě jednou protnou – a toto setkání navždy promění Línu, Anila i všechny jejich blízké.

Zlatý syn

Autorka: Shilpi Gowda
Přeložila: Petra Klůfová-Štechová

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-7252-626-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zlatý syn vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Leningradský byt obývají tři nesourodé nájemnice, které spojí příchod mladé ženy s malým dítětem. Jelena Čižovová v Čase žen přináší příběh boje o budoucnost malé holčičky, ale také vyprávění o dějinách Ruska.

Oceňovaný román významné ruské prozaičky o životě prostých žen v surové a nesmyslné době.

V jednom z typických leningradských komunálních bytů společně žijí tři osamělé stařeny. Osud svedl Glikerii, Ariadnu a Jevdokii dohromady i přesto, že každá z nich pochází ze zcela jiného prostředí. Jejich život se zásadně změní ve chvíli, kdy je do uvolněného pokoje v bytě přidělena svobodná matka, dělnice Antonína, se svou malou dcerkou. Stařeny se holčičky ujmou a společně ji vychovávají. Mimoděk – prostřednictvím rozhovorů mezi sebou – ji seznamují s dějinami své země tak, jak je samy zažily: revoluce, první dny Sovětského svazu, leningradská blokáda a hladomor za druhé světové války… Holčička se s nimi dorozumívá pomocí obrázků, protože je němá. Kdyby její postižení odhalily úřady, poslaly by ji do ústavu. Když Antonína vážně onemocní, babičkám hrozí, že milované děvčátko ztratí…

Čas žen

Autorka: Jelena Čižovová
Přeložila: Adéla Koutná

Počet stran: 239
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-650-2
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Čas žen vydalo nakladatelství Host.

Nahlédněte do bytu v Leningradu prostřednictvím ukázky.

Co už o knize vyšlo?

————————————————

V nouzi nejvyšší si vypůjčila falešnou identitu, která jí umožnila přežít hrůzy koncentračního tábora. Okolnosti ji donutí existovat pod cizím jménem i po válce. Vyjde pravda najevo? Ve svou novinkou Nejmenuji se Miriam přichází Majgull Axselssonová.

Přestala existovat, aby přežila. Románový příběh ženy, která prošla peklem koncentračního tábora.

Miriam Adolfssonová slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane darem náramek připomínající práci cikánských stříbrotepců, stane se něco naprosto nečekaného.

„Nejmenuji se Miriam!“

Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě. Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Romka. Její pravé jméno zní Malika. Jejího bratra zahubil v Osvětimi doktor Mengele. Aby přežila, oblékla si šaty židovské dívky Miriam, která strašlivou cestu zaplatila životem. Vzala si její identitu.

A pak ji čeká transport do Ravensbrücku. Další nekonečné peklo zimy, hladu, trýznění a nemocí.

Vyjít s pravdou ven se však neodváží ani poté, co z něho konečně unikne. I ve Švédsku, kam ji polomrtvou, podvyživenou a nakaženou skvrnitým tyfem po osvobození odvezli, jsou totiž cikáni na okraji společnosti. Uzdraví se. Vdá se. Zůstane. A pro celý svět hraje roli Židovky z dobré rodiny.

Ani její manžel nemá o ničem tušení. Jenže teď už Malika mlčet nemůže…

Nejmenuji se Miriam

Autorka: Majgull Axselssonová
Přeložila: Kateřina Navrátilová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-498-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nejmenuji se Miriam vydalo nakladatelství Metafora.

Autorka poskytla rozhovor speciálně pro náš web. Přečíst si můžete i naši recenzi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa jeden život až příliš

Ráček, Milan

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeKoncert bez básníka
Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese

Modick, Klaus

Host, 2016

zobrazit info o knizeZlatý syn

Gowda, Shilpi Somaya

Práh, 2016

zobrazit info o knizeČas žen

Čižovová, Jelena

Host, 2016

zobrazit info o knizeNejmenuji se Miriam

Axselssonová, Majgull

Metafora, 2016

Napsat komentář