Příběh o umění i lásce

Klaus Modick_Koncert bez basnika
Hrdiny románu Klause Modicka jsou dvě velké postavy uměleckého světa, malíř Heinrich Vogeler a básník Rainer Maria Rilke. Děj se točí okolo slavného obrazu, odcizení dvou blízkých přátel i kolem upřímné lásky.

Román o vzniku jednoho z nejslavnějších obrazů německé secese, o komplikovaném vztahu umělců a o lásce.
Malíř Heinrich Vogeler je na vrcholu tvůrčích sil. V červnu 1905 je mu udělena Zlatá medaile za umění a vědu, kterou dostane za celoživotní dílo, ale především za obraz Koncert neboli Letní podvečer, dokončený po pěti letech práce. Ten je na veřejnosti oslavován jako mistrovské dílo, ale pro Vogelera představuje výsledek trojího ztroskotání: jeho manželství se ocitlo v krizi, jeho umělecké sebevědomí je jako na houpačce a jedno křehké přátelství skončilo nenávratně v troskách. Rainer Maria Rilke, literární hvězda na nebi worpswedské umělecké kolonie, a jeho spřízněná duše Vogeler se navzájem odcizili – a obraz to ukazuje: Rilkovo místo mezi dvěma ženami, které miluje, zůstává ostentativně prázdné.
Klaus Modick mistrně vypráví o tom, co oba muže svedlo dohromady, co je rozdělilo a jaký podíl na tom měly ženy, umění, peníze a politika.

 

Koncert bez básníka

Autor: Klaus Modick
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 239
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-8491-553-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Koncert bez básníka vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

V zahradě a na polích kolem statku má blízko ke každému stromu i křovisku, každý den je vyhledává, pomáhá jejich růstu, hnojí je, staví jim oporu, zastřihuje je a dává jim směr, který se zdá danému organismu přiměřený. Všechno vypadá tak bohatě, šťastně a uspořádaně, plody dozrávají, vysemeňují se a stromy rostou a projevují svou svébytnost, které již není pomoci. Tak je jeho zahrada do skutečnosti vrostlé, oživlé umělecké dílo. Přesto se člověk někdy probudí z dlouholetého snu, dobrovolného Růženčina spánku, a začíná chápat, že nestvořil pražádný ostrov harmonie a krásy, nýbrž živými i jinými ploty, zídkami a březovým mřížovím obehnané vězení.
Opět zaslechne ten šepot. Jako by si šuškaly ženy. Jenže teď ví, že to jsou modříny, jejichž hlasy připlouvají od bříz zroseným vzduchem. Co říkají? Že ještě není den, ale už ani noc? Možná o tom leccos tuší básníci a pak pro to nacházejí slova. Jenže hlasy se dají kreslit tak málo jako noční vítr, jenž povívá zahradou a jako po špičkách obchází dům, nebo tak málo, jako se dá namalovat hudba. (str. 10–11)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Řekli o knize

Tomuto velkému uměleckému románu nechybí informace ani atmosféra, je citlivě a chytře napsaný.

Wochenspiegel

Koncert bez básníka nejenže zobrazuje krásné krajiny, ale […] také objasňuje vztah mezi životem a uměním a přichází s mnoha literárně-historickými překvapeními.

Ostthüringer Zeitung

Autor nás ohleduplně provází komunitou umělců. Vše vypráví tak neuvěřitelně přirozeně, až si čtenář připadá zvláštním způsobem očarovaný.

Augsburger Allgemeine

 

Klaus Modick

Modick-Klaus_Kreier-PeterKlaus Modick (* 1951) je německý spisovatel a překladatel. Za svou rozsáhlou literární práci získal řadu ocenění, např. Cenu Nicolase Borna a Cenu Bettiny von Arnim. Byl také stipendistou ve vile Massimo. Mezi jeho nejúspěšnější romány patří Sunset (2011), Der kretische Gast (Krétský host, 2003), Vierundzwanzig Türen (Čtyřiadvacatery dveře, 2000) a nejnovější Koncert bez básníka (2015).

Fotografie a informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoncert bez básníka
Román o tom, jak básník Rilke zmizel z nejslavnějšího obrazu německé secese

Modick, Klaus

Host, 2016

Napsat komentář