Připomeňte si s námi atentát na říšského protektora

Heydrich_Anthropoid_Nahled
Jako každým rokem si i letos 27. května připomínáme výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942. Výsledek tajné akce parašutistů výsadku Silver A, Silver B a Anthropoid a jejich smrt v kryptě pravoslavného kostela nelze opomenout. Připomeňte si tyto okamžiky se dvěma dnes představenými knižními novinkami.

Nejprve si celou událost zrekapitulujte s pomocí přehledné knihy typu „muzeum v knize“ z nakladatelství CPress.

Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.Knižní perlou je unikátní edice Muzeum v knize, která přinesla na český trh zcela originální zpracování knih s vloženými kopiemi dobových dokumentů a historických materiálů. Výbornou obsahovou i grafickou kvalitu knih potvrzují získaná ocenění za nejkrásnější knihy na předních knižních veletrzích z posledních let.

 

Atentát na Heydricha

Poznejte detailně jeden z nejvýznamnějších činů protiněmeckého odboje!

29. prosince 1941 vyskakují nad územím protektorátu Čechy a Morava skupiny Silver A, Silver B a Anthropoid, aby po dlouhých měsících, 27. května 1942, českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora. Reinhard Heydrich po několika dnech umírá a ze strany německých okupantů následuje obrovská vlna teroru a represí. Zbytky mužů z československých výsadkových skupin končí svůj hrdinský boj v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje.

Jeden z nejvýznamnějších činů protiněmeckého odporu v rámci celé Evropy položil základy pro poválečné uznání předmnichovských hranic a zvýšil prestiž naší exilové vlády a československého domácího odboje. Kniha z edice Muzeum české historie připomíná tento významný okamžik a podrobně mapuje všechny události od vytvoření výsadkových skupin v zahraničí až po vyhlazení obce Lidice. Přináší také mnoho dobových fotografií a unikátních dokumentů, které v knize naleznete v podobě přiložených faksimilií.

Autor: František Emmert

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 210×260 mm
ISBN: 978-80-264-1000-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Atentát na Heydricha vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Heydrich_uk1Heydrich_uk2

Přečtěte si celou ukázku.

 

František Emmert

František Emmert (*1974) je uznávaný a oceňovaný autor literatury faktu, který se prosadil zejména originálně pojatými publikacemi komponovanými jako „muzeum v knize“. K jeho nejúspěšnějším titulům patří Holocaust (2006), Rok 1968 v Československu (2007), Osudové osmičky v našich dějinách (2008) či Václav Havel 1936–2011 (2012).

Informace o autorovi z kosmas.cz

——————

Druhá kniha vás provede po všech místech, která jsou s touto historickou událostí spojena. Jde totiž o praktického průvodce z nakladatelství Academia, podle nějž si můžete udělat výlet.

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

 

Anthropoid

Kniha provede zájemce po místech spojených s aktivitou výsadku Anthropoid, jehož příslušníci uskutečnili útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Navštívíme místo seskoku, byty podporovatelů parašutistů i místo samotného útoku. V závěru knihy navštívíme jedno z nejpamátnějších míst moderní české historie, pravoslavný chrám v Resslově ulici, místo posledního odporu parašutistů.

Autoři: Jiří Padevět, Pavel Šmejkal

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2555-5
Doporučená cena: 295 Kč

 

 

Knihu Anthropoid vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Anth_uk1Anth_uk2

 

Projděte si celou ukázku z knihy.

 

O autorech

Pavel Šmejkal (*1966), novinář a publicista. Vystudoval český jazyk a pedagogiku na Pedagogické fakultě UK. Později působil jako redaktor či editor v odborném týdeníku Strategie a v Lidových novinách. V současné době je šéfredaktorem měsíčníku 21. STOLETÍ.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je autorem knihy Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Zdroj informací: kosmas.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAtentát na Heydricha
SS-Obergruppenführer Heydrich zemřel na následky vražedného útoku.

Emmert, František

CPress, 2016

zobrazit info o knizeAnthropoid

Padevět, Jiří - Šmejkal, Pavel

Academia, 2016

Napsat komentář