Napínavá četba z Norska

Gunnar Staalesen_Pokrevni pouta
Detektivní román z pera úspěšného norského spisovatele Gunnara Staalesena vypráví dramatický příběh Jana Egila, jenž se připlete k mnoha nepříjemným událostem. Detektiv Varg Veum ho ale dobře zná a snaží se jej očistit.

V norském městě Bergenu je za tragických okolností Barnevernem odebrán matce malý chlapec. Tím ale příběh teprve začíná. Zanedlouho sehraje tentýž chlapec jistou roli v souvislosti s náhlým úmrtím ve svém novém domově – a o deset let později se připlete k další dramatické události.
Nyní je z Jana Egila dospělý muž. Žije v Oslu a je pevně rozhodnutý pomstít se všem, kdo mu zničili život…
Detektiv Varg Veum se ocitá v netradiční roli: Jana Egila zná, zná i jeho minulost a je přesvědčen o jeho nevině. Aby však dosáhl jeho osvobození, musí se utkat nejen se stíny minulosti, ale i s vyšetřovateli, kteří už svoji verzi mají…

 

Pokrevní pouta

Autor: Gunnar Staalesen
Přeložila: Veronika Vladimírová

Počet stran: 314
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7407-307-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pokrevní pouta vydalo nakladatelství Garamond
v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

U starého altánu Mon Plaisir, který vypadá jako antický chrám, stojí zadní stranou k chodníku a čelem k moři, jsem se podíval na hodinky. Už by tu měla být. Došel jsem skoro na samý konec cesty, až k usedlostem Wilhelmineborg a Christineborg, jejichž jména připomínají časy, kdy mohl muž v případě, že na to měl dostatek prostředků, vytesat jméno své ženy do krajiny. Odsud se táhly strmé skály Sandviksfjellu vzhůru k vrcholku hory, kde korouhvička ukazuje směr větru, pokud má člověk natolik dobrý zrak, aby dohlédl tak daleko. Stromy tu byly vysoké a rovné, vypadaly jako sloupy natřené nahnědo, a okolní pařezy a kamenná pole připomínaly minulé polomy a sesuvy půdy.
Potkali jsme se až u zelené trafostanice nad ulicí Sandvikslien. Cecilie kráčela proti mně, v džínové bundě a kalhotách, s taškou přes rameno a se sluncem ve vlasech. Jakmile mě zpozorovala, zastavila se a přimhouřila oči za oválnými skly brýlí, jako by se ujišťovala, že jsem to doopravdy já. Krátkými, temně plavými vlasy jí tu a tam prokvétaly šediny. Když jsme se viděli naposled, nebyly tam.
Krátce jsme se objali a zkoumavě se navzájem prohlíželi, jako to staří kamarádi dělávají, když už nelze ignorovat vrásky, které jako by někdo ostrým nožem vryl nejen do jejich tváří.
Pousmála se. „Omlouvám se za zpoždění. Moje matka… občas to trochu trvá.“
„Tohle je ještě pořád Fjellveien. Takže se nic neděje.“
Ukázala na lavičku. „Co kdybychom se posadili? Na sluníčku je úžasně.“
„Beze všeho.“
„Asi tě zajímá, proč jsem ti volala.“
„No, to máš pravdu, po tolika letech.“
„Vždyť to není víc než deset…“
„Za těch deset let se toho v mém životě docela dost událo.“
„Aha?“
Dívala se na mě s očekáváním, co bude dál, ale já nepokračoval. „Chtěla jsi se mnou mluvit o něčem důležitém.“ (str. 7)

 

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen (*1947), norský spisovatel a dramatik je už 20 let „profesionálním autorem“. Jeho práce jsou přeloženy do sedmnácti jazyků. Řada jeho knih byla zfilmována nebo se staly předlohou úspěšných komiksů. Největší oblibu si získaly romány s hlavním hrdinou Vargem Veumem, detektivem, který dříve pracoval jako sociální pracovník. Staalesen, který je považován za žijícího klasika, je laureátem mnoha prestižních ocenění. Zatím poslední – Grand Master – ho zařadilo po bok takových autorů jako Agatha Christie či Graham Greene.

Informace o autorovi byly čerpány z TZ nakladatelství Garamond.


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePokrevní pouta

Staalesen, Gunnar

Garamond, 2016

Napsat komentář