Humoru není nikdy dost!

Knizni tipy_kobliha s marmeladou_krava nebeska_zverolekar_brennerova
A život je s ním hned o něco snazší. Pobavte se a uvolněte u našich veselých knižních tipů s Wolfem Haasem, Markem Lowerym, Davidem Duchovnym a Jamesem Herriotem.

Začneme tím nejnapínavějším, a sice svérázným detektivním románem, jenž bývá označován za ten nejvtipnější v posledních letech. Co je na tom pravdy? To už musíte zjistit sami!

Brennerová

Autor: Wolf Haas
Přeložila: Radvana Kráslová

Počet stran: 229
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7491-565-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Brennerová vydalo nakladatelství Host.

Svérázný detektiv Simon Brenner v nejvtipnějším detektivním románu posledních let. Věř tomu nebo ne. Nejdřív Brennera do bezvědomí zmlátí malí ruští kluci. Pak ho přítelkyně dovleče k oltáři. Mají teď totiž vyloženě dobrý vztah. Je tu jen jeden problém: velmi dobrý vztah má Brenner i se svou další přítelkyní. Ještě štěstí, že třetí žena, která mu vstoupila do života, náhle zmizela… Pravděpodobně ji unesli obchodníci s bílým masem. Pátrání po ní bývalému detektivovi pomáhá při řešení vlastních problémů – rozuměj, utíká do práce. Protože kdy jindy přemýšlet o štěstí, které přináší snubní prstýnek, než když se nejdrsnější vídeňský gangster rozhodne řešit osobní spory sekáním rukou?

 

Ukázka z knihy

Každou chvíli člověk slyší o nějakým takovým debilovi, co takhle poslal penízky na cestu a nejspíš i na proviant, aby chudinka za tu dlouhou dobu nevyhladověla. A pak čučí jak vůl na letišti a poslednímu, co prošel bezpečnostní kontrolou, vrazí celej tumpachovej do ruky kelímek s vodou z automatu a zklamaně jede domů. A tam zpráva, že bohužel onemocněla teta a nejsou peníze na nemocnici. A už to jede znova. Kdepak, Nick není blb, Nick žádný z nich psát nebude – vyloučeno!
Jen tak surfovat po internetu a koukat se, to samo sebou jo. Znova a znova. A to je právě na lidech to zatrolený: jak oni přesně jako ta myš pořád kroužej kolem pastičky a vždycky si myslej, že zrovna oni ji přečůraj. A i kdyby myška viděla tucet kolegyněk v tý pasti exnout, na sejr vevnitř nepřestane mít zálusk, jen si říká, že ona to zaonačí líp než ty před ní. Sáhne po tom sejru zkrátka trošku víc ze strany, aby ji pastička nechňapla. (str. 8)

Podívejte se na celou ukázku. Přečtěte si také náš článek o tomto vtipném detektivním románu.

 

Wolf Haas

Wolf HaasWolf Haas (* 1960) je rakouský spisovatel. Než se začal živit psaním, působil jako vysokoškolský pedagog a pracoval v reklamní agentuře. Svými knihami o detektivovi Simonu Brennerovi dosáhl mezinárodního úspěchu a získal za ně několik literárních ocenění. Cenu Deutscher Krimi Preis obdržel třikrát. Tři z jeho osmi detektivních románů byly rovněž zfilmovány.

 

Fotografie a informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Věřili byste tomu, že obyčejná kobliha s marmeládou může člověku nadělat v životě pořádnou paseku? My také ne, tedy až dosud. Nyní se totiž společně staneme svědky toho, že je to nejen možné, ale dokonce i velmi vtipné.

Jak mi kobliha s marmeládou zničila život

Autor: Mark Lowery
Přeložil: Jiří Popel

Počet stran: 205
Vazba: brožovaná
Formát: 145×185 mm
ISBN: 978-80-257-1678-6
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Jak mi kobliha s marmeládou zničila život
vydalo nakladatelství Argo.

Máte-li rádi břitký, suchý anglický humor, nemusíte ani být dítě, abyste si zamilovali příběhy kultovního britského humoristy Marka Loweryho. Hlavní hrdina jeho nové knihy, Roman, je třídní lůzr, suchar a typický mamánek s děsně trapnou maminkou, která ho přehnaně opečovává. Roman v ničem zvlášť nevyniká, ale pozor: miluje koblihy, zvlášť ty s malinovou náplní. A právě koblihou celý příběh začíná a taky končí. Kobliha potají ukrytá v kapse bundy rozpoutá celou sérii nešťastných příhod, které milému hrdinovi udělají ze života peklo na zemi. Skvělé!

 

Ukázka z knihy

RÁNO

VRAŽEDNÁ KOBLIHA ZPŮSOBÍ, ŽE VRAZÍM HLAVOU DO MOŘSKÉ OBLUDY, ZTRATÍM SCHOPNOST POUŽÍVAT VLASTNÍ TVÁŘ A MÁLEM UTOPÍM SVOJI PŘÍTELKYNI V NĚČEM ODPORNÉM

Proč jsou kalhoty nebezpečnější než žraloci, má svůj důvod, na který jsem přišel díky tomu, že jsem včera večer nedokázal kvůli samým starostem usnout.
Naše třída, tedy šestý ročník, dokončila na konci školního roku všechny závěrečné testy. Abychom to patřičně oslavili, naše paní učitelka McDonaldová zařídila výlet do akvária. Většina žáků se strašně těšila, ale jak jsme se blížili k cíli, mě přepadaly stále větší obavy.
Můj život je obvykle jasně daný. Mám to tak rád. Líbí se mi, když si zvolíte kterýkoli den a víte přesně, co můžete očekávat. Vstávám v půl osmé. Jdu do školy. Snažím se předstírat, že dávám pozor. Zastavím se pro koblihu. Jdu domů. Navečeřím se. Zdlábnu další koblihu. Koukám se na televizi nebo hraju hry na počítači. Jdu nahoru. Vyberu si spodky na zítra. Jdu spát. A tak pořád dokolečka. (str. 12)

Mark Lowery_kobliha s marmeladou_ukazka

 

Mark Lowery

Mark Lowery vyrostl v Prestonu, dnes žije v Cambridgi s přítelkyní a dvěma dětmi. Je učitelem, nějakou dobu žil a pracoval v Itálii. V roce 2012 vyšla jeho prvotina Jenom ponožky nestačí (Argo, 2014), o rok později volné pokračování Bez kalhot ani ránu (Argo, 2014). Oba romány se dostaly do užší nominace na Cenu Roalda Dahla za nejvtipnější knihu roku.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Náš třetí knižní tip nás ze světa koblih zavede do pestrého světa zvířat. Mezi kravičkami prožijeme jedno nevšední dobrodružství, dozvíme se leccos zajímavého a náramně se pobavíme.

Kráva nebeská

Autor: David Duchovny
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-242-5196-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Kráva nebeská vydalo nakladatelství Knižní klub.

Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!

 

Ukázka z knihy

Ano, zabíjíme, abychom přežili, některým z nás nic jiného nezbývá, ale neděláme to tak jako lidé, z nenávisti nebo pro potěšení, ale jenom z nutnosti. Nejsme žádní hippíci, co hlásají nenásilí. Chápeme i lišky, kradoucí vejce, nebo jestřába, který uchvátí do svých pařátů selátko a odnese ho vstříc strašlivé smrti v oblacích. Tak to prostě chodí. Když ukusuju trávu, děkuju jí. Vy myslíte, že rostliny nic necítí? Možná ne tak jako vy a já, ale mají svoje rostlodivné city, velice zpomalené, které pučí a kvetou celá léta namísto pár vteřin. Pro krávu je svět jedna velká věc, jež má vlastní city. A jak to chodí:

Pondělí
ÚSVIT: Dojení. Máte kliku, když na vás vyjde prostřední nebo nejmladší syn, ten nejstarší má hrozně hrubé ruce. Nechce tady být. Já to chápu, kámo, je trochu moc brzo, ale stejně.

PO DOJENÍ: Otevře se brána a jdeme na pastvinu, kde strávíme většinu dne tím, že jíme, žvýkáme, bavíme se, pomlouváme, atd. Tohle je život – venku na pastvě. Sladká zelená tráva, ještě sladší vojtěškové seno. (str. 13)

David Duchovny_Krava nebeska_ukazka

Přečtěte si celou ukázku. Nezapomeňte ani na naši recenzi.

 

————————————————

A u zvířat zůstaneme i s naším posledním dnešním tipem. Kdo by neznal půvabné historky všemi milovaného zvěrolékaře? Určitě už je máte mnohokrát přečtené. Teď si je ale můžete poslechnout v podání skvělého Jiřího Lábuse!

Zvěrolékař a psí historky [Audio na CD]

Autor: James Herriot
Přeložila: Eva Marxová

Vazba: CD
Formát: 130×140 mm
ISBN: 8590236087323
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zvěrolékař a psí historky [Audio na CD]
vydalo nakladatelství Radioservis.

Jiří Lábus čte příběhy o psech z knihy populárního britského spisovatele a veterináře.

Když se v roce 1966 objevila na knižních pultech kniha povídek dosud neznámého autora Jamese Herriota, kritika ji označila za nakladatelský zázrak. Povídky, v nichž autor líčil příhody a historky ze své veterinární praxe a zároveň vykresloval svět rázovitých obyvatel Yorkshiru, si podmanily čtenáře svým jemným humorem a životním optimismem. Herriotovi bylo v té době již padesát let a jeho životní zážitky vydaly ještě na další řádku úspěšných knih.
O psaní knih snil James Alfred Wight, tak znělo jeho pravé jméno, mnoho let, ale při náročném povolání venkovského veterináře mu nezbýval čas. Do Yorkshiru se přistěhoval záhy po absolvování veterinární školy ve svých třiadvaceti letech, protože tu získal práci ve veterinární ordinaci. Jako každý začátečník i on měl mladické sny o svém budoucím povolání. Herriotovým snem bylo léčení malých zvířat, koček a psů. Narazil však na limity tehdejší veterinární medicíny, která léčení domácích mazlíčků opomíjela a za své pravé poslání považovala péči o velká hospodářská zvířata. Telení krav, ošetřování koňských kopyt a uzdravování skotu, ovcí a vepřů si mladý zvěrolékař užil více než dost. Postupně však získával i první psí a kočičí pacienty. Psi se stávali častými hrdiny jeho příběhů, které čtenářsky patřily k těm nejúspěšnějším. Protože byly rozptýleny v několika knihách, sebral je Herriot později do jednoho souboru.
Na toto CD jsme vybrali příběhy o psech, jež patřily k Herriotově nejoblíbenějším. Ať už se zaposloucháte do příhod rozmazleného pekinéze Tricki Woo, veselého psího klauna Brandyho nebo tuláka Jakea, zjistíte, že pouto mezi zvířetem a „jeho“ člověkem patří k malým zázrakům, jež náš život naplňují láskou a oddaností.

 

Doporučujeme

Zaujaly vás Herriotovy skvělé zvířecí příběhy? Rádi byste si od něj něco přečetli a potěšili se dalšími veselými příhodami jeho pacientů? V tom případě vám vřele doporučujeme následující knížky: Zvěrolékař v chomoutu, Zvěrolékař opět v jednom kole, To by se zvěrolékaři stát nemělo,
Zvěrolékař má namále a Zvěrolékař jde do boje. Na stránkách nakladatelství Radioservis si můžete zakoupit též audio verzi Zvěrolékaře a kočičích historek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak mi kobliha s marmeládou zničila život

Lowery, Mark

Argo, 2016

zobrazit info o knizeKráva nebeská
Pohádka pro dospělé

Duchovny, David

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizeZvěrolékař a psí historky [Audio na CD]

Herriot, James

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeBrennerová

Haas, Wolf

Host, 2016

Napsat komentář