Nenechte si ujít v týdnu od 29. února do 6. března 2016

192_big
Jaro se zatím jen zvolna hlásí o slovo a přetahuje se se zimou o vládu nad naší Zemí. Jaké literární akce na vás čekají první březnový týden? Kromě křtů knih, besed s autory a autorských čtení se bude konat také Ostravský knižní veletrh.

Na úterý 1. března máme hned dvě pozvánky. První se týká Prahy. V Paláci knih Luxor začne v 16 hodin křest knihy oblíbeného zpěváka Milana Drobného. Název Když se ucho utrhne je trefný, kniha totiž humorně líčí historky a trapasy osobností českého šoubyznysu. Autor si nebere servítky a čtenář se tak dozví pikantnosti ze života Vladimíra Menšíka, Václava Havla, Yvonne Přenosilové a mnoha dalších. Křest je samozřejmě spojen s autogramiádou.

Druhá pozvánka je do Brna. V Moravské zemské knihovně proběhne od 17 hodin přednáška a zároveň představení knihy Island – Život s nádechem ledu. Přednášku povede sama autorka Eva Učňová. Na vydání její knihy byla uspořádána sbírka. Kdo přispěl, dostal od autorky recept na islandský mrkvový koláč, islandské pivo, sušené ryby a také autorský výtisk. Kniha obsahuje rozhovory zpracované do podoby skutečných příběhů. Celkem jich je v knize devět. Posledním je příběh samotné autorky.

Ve středu 2. března se v Liberci můžete setkat s autorkou biografie Mitsuko,Dr. Vlastou Čihákovou Noshiro. Mitsuko Aoyama byla provdána za rakousko-uherského diplomata hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi. Stalo se tak ke konci 19. století a Mitsuko byla jednou z prvních Japonek, které přicestovaly do Evropy. Jaký byl její život na přelomu století a během první světové války, se můžete dozvědět na besedě přímo od autorky v Krajské vědecké knihovně v Liberci od 17 hodin.

Ani ve čtvrtek 3. března se nebudete nudit. Do Prahy přijede známý italský spisovatel Paolo Giordano. Za svůj debutový román Osamělost prvočísel získal několik prestižních cen. Každý z nás neustále děláme nějaká rozhodnutí. Často trvají jen pár vteřin, ale jejich důsledky nás často provázejí až do konce našich pozemských dnů. Své o tom vědí i hrdinové románu Alice a Mattia. Ona se nechtěla stát závodnicí v lyžování, on nechtěl vzít na oslavu ke spolužákovi mentálně postiženou sestru… Autogramiáda proběhne v Paláci knih Luxor od 17 hodin.

Od 4. do 6. března se bude konat již šestý Ostravský knižní veletrh. Čekají vás novinky a to nejzajímavější z knižní produkce, oboje představeno přímo od nakladatelů všech žánrů. Představí se také největší kulturní organizace v Ostravě, tedy Knihovna města Ostrava, Moravskoslezská vědecká knihovna a Česká televize. Probíhat bude i výstava Dovolená a Region, Lázeňství a od soboty svatební výstava Svatba. Veletrh se uskuteční na Výstavišti Černá louka.

V neděli 6. března se v Ostravě můžete zúčastnit křtu knihy Divné dny, který proběhne od 11 hodin, právě na Ostravském knižním veletrhu na výstavišti Černá louka. Knihu pokřtí redaktorka Českého rozhlasu Ostrava Dagmar Misařová. Ukázky přečtou autorky Eva Tvrdá a Markéta Hejkalová spolu s překladatelkou Kateřinou Výtiskovou. Kniha vypráví příběh pěti žen, do jejichž spokojeného života náhle zasáhne krize. Kromě ústřední povídky Divné dny od Hany Pražákové obsahuje kniha příspěvek od Etely Farkašové, Věry Noskové a již zmíněných Markéty Hejkalové a Evy Tvrdé, se kterými se budete moci setkat osobně.

Zajímají vás další literární akce?
Pak neváhejte a nahlédněte do Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář