Lidé v napjatých životních situacích

lide_v_napjatych_zivotnich_situacich
Patříte mezi příznivce náročnější četby? Rádi sledujete napínavé lidské osudy? Pak jste tu dnes správně! V následujících knižních tipech vám totiž představíme množství titulů, jejichž hlavní hrdinové to v životě skutečně neměli jednoduché…

Naší první hrdinkou je Tooly Zylbergergová, žena, která se rozhodne pátrat po své vlastní nejasné minulosti. Podaří se jí zjistit pravdu?

Vzestup a pád mocností

Důmyslný román o mladé ženě, která cestuje po světě, aby pochopila svou záhadnou minulost

Tooly Zylberbergová je Američanka a majitelka malého knihkupectví na velšském venkově. Pořád čte. Knihy jsou bezpečnější než lidé, kteří by se mohli ptát na její život. Ona by se o zvláštních událostech svého dětství totiž raději vůbec nezmiňovala. Jako malá byla unesena podivnou skupinou, zapletenou do zločinů od Asie přes Evropu po Spojené státy. Ale kdo byli její únosci? Proč vzali právě ji? Co doopravdy chtěli?

Byl mezi nimi Humphrey, ruský skrblík s vášní ke knihám; půvabná, ale výbušná Sarah, která do všeho vnášela chaos; a také Duncan a Fogg a pupkaté prase. A samozřejmě Venn, charismatický vůdce celé skupiny, jehož pohled na svět Tooly navždy změnil. Dokud najednou nezmizel.

O několik let později už Tooly nevěří, že by se někdy dozvěděla pravdu o svém životě. Ale když dostane od svého dávno ztraceného přítele z New Yorku překvapivé zprávy o starých tajemstvích, vydává se na cestu kolem světa, aby našla odpovědi.

Autor: Tom Rachman
Přeložil: Tomáš Kačer

Počet stran: 426
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-487-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vzestup a pád mocností vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Krátké černé vlasy, jejichž konečky se jí kroutily kolem nepropíchnutých lalůčků, si uhladila dozadu a zpoza ucha jí vykukovala šedá špička tužky. Paperback, který svírala v ruce, měl za úkol odradit Fogga od vyrušování, ale tváře schované za stránkami jí cukaly pobavením nad tím, jak krouží kolem a téměř hmatatelně se snaží zůstat zticha. Obcházel kolem stolu, ruce měl zastrčené v kapsách kalhot a chrastil drobnými. (Dírou v kapse mu mince neustále propadávaly nohavicí do boty. Před koncem dne si botu sundal – napůl si stáhl ponožku – a do dlaně si vysypal malý poklad.) „Rozhodné jednání je jim v Afghánistánu ku prospěchu,“ řekl. „Je jim ku prospěchu.“ (str. 10, 11)

Celou ukázku si můžete přečíst na následující stránce, a jestliže se o knize chcete dozvědět ještě více, nepřehlédněte náš článek.

————————————————

Tulačka Lila Dahlová si toho vytrpěla už dost. S vidinou odpočinku se uchyluje do klidného městečka a postupně odhaluje svůj životní příběh.

Lila

Jedna z nejvýraznějších amerických autorek současnosti navazuje na úspěšný román Gilead, poctěný Pulitzerovou cenou, a posílá do městečka na Středozápadě otřískanou tulačku Lilu Dahlovou. Život se s ní nemazlil, a přece věřme tomu, že ona i my obýváme nejlepší možný svět. Hrdinka, jejíž osud se před námi rozklene jako pestrobarevná louka, dojemně naplňuje vzkaz vepsaný do americké Ústavy, který člověka ponouká hledat štěstí, přestože k němu mezi lány Iowy vede cesta klikatá.

Autorka: Marilynne Robinsonová
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 263
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7335-407-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Lila vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Slyšela sama sebe, jak říká: „Měl byste si mě vzít.“ Zůstal stát bez hnutí a  ona pospíchala pryč, na opačnou stranu silnice, a tváře jí tak hořely hanbou a vztekem, až měla pocit, že tentokrát už to určitě nepřežije. Když ji dohonil, když se dotkl jejího rukávu, nedokázala se na něj podívat.

„Ano,“ přikývl. „Máte pravdu. Udělám to.“ (str. 84)

Ve čtení ukázky můžete pokračovat přímo na stránkách nakladatelství.

————————————————

Týraná matka, násilnický muž, jeden pokoj a myšlenka útěku – to vše můžeme pozorovat prostřednictvím pětiletého dítěte v následujícím mrazivém titulu.

Pokoj

Strhující román o síle dětské nevinnosti a odvahy, nominovaný na Man Booker Prize. Kniha byla v roce 2015 také úspěšně zfilmována. – Pokoj je to jediné, co pětiletý Jack za svůj život poznal. Je to místo, kde se narodil, kde vyrůstá, kde žije v bezpečí se svou Mami. Celý den si hrají, učí se, cvičí nebo si čtou. V noci ho Mami schovává do Skříně, aby ho neviděl muž, co za ní občas chodí. Jack má z něho strach. Jackova mladá matka ví, že Pokoj je ve skutečnosti vězení. Jednoho dne se v její hlavě zrodí plán úniku. Pomyslela ale na to, co je vlastně doopravdy čeká Venku?

Autorka: Emma Donoghue
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 335
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-242-5187-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Pokoj vydalo nakladatelství Knižní klub.

Ukázka z knihy

Pak začne pořad, je to Spongebob v kalhotách. Utíkám k Telce a dotknu se ho a taky Hvězdice Patrika. Ale Sépia ne, z toho mám strach. Je to strašidelný příběh o veliké tužce, koukám na to přes máminy prsty. Jsou dvakrát tak dlouhé jako moje.

Mami se nebojí ničeho. Možná jen Čerta. Většinou mu říká jen on, ani jsem nevěděl, jak se jmenuje, dokud jsem neviděl takový kreslený film a tam byl jeden, co chodil v noci a jmenoval se Čert. Tomu opravdovému tak taky říkám, protože chodí v noci, ale nevypadá jako ten v Telce, nemá vousy a rohy a tak. Ptal jsem se jednou Mami, jak je starý, a ona řekla, že dvakrát jako ona, a to je dost.

Vstane a vypne Telku, hned jak běží titulky. (str. 18)

Přečtěte si kompletní ukázku.

Pokoj byl i zfilmován! Níže si můžete prohlédnout trailer:

————————————————

Stuart Harris je vězeň odsouzený na smrt. Patnáctiletá Zoe zase dívka, kterou tíží jedno velké tajemství. Dospívající dítě a vrah mají společného víc, než by se mohlo na první pohled zdát…

Kečupová mračna

Patnáctiletá Zoe tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu smrti, toho času v texaské věznici. Je přesvědčená, že jen on může pochopit její neobvyklý příběh. O jejím tajemství nemá nikdo v okolí ani zdání, přesto se rozhodla svěřit ho papíru, v naději, že tak odčiní své chyby.

Autorka: Annabel Pitcherová
Přeložili: Jan Březovský a Tereza Nuckollsová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-020-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kečupová mračna vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Normálně v kůlně takhle nevysedávám, rozhodně ne ve dvě ráno, ale dneska v noci je ten hlas v mé hlavě hlasitější než kdy jindy. Obrazy jsou ostřejší a srdce mi buší jako o závod. Kdybych byla napojená na jeden z těch nemocničních přístrojů, ze všeho toho pííípání by se určitě porouchal.

Když jsem vstala z postele, vršek pyžama se mi lepil k zádům a v puse jsem měla větší sucho než někde na poušti. Tak jsem si do kapsy u županu strčila lísteček s Vaším jménem a adresou a po špičkách jsem vyklouzla ven, abych se na listu bílého papíru utkala s prázdnotou, odhodlaná prozradit Vám své tajemství, i když moc nevím, jak na to. (str. 11)

Co v dopise stálo dál? Pojďte to zjistit!

————————————————

Závěrem si představíme partu lidí nejrůznějších věkových kategorií, kteří nám vyprávějí o svých rozmanitých životech a jejich překážkách. Nahlédněte do nich také!

Výš než v sedmém nebi

Pět vzájemně propojených postav vypráví svůj příběh, Lou je dvanáct, Evě šestatřicet, Elsie dvaačtyřicet, Casperovi šestačtyřicet a Josovi jednasedmdesát. Vyprávějí svůj příběh o nečekaném štěstí, které všechno jen ztíží, o tajemstvích, která se zdají být příliš velká, o tom, jak složité je být mladý, o překážkách, které narostou do takových rozměrů, že se sotva dají překonat, o tom, jak se nepřestat snažit, dokud se člověk nedostane na hranici, za niž už nikdo nemůže.

Autorka: Griet Op de Beecková
Přeložila: Adéla Elbel

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-541-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Výš než v sedmém nebi vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Starého muže s veselýma očima, který v televizi vyprávěl o svém životě a umění. A o své asistentce. Říkal, že je do ní blázen. Všechno se na něm smálo. „Možná že dokonce víc než blázen.“ Ale jiná slova se neodvažoval použít, jak sám dodal. Nevysvětlil proč ne. Přemýšlela jsem, jestli i nepoužití slov může znamenat nějaký cit.

Jsem sama, ale zdaleka ne ztracená. Občas si to říkám nahlas. Většinou se tomu směju. (str. 14)

Co (a koho) Eva ještě viděla, to se dozvíte po přečtení celé ukázky

Další informace o knize vám nabídne následující článek.


V našich aukcích si můžete levně pořídit tyto i spousty dalších titulů.

Jaká z dnes představených knih na vás zapůsobila nejvíce? Podělte se s námi v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzestup a pád mocností

Rachman, Tom

Host, 2015

zobrazit info o knizeLila

Robinsonová, Marilynne

Leda, 2015

zobrazit info o knizePokoj

Donoghue, Emma

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeKečupová mračna

Pitcherová, Annabel

Slovart, 2015

zobrazit info o knizeVýš než v sedmém nebi

Op de Beecková, Griet

Host, 2015

Napsat komentář