Do Prahy zavítal kandidát na cenu Man Booker!

joshua-nahled
Nestává se každý den, aby Prahu navštívila tak výjimečná osobnost současné nejen americké, ale i světové literární scény. Joshua Ferris k nám přijel představit svůj nový román Vstát znovu se slepicema a my jsme byli u toho.

Autor na pozvání Mladé fronty přiletěl na křest z New Yorku. Do Luxoru dorazili také kulturní atašé amerického velvyslanectví Erin vstat-znovu-se-slepicemiKotheimer, kmotr knihy Roman Šmucler, ředitel divize Mladé Fronty Antonín Kočí a překladatel knihy Richard Podaný. Samozřejmě nechyběli ani tlumočníci.

Joshua Ferris je hvězdou americké literatury nové vlny. Už za sebou má spoustu literárních úspěchů a především v poslední době se projevuje jakožto největší talent své generace. Byl také v úzkém výběru „Man Booker“ ceny.

Na otázku, zda se mu Praha líbí i po náročném, dlouhém letu, Joshua s úsměvem odvětil, že je krásné vidět, že se tu sešlo tolik lidí na křest a autogramiádu. Aby se v New Yorku sešlo tolik lidí, autor musí být mrtvý. Byl také především vděčný, že tu může být a oslovit nové čtenáře.

Návštěva spisovatele takového kalibru je pro českou literární scénu velmi vzácnou událostí. Nakladatelství bojovalo o zmíněný román a projevilo o něj zájem ještě dříve, než se dostal do povědomí právě díky této nominaci. Samozřejmě se jednalo o lítý boj, neboť je to nejen záležitost literární, ale také finanční.

Antonín Kočí, ředitel divize Mladé Fronty

Antonín Kočí, ředitel divize Mladé Fronty

Joshua má za sebou již tři knihy a všechny budou postupně Mladou Frontou vydané. V této knize zasazuje autor život obyčejného, lehce zhýralého amerického zubaře do světa virtuální reality. Právě ve virtuální realitě mu někdo ukradne identitu a začne se za něj vydávat.

Bylo potřeba najít skvělého překladatele, protože autorovy texty nejsou lehké na překlad a interpretaci, ale již teď je jisté, že se to panu Podanému povedlo a že je knížka velmi vtipná.

Hodně času autor tráví samozřejmě psaním. Co třeba hudba? Poslouchá nějakou?

To se postupem času mění. Teď právě pořád dokola poslouchám takovou disko elektroniku nebo kapelu „Alabama Shakes“, což je bluesové uskupení. Obecně mám rád nezávislý pop.

Joshuův pobyt v České republice zaštítilo americké velvyslanectví v Praze. Bylo pro ně velmi důležité, jak uvádí Erin Kotheimer, uvést v této zemi tak významného a oceňovaného autora. Joshua je velmi kvalitním představitelem současné americké literární scény.

Mě hlavně zajímá název této knihy. Když jsem studovala češtinu ve Spojených Státech, naučila jsem se výraz „vstát se slepicemi“ a já se vážně chtěla tuto frázi naučit a ohromit svého učitele. Pokaždé, když jsem řekla „slepicema“, mě můj učitel ale pokáral, že se říká „slepicemi“. Název knihy je mi tedy velmi blízký a sympatický.

Joshua Ferris s kmotrem své knihy

Joshua Ferris s kmotrem své knihy

Křtu knihy se samozřejmě účastnil i její kmotr a to Roman Šmucler. Kniha se točí kolem světa zubařiny, ke které má český moderátor a zubař blízko. Pan Šmucler občas přednáší na univerzitě v New Yorku a jeho švagr a švagrová jsou dokonce zubaři. Ačkoliv beletrii příliš nečte, tuto s chutí přečetl, a když byl později osloven, aby se stal kmotrem, tak s velkou radostí přijal. Jako zubař prý Roman Šmucler trpí tím, že se málo v televizi zobrazuje fakt, že jsou zubaři nejohroženější vysokoškoláci, neboť statisticky umírá při výkonu profese čtyřikrát více zubařů než detektivů.

Ale podívejte se na televizi, kolik tam umře zubařů a kolik detektivů. Byl bych rád, aby si tu knížku přečetly také všechny maminky, které chtějí poslat své děti na stomatologii, neboť si nikdo neuvědomuje, že se jedná o řemeslo, kde vás někdo na čtyřicet let zavře do jedné ordinace s jednou sestřičkou. A v ideálním případě si z ní pak uděláte ještě milenku a je tedy logické, že dochází k sebevraždám.

Díky tomuto úsměvnému románu, ve kterém si autor rozhodně nebere servítky, si velice snadno uděláme obrázek o tom, jak to tak vypadá v životě čtyřicetiletého zubaře.

Richard Podaný, přední český překladatel, se potýkal především s původním názvem, který není zas tak idiomatický jako naše „vstávání se slepicemi“. Český titul je převzat z dialogu z knihy a proto je také hovorový, neboť v dialogu by člověk v běžné řeči neřekl „se slepicemI“. Kniha je plná žertů a slovních hříček, což překladateli zabralo více času, ale samozřejmě mu to nakonec dělá pouze radost.

Kniha byla samozřejmě pokřtěna

Kniha byla samozřejmě pokřtěna

Kromě autogramiády v Luxoru se Joshua Ferris následující den zúčastnil také veřejného čtení v Americkém centru. Nezbývá než sympatickému, nadějnému autorovi popřát neustávající úspěch, neboť si to, soudě dle jeho tvorby, nepochybně zaslouží. Neváhejte a začtěte se i vy do peripetií čtyřicetiletého amerického zubaře.


mfNakladatelství Mladá fronta je jedním z největších vydavatelských domů v České republice. Své dobré jméno staví na mnohaleté zkušenosti, profesionalitě a dynamickém růstu. Tomu odpovídá i široké a pestré portfolio titulů divize Časopisy. V roce 2010 byla založena nová divize Medical Services, která nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví, a to za oboustranné spolupráce s tradičními a významnými zdravotnickými tituly z portfolia vydavatelství Mladá fronta.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVstát znovu se slepicema

Ferris, Josua

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář