Havlíčkův Brod se na dva dny stal místem setkání knihomolů z celé republiky

podzimniknizniveletrhobr
Ve dnech 9. a 10. října se stal Kulturní dům Ostrov v Havlíčkově Brodě místem, kam zamířili milovníci knih ze všech koutů naší země. Jubilejní 25. ročník Podzimního knižního veletrhu přivítal něco kolem šestnácti tisíc lidí.


Mottem letošního jubilejního ročníku veletrhu byl Nekonečný proud času a v jeho duchu se neslo takřka vše, od nekonečného proudu čtenářů až po nekonečný proud poutavých knih, které nabízeli jednotliví nakladatelé. Zatímco v předchozích letech jsem do Havlíčkova Brodu zavítala jako návštěvník, letos jsem se poprvé ocitla v roli vystavovatele u stánku jediného přítomného antikvariátu. Na vlastní kůži jsem tak pocítila rekordní nápor návštěvníků, kterých mělo být úctyhodných šestnáct tisíc! Vůbec největší „tlačenice“ vznikla, když se na program dostaly autogramiády spisovatele, herce, textaře, scenáristy a zpěváka Zdeňka Svěráka a nejznámějšího českého překladatele děl Williama Shakespeara Martina Hilského a autorské čtení Michala Viewegha.

podzimniknizniveletrh2

Bezpochyby největší osobností na veletrhu byl sám císař Zikmund Lucemburský, který prostřednictvím Jaze, autora populárních Oprásků sčeski historje, v pátek před polednem avizoval již čtvrtý díl knižní podoby těchto komiksů. Ten se bude tentokrát věnovat Karlu IV. u příležitosti výročí jeho narození. Skalní fanoušky Oprásků potěšila zvěst, že se tento rok dočkají i kresleného kalendáře s komiksem na každý měsíc.

Letošní ročník si užívali nejen milovníci historie, ale i fanoušci zavedených českých autorů. Pár minut po páteční třetí hodině představil jeden z nejslavnějších současných českých spisovatelů Michal Viewegh v předpremiéře svůj nejnovější román Biomanžel, jenž vyjde za necelých čtrnáct dní. Jde o volné pokračování knihy Biomanželka, kterou Viewegh vydal před pěti lety. Autor ze svého díla přečetl dvě kapitoly a z reakce publika šlo dovodit, že kniha se s největší pravděpodobností u čtenářů setká s kladnými ohlasy. Návštěvníky zaujala i česká autorka Eva Hauserová, jež v sobotu odpoledne přečetla v prostorech PEN klubu úryvek ze svého románu Noc v Mejdlovarně.

podzimniknizniveletrh5

Havlíčkobrodský veletrh navštívil také známý český překladatel děl Williama Shakespearea Martin Hilský. Ten v sobotu v deset hodin nejen představil nové dvojjazyčné vydání Macbetha, ale o hodinu později rovněž rozdával na stánku nakladatelství Atlantis autogramy. V rámci své přednášky se zamyslel nad podobností hry Macbeth s Hamletem a povyprávěl čtenářům vtipné historiky spojené s tímto dramatem.

Ne všichni však navštívili veletrh proto, aby se osobně setkali se svými oblíbenými spisovateli. Z rozhovorů se zákazníky jsem pochytila, že někteří se pragmaticky přijeli připravit na blížící se Vánoce. K tomuto účelu skýtal veletrh mnohé příležitosti – v nabídce téměř sto sedmdesáti nakladatelství, nabízejících navíc speciální veletržní slevy, si jistě každý vybral tu pravou knihu nejen pro sebe, ale rovněž pro své blízké.

podzimniknizniveletrh3

Kdo si počkal na samý konec veletrhu, rozhodně neprohloupil, neboť se již tradičně konala tombola plná zajímavých cen. Soutěžící mohli vyhrát například balíčky knih od různých nakladatelství, sadu vín nebo zájezd do maďarských termálních lázní, který zástupce cestovní kanceláře M TOUR vtipně představil v maďarštině. Poslední návštěvník opouštěl prostory Kulturního domu Ostrov krátce po ukončení slavnostního vyhlášení tomboly kolem páté hodiny odpolední.

Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě si jistě svůj velký úspěch zasloužil. Jde o hojně navštěvovanou, programově bohatou a skvěle organizovanou akci, uchvacující svou atmosférou. Ve srovnání s knižním veletrhem Svět knihy, který jsem letos rovněž navštívila, je havlíčkobrodský veletrh sice menší rozměry (což s sebou nese pro někoho nepříjemný faktor častého mačkání se v davu), ale větší přátelskou atmosférou. Těm, kteří se letos nezúčastnili, rozhodně doporučuji příští rok tento „nedostatek“ napravit. Již 26. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, konající se ve dnech 14. a 15. října 2016, se ponese v duchu hesla Kde domov můj.

Doporučení:
Share

Napsat komentář