Sobotní Svět knihy nabídl bohatý program, na své si přišli jak děti a fanoušci fotografie, tak i příznivci fantastiky

DSC_0618.JPG
Svět knihy je pro každého knihomola největší českou literární událostí roku, proto jsme na tomto veletrhu nesměli chybět ani my. Zavzpomínejte s námi, co zajímavého přinesl sobotní festivalový den.

Ještě než se o půl desáté otevřely dveře veletrhu, už se před vchodem srocoval dav. Hned ve střední hale Průmyslového paláce nás přivítalo několik stánků zaměřených na mezinárodní literaturu, mezi nimiž svou velkolepostí vynikalo stanoviště letošního čestného hosta Světa knihy, Egypta.

Na veletrhu bylo celkem 194 stánků.

Na veletrhu jste mohli napočítat celkem 194 stánků.

Středová část v průběhu veletrhu sloužila také jako místo odpočinku. Kromě šálku kávy v místní kavárně jste si mohli dopřát i něco k snědku. Další možnost občerstvení umístili organizátoři do foyer a pravého křídla Průmyslového paláce.

Mezi návštěvníky se procházely postavy ze Star Wars.

Mezi návštěvníky se procházely postavy ze Star Wars.

V levém i pravém křídle se nacházely kromě stánků různorodých nakladatelství a prodejců potřeb spojenými s knihami také přednáškové sály, kde po celou dobu konání Světa knihy vystupovali zajímaví hosté jak z řad autorů, tak i fotografů nebo odborníků.

V sobotu jste si mohli nechat podepsat i poslední kuchařku TV Nova.

V sobotu jste si mohli nechat podepsat i poslední kuchařku TV Nova.

Letošní 21. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu se nesl ve jménu třech hlavních témat: fotografie a kniha, světoví knižní šampioni pro mladé čtenáře a literární diaspora a Češi ve světě.

„Otvírákem“ sobotního festivalového dne se pro nás stala lekce tvůrčího psaní se spisovatelkou Danielou Fischerovou. Během půldruhé hodiny nás paní Fischerová seznámila se s tím, co dělá příběh příběhem a rovněž nás nechala, abychom si prostřednictvím několika krátkých cvičení vyzkoušeli popustit uzdu naší fantazie a něco nápaditého stvořili.

Daniela Fischerová.

Daniela Fischerová

V pravé poledne jsme si vyslechli přednášku sexuologa Radima Uzla pod názvem Fantastický sex, která měla pojednávat o sexu budoucnosti, ale stala se spíš retrospekcí trendů v této oblasti za posledních několik dekád.

DSC_0584.JPG

Radim Uzel hovoří na téma fantastický sex.

Následně jsme se zaměřili na program spojený s tématem fotografie. Nejprve jsme v Literárním sále navštívili besedu s fotografy Gabrielou Fárovou a Pavlem Hrochem, jímž otázky pokládal spisovatel Jáchym Topol, který je zároveň autorem doprovodných textů k jejich posledním knihám.

DSC_0651.JPG

Gabriela Fárová a Jáchym Topol

Poté jsme zamířili do Autorského sálu v levém křídle, kde paní Marcela Jurčíková vyzpovídala uznávaného českého fotografa Jiřího Všetečku, který divákům představil svou zatím poslední knihu fotografií a zavzpomínal na několik veselých příhod, které při práci zažil.

Jiří Všetečka představil svou poslední publikaci "Jiří Všetečka ...chodec s objektivem"

Jiří Všetečka představil svou poslední publikaci „Jiří Všetečka …chodec s objektivem“.

Poslední akcí, jíž jsme si v rámci sobotního programu Světa knihy 2015 nenechali ujít, byla beseda se světoznámým českým fotografem Janem Saudkem a autorkou Danielou Mrázkovou. Oba společně představili novou monografii Saudek, kterou nakladatelství Slovart před nedávnem vydalo a majitel tohoto nakladatelství, Juraj Heger zároveň Janu Saudkovi popřál k jeho 80. narozeninám, jež fotograf oslavil 13. května. Na konci besedy dostali prostor pro své dotazy i fanoušci, jež se mj. pana Saudka ptali na jeho názor na film Fotograf inspirovaný jeho životem, nebo na jeho současnou tvorbu.

DSC_0743.JPG

Beseda s Janem Saudkem.

Svět knihy 2015, který se konal od 14. do 17. května, jako každý rok svým návštěvníkům nabídl spoustu zajímavých literárních setkání. Škoda jen, že několik z těch nejzajímavějších akcí probíhalo paralelně.

Nejsou to však jen besedy s autory, které návštěvníky na veletrh lákají. Většina nakladatelství zde totiž již tradičně nabízí své tituly s veletržní slevou, tudíž není divu, že mnozí příchozí odtud odcházejí obtěžkáni spoustou knih pořízených za akční ceny.

Tento ročník se do našich vzpomínek zapíše také tím, že čtenářům nabídl poslední možnost osobně se setkat s významným autorem české literatury, s panem Ludvíkem Vaculíkem, jenž nás před pár dny, bohužel, opustil.

Branami letošního veletrhu prošlo celkem 38 tisíc návštěvníků, což svědčí o tom, že knihomolové jen tak nevymřou. V současnosti se již pilně pracuje na 22. ročníku Světa knihy, který proběhne příští rok od 12. do 15. května.  Nám nezbývá, než se těšit, co si pro nás jeho organizátoři připraví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSaudek

Mrázková, Daniela – Saudek, Jan

Slovart, 2014

Napsat komentář