Tvoříme s láskou s Denisou Bartošovou

pan dobry
Jste příznivcem domácí výroby a rádi byste se pustili do větší výzvy, jakou je například výroba hmyzího hotelu či  pokojového parfému? To vše a víc naleznete v nové knize stylistky Denisy Bartošové, jejíhož křtu jsme měli to potěšení se zúčastnit.

Designérka si ke křtu své knihy vybrala útulné a moderní zázemí dejvického Café Záhorský, kde se již od třetí hodiny odpolední scházely nejen blogerky a reportérky, ale také blízcí přátelé Denisy a především nadšenci do ručních prací.

Sešli jsme se v kavárně abychom oslavili všechny lásky Denisy Bartošové, o které se říká, že má sedmý smysl pro krásno. Může se zdát, že takovým smyslem disponuje mnoho lidí, ovšem i po letmém prolistování Denisiny knihy je jasné, že v tomto případě se laskominyskutečně jedná o výjimečnou publikaci. Počínaje mašličkou, která knihu svazuje, krásnými, uklidňujícími fotografiemi konče, stránky této publikace jsou prostoupeny Denisinou kreativitou a smyslem pro kompozici a detail. Autorčin tým si dal za úkol přijít s knihou, která se ještě na trhu nevyskytuje. Láskominám tedy dodali světlešedomodrou mašličku, která celou knihu drží pohromadě. Mašle je navíc praktická– pokud chce člověk někomu knihu darovat, nemusí už řešit balící papír.

Co to jsou vlastně „láskominy“? Kdyby se kniha nejmenovala Láskominy, jmenovala by se údajně „Jedlé a kreativní dárky, skvělé recepty a deník na celý rok pro vás“, což je přece jen trochu dlouhé. Vše je tedy obsaženo v Láskominách, kde najdeme především věci, které má Denisa ráda a které ráda tvoří.

Při zahájení křtu autorka poděkovala především týmu, který se na vzniku knihy z nemalé části podílel a také čtenářům a své rodině. Ke knize také promluvila Pavlína Blahotová ze společnosti DecoMedia, a úsměvně popsala nejen průběh přípravy knihy, ale také samotnou autorku.

Já budu mluvit o něco déle, neboť budu mluvit o Denise. Denisu určitě všichni znáte již od její první knihy. Měla jsem čest její druhou knihu editovat, což jsem dělala především během loňských Vánoc. Musím upřímně přiznat, že ačkoliv mi denně rukama prochází spoustu textu, tak jsem se na každý ten Denisin článek nesmírně těšila. Byla jsem zvědavá, co tam zase bude. Denise jsem i říkala, že když je někdo tak přehlcený texty a písmenky a pořád se na něco těší a baví ho to stále číst, tak ta knížka je obdivuhodná a bude určitě bavit i čtenáře.

Denisa Bartošová s Pavlínou Blahotovou

Denisa Bartošová s Pavlínou Blahotovou

Jak dále Pavlína Blahotová přiznala, když pomyslí na Denisu, nenapadá ji nic jiného, než že ona umí skutečně udělat „z prdu kuličku“. Když si čtenář představí s jakým rozpočtem tak asi autorka pracuje, je skutečně obdivuhodné, co zvládne vytvořit. Pavlína Blahotová s autorkou spolupracuje i v časopise, kde se Denisa stará o styling a také o přípravu jídla.  Dost často se projekty fotí u designérky doma, kde je vše dokonale „vymazlené“. Hodně se ovšem také fotí u paní Blahotové doma, což je obraz rurálního venkova se vším všudy, a přesto odtamtud obě přítomné vždy odjíždí s tím, že se zrodí nádherná věc. Denisa totiž dokáže najít krásu i tam, kde není, a vše co pouští do světa je velmi něžné. Autorka knihy je naopak prý povahou obrovský rváč a jedná se tedy o živoucí chodící protiklad.

IMG_4597

Petr Dobrý ze „Slepiček v nouzi“

Po Pavlíně Blahotové přistoupil k mikrofonu pan Petr Dobrý, který si však údajně nepřečetl program a netušil tedy, že se dostane i na jeho slovo. Petr Dobrý na akci zastupoval „Zelenou Domácnost“, internetový obchod, jež je přátelský k lidem i životnímu prostředí. Sám pan Dobrý odstartoval projekt na záchranu slepic z množíren a hledá jim tedy z vlastní iniciativy nový, lepší domov. Určitě jste si všimli že kniha není jen o jídle, ale je také hodně o zvířatech, ať už se jedná o zvířecí motivy, či o výrobu hotelu pro hmyz.

O mně se říká, že jsem takový šílenec, který ve svém obchodě prodává věci, o kterých 99% lidí neví, že existují. Musím ale uznat, že Denisa je ještě větší šílenec než já. Jednou mi zavolala, že chce v Kostelci nad Černými Lesy udělat předvánoční akci, kde se bude věšet krmítko pro veverky a ptačí budka a že přijde hrozně lidí. Protože já bydlím nedaleko odtamtud a vím, jak to na vesnicích chodí, tak jsem ji varoval, že moc lidí asi nepřijde. Akce proběhla, lidí moc nepřišlo, nicméně Denisa byla nadmíru spokojená a veverky také.

Občas jsme se tak vídávali a jelikož jsem taky šílený, tak jsem spustil akci „Slepičky v nouzi“ – vykupujeme slepičky z hromadných chovů a hledáme jim nové majitele. Denisa si jich také pár adoptovala. Z každé prodané knihy navíc poputuje jedna koruna právě na záchranu a adopci slepic.

IMG_4558

Denisa Bartošová se svou knihou

Z Láskomin však nemají užitek jen slepice. Knihu si určitě zamiluje každý, jehož oku lahodí kvalitní a originální tématické fotografie, které doprovází neméně nápadité návody a postupy. Na stránkách tohoto milého knižního počinu najdeme mimo již zmíněného hotelu pro hmyz také recept na domácí želatinové bonbóny či návod na výrobu mýdla. Kniha však rozhodně není určena jen pro ženy. Zástupci mužského pohlaví si budou moci vyzkoušet, jak vyrobit lucernu, či jak zrenovovat staré židle. Příručka Denisy Bartošové tedy velmi snadno zaměstná celou rodinu a je tedy více než jasné, že se u tvoření výrobků budete bavit stejně, jako se Denisa bavila u tvoření Láskomin.


Smart Press

Smart Press

Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky Josefu Formánkovi (Prsatý muž a zloděj příběhů), bioženě Hance Zemanové (Biokuchařka Hanky Zemanové, vyhlášena nejlepší kuchařkou roku 2006) nebo díky Ivě Málkové (bestsellery Hubneme s rozumem) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.Věnuje se především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáskominy Denisy Bartošové
Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty po celý rok

Bartošová, Denisa

Smart Press, 2015

Napsat komentář