Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. října 2015

192_big
Následující týden bude literárními akcemi přímo nabitý. Jak by také ne, bude se oslavovat týden knihoven! To ale rozhodně není všechno. Těšit se můžete i na Podzimní knižní veletrh a také mnoho křtů knih i besed s autory.

Knižním křtem dnešní pozvánky také zahájíme.  Hned v pondělí 5. října v Praze v Paláci knih Luxor představí novou knihu Markéty Harasimové. Její název je Vražedná vášeň. Knihu pomohou křtít i herec Ladislav Frej, herečka a zpěvačka Jitka Jackuliak a scénáristka a spisovatelka Soňa Štroblová. Chybět ale nebude ani hudební (i slovní) doprovod Josefa Pepsona Snětivého. Akce započne v 17 hodin.

V úterý 6. října se v Kunovicích budete moci setkat s tvůrcem komiksů Michaelem Petrusem. Beseda proběhne v Městské knihovně Kunovice v rámci výše zmíněného Týdne knihoven. Její začátek je naplánován na 11 hodin. Michael Petrus je známý mimo jiné pro svou práci pro časopis ABC. V roce 2009 získal druhé místo na mezinárodním komiksovém festivalu Comic ShowRoom. Je ale také autorem obálek knih spisovatelky Tany Frenchové nebo obálky Čapkova románu Válka s mloky.

Ani ve Žďáru nad Sázavou nezapomněli na Týden knihoven. Knihovna Matěje Josefa Sychry pořádá v úterý 6. října besedu se spisovatelkou Irenou Fuchsovou. Znát ji můžete díky jejím knihám Když divadlo sundá masku, Když světlo projde špínou, zůstane čisté, Když syn píše líp než máma, Když chce žena zhubnout a mnoha dalších. Začínat se bude v 16:30, ale dejte pozor. Osobně si popovídat (a získat podpis) můžete výjimečně již hodinu před začátkem.

Nudit se nebudete ani v Ostravě. Ve středu 7. října se od 18 hodin v kavárně Domu knihy Knihcentrum můžete dozvědět něco více o audioknihách, které jsou stále oblíbenější odnoží klasických knih. Besedy se zúčastní hosté z vydavatelství Tympanum, které patří k předním vydavatelům audioknih u nás. Pokud vás zajímá, jak audioknihy vznikají, jak a kde se dají poslouchat, či něco o jejich historii, pak byste si besedu neměli nechat ujít.
To ale není všechno. Za přítomnosti herce Martina Fingera se bude křtít audiokniha Zaklínač – Krev elfů.

I ve čtvrtek 8. října spatří světlo světa nová kniha. Křtít se bude novinka Ondřeje Suchého Čemu se smála Adina Mandlová?. Křest je spojen s autogramiádou a začne v 16:30 v Paláci knih Luxor v Praze. V knize si přečtete svědectví padesáti osobností, které tuto legendární herečku znaly. Rozdílné pohledy na její osobu jsou podpořeny i úryvky z hereččina deníku a také výpovědí jediné žijící příbuzné – neteře Ludmily Mandlové-Pirillo. Nechybí samozřejmě ani bohatá obrazová příloha.

Ujít vaší pozornosti by neměl ani další díl z cyklu LiStOVáNí, který tentokrát představuje knihu Manolito Brejloun od autorky Elviry Lindo, která se turné také osobně zúčastní. Po představení tedy proběhne beseda a autogramiáda. Hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodinou v drsné madridské čtvrti. Díky svému svéráznému pohledu na svět ale prožívá nejedno dobrodružství. I když se někdy odehrává jen v jeho představách… Premiéra představení proběhne 9. října v 17 hodin v Jevíčku. Poté se herci přesunou do Moravské Třebové (9. 10.), Brna (10. 10.), Třince (10. 10.), Olomouce (11. 10.), Ústí nad Orlicí (11. 10.), Poličky (11. 10.), Tábora (12. 10.), Českých Budějovic (12. 10.), Rakovníku (13. 10.) a Prahy (13. 10.), kde představení svou pouť po českých a moravských městech zakončí.

Od 9. do 10. října se v Havlíčkově Brodě bude konat již 25. Podzimní knižní veletrh. Navštívit ho můžete v Kulturním domě Ostrov. Jedná se o nejstarší český knižní veletrh a každoročně se na něj sjíždí více než 160 nakladatelů, přes 100 spisovatelů a více než 16 000 návštěvníků. Motto veletrhu zní Nekonečný proud času. Nepromarněte proto možnost poznat přítomnost, než se stane minulostí. Někteří z nakladatelů totiž nikam jinam než právě do Havlíčkova Brodu nejezdí.

Zapomenout nesmíme v rámci týdne knihoven ani na děti. Vždyť právě ony tvoří důležitou část jejich čtenářů. Řada z knihoven proto dětem připravila speciální program. Ve čtvrtek 8. října se bude v Městské knihovně Kunovice konat naučná stezka pro děti. Před Komunitním centrem bude připraveno odpoledne s komiksovými hrdiny. Pro děti je nachystáno nejen zdolávání překážkové dráhy či minového pole, ale i ošetřování zraněných a mnoho dalšího. Vstup je zdarma a doprovázen sladkostí.

V pátek 9. října se v Knihovně města Plzně, Obvodní knihovně Doubravka mohou děti naučit knihovnickému řemeslu. S pomocí knihovnic si mohou samy načíst všechny své výpůjčky a zjistit tak, co vše se musí udělat, než si knihy mohou vypůjčit domů.

Chtěli byste vědět, jaké další literární akce se konají?
Pak nahlédněte do našeho Kalendáře akcí!

Doporučení:
Share

Napsat komentář