Do minulých století za velkými osudy

guillou_tan
Rádi se touláte minulostí a při té příležitosti se necháváte upoutat jímavými životními příběhy? Pak jsou pro vás knížky z dnešních tipů jako stvořené!

Hned na úvod tu máme něco rozsáhlého, a sice třetí pokračování oblíbené ságy neméně oblíbeného autora. Jan Guillou přichází s románem Mezi červenou a černou, který vás pohltí a nepustí. Pokud jste si oblíbili předchozí díly, pokračování by rozhodně nemělo chybět ve vaší knihovničce!

Třetí díl série Velké století: První světová válka skončila a rodina Lauritzenů má před sebou bouřlivá dvacátá léta.
Lauritz, Oscar a Sverre se po skončení první světové války setkávají v Berlíně. Válka si i na nich vybrala svou daň. Britové Oscarovi v Africe zabavili majetek. Sverreho milovaný Albie padl v boji a Sverre musí opustit panství, které mu bylo po téměř dvacet let domovem. Lauritz a Ingeborg odcházejí z Bergenu, poté co jejich syna málem ubijí jeho norští spolužáci za to, že je poloviční Němec. Zvyknout si na život v Berlíně a Saltsjöbadenu nějakou dobu trvá a brzy přicházejí bouřlivá dvacátá léta. Vypadá to, že se Německo staví na nohy a Evropané si nedokážou představit, že by ještě někdy mohla vypuknout válka. Stejně jako všichni ostatní, ani rodina Lauritzenů nevidí temný stín nepředstavitelného zla, které uvrhne svět do ještě většího neštěstí.

 

Mezi červenou a černou

Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 143×212 mm
ISBN: 978-80-7491-241-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mezi červenou a černou vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Původně se Harald vlastně vypravil na koljušky, to proto si půjčil klíče od přístavního můstku. Lehl si na břicho a díval se dolů škvírami mezi prkny. Voda byla průzračná a sluneční paprsky pronikaly až na dno, skoro jako doma. Lépe řečeno skoro jako na Osterøyi. Písek s trochou řas, legračně drobné slávky a čtyři pět okounů. Ale těch se operace netýkala. Harald měl úkol, který bylo třeba splnit s přesností a úspěchem.

První pokus se mu nezdařil a to se už nesmí opakovat. Matka Ingeborg mu objasnila veškeré jeho chyby. Koljušky si budují hnízda, a proto by měl dát do zavařovací sklenice trochu řas. Ale to není nejdůležitější. V období tření jsou obvykle nejkrásnější samci. To platí jak pro koljušky, tak pro pstruhy a siveny. Takže právě samci koljušek se touto dobou lesknou v kovových odstínech smaragdu, které přecházejí až do modrých a rubínových tónů. (str.9)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Mohlo by vás zajímat

Série Velké století je Guillouovým doposud nejambicióznějším projektem – popisem největšího, nejkrutějšího a nejkrvavějšího století v dějinách lidstva. Pokud patříte k jejím fanouškům a rádi byste se o třetím dílu dozvěděli něco víc, neváhejte si přečíst náš článek Třetí díl Velkého století je tu!

 

Jan Guillou

Narodil se roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011). Ze série Velké století už v češtině vyšly romány Stavitelé mostů (2011) a Norský dandy (2012; oba Host 2014). Čtvrtý díl série Klapky na očích se připravuje k vydání.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Čekali jste, že po rozsáhlé knižní sérii přijde něco kratšího? Ano, připravili jsme si pro vás jednodílnou záležitost, ale příliš oddechu vám tím asi nedopřejeme, vzhledem k počtu stran. Nicméně příběh spisovatelky Amy Tan je velmi čtivý, poutavý a může zaujmout nejen exotickým prostředím. Údolí úžasu ve vás jistě vzbudí úžas!

Působivý epický příběh dvou generací žen na pozadí měnící se Šanghaje přelomu 19. a 20. století. Violet vyrůstá v prvotřídním šanghajském domě kurtizán jako rozmazlovaná dcera americké madam Lulu Mimi. Bezstarostné Violetino dětství však rázem končí v okamžiku, kdy se její matka nechá obelstít jedním ze svých milenců, pohledným Fairweatherem, a odpluje do San Franciska v domnění, že Violet je na palubě také. Ta je ve skutečnosti unesena a prodána do nevěstince nevalné pověsti jako splátka za Fairweatherovy dluhy z hazardu. V nevěstinci se jí ujme bývalá kurtizána z domu její matky, která ji zasvětí do všeho, co musí ovládat, pokud nechce skončit na ulici. Violet se stává uznávanou kurtizánou a potkává své dva osudové muže – Fanga, zvaného Oddaný, a Edwarda, který ji odvede z nevěstince a ožení se s ní, a kterému porodí dceru. Když už se zdá, že na Violet čeká klidný a láskyplný život, osud opět zasáhne…

 

Údolí úžasu

Autorka: Amy Tan
Přeložila: Eva Hauserová

Počet stran: 672
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-267-0455-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Údolí úžasu vydalo nakladatelství Motto.

 

Ukázka z knihy

Chceš snad být vyřízená už v šestnácti letech? Samozřejmě že ne. Pak se tedy dobře uč!

Jsi sice ještě panenská kurtizána, ale musíš se naučit veškerému umění okouzlovat muže a udržovat rovnováhu mezi vzrušeným očekáváním a zdrženlivostí. K tvé defloraci nedojde před Novým rokem, až ti bude patnáct, a očekávám, že ve chvíli, kdy bude madam chtít prodat tvůj věneček, budeš mít mnoho nažhavených ctitelů.

Možná si teď myslíš: co může moje pomocnice, stará Kouzelná Tykev, vědět o milostných hrátkách? V devatenácti letech jsem bývala jednou z deseti nejkrásnějších žen Šanghaje. A jen málo kurtizán vydrží v oboru až do dvaatřiceti let. Takže vidíš, že toho vím víc než většina ostatních (str. 167)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Amy Tan

Narodila se roku 1952 v Oaklandu, v Kalifornii, dva a půl roku poté, co její rodiče imigrovali do Spojených států. Třebaže její rodiče očekávali, že se z ní stane neurochirurg z povolání a koncertní pianistka ve volném čase, stala se Amy místo toho konzultantkou programu pro postižené děti a později spisovatelkou na volné noze. Roku 1987 navštívila poprvé Čínu a zjistila, že její matka měla pravdu: „Jakmile jsem vystoupila z letadla, zjistila jsem, že jsem doma.“

Informace o autorce byly čerpány ze stránek Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete mnoho
zajímavých knih.

Zaujala vás některá z představených knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMezi červenou a černou
Velké století 3

Guillou, Jan

Host, 2015

zobrazit info o knizeÚdolí úžasu

Tan, Amy

Motto, 2015

Napsat komentář