Revoluční změny v arabském světě

academia-arabske-jaro
Celý svět skloňoval výraz „arabské jaro“, ale co si pod tím pojmem přestavit? Proč zrovna jaro a ne třeba „arabské léto“? Co vedlo k bouřlivým změnám ve státním uspořádání muslimských zemí? Změnám, které pozměnily tvář rozsáhlých oblastí dvou kontinentů?

Odpovědi na tyto otázky v širším kontextu a souvislostech podává Arabské jaro, nová kniha Miloše Mendela, předního odborníka na arabský svět.

Eufemistický výraz „arabské jaro“ se stal všeobecně užívaným klišé pro politický a ideologický vývoj v zemích Blízkého východu a severní Afriky od ledna 2011. Jaký proces se tehdy začal v některých oblastech odvíjet? Autor nabízí českému čtenáři koncizní a syntetický výklad o historickém, sociálním a kulturním pozadí současného vývoje na Blízkém východě. Podává výklad specifických rysů arabské politické kultury, problematiky lokálních identit tamějších společností, odlišností oblastí arabského světa a konfrontace „sekulárních“ ideologií autoritářských režimů a tradičních monarchií s nevyhnutelným procesem islamizace arabských společností, a to v kontextu mezinárodní politiky od dob kolonialismu až do žhavé současnosti.

Arabské jaro

Autor: Miloš Mendel

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-200-2474-9
Doporučená cena: 350 Kč

 

 

Knihu Arabské jaro vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Tvrdá hospodářská realita, jež se musela nutně odrážet v sociálním postavení mnoha obyvatel, se ovšem brzy projevila, a to jak v problémech s obnovou fungující státní správy, tak v otázce vnitřní bezpečnosti. Tunisanům nikdo nebyl ochoten vysvětlit, že kolaps základních funkcí státu je dočasnou daní za demokracii. Správa se hroutila, stoupala kriminalita. Navíc se brzy ukázalo, že revoluce sama nenaplní státní pokladnu. Ochromen byl nejen turistický průmysl, protože do politicky nestabilní země byl málokdo ochoten jet. Tuniské hospodářství utrpěloo značné ztráty především tím, že do něj přestaly investovat zahraniční firmy, které v globalizovaném světě pranic nezajimaly etické či ideologické souvislosti tuniské revoluce. (str. 196)

Chcete vědět víc? Přečtěte si obsáhlejší ukázku.

 

Edice Orient

Kniha Arabské jaro vychází v rámci edice Orient. Cílem této edice je seznamení čtenáře se vzdálenými kraji, exotickými kuriozitami, ale i seriózními vědeckými pracemi zabývajícími se dějinami, kulturami a jazyky daných oblastí, a to prostřednictvím překladů autentických literárních památek Orientu i fundovaných, nepředpojatých a zasvěcených studií starších i současných badatelů a orientalistů.


Nakladatelství Academia vzniklo původně jako nakladatelství Československé akademie věd. Od roku 1966 nese současný název. V edičním programu se zaměřuje na vydávání vědeckých publikací z různých vědních oborů. Tradiční cílovou skupinu tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřenost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArabské jaro

Mendel, Miloš

Academia, 2015

Napsat komentář