Česká historie poutavě a zábavně

praha
Praha, matička měst. Jaká ale skrývá tajemství? Jak to doopravdy bylo se Židovským městem a jaké bylo pozadí událostí týkajících se mistra Jana Husa? Takové a další otázky vám zodpoví dnešní tipy.

Legendu o Golemovi zná jistě každý. Jaké jsou ale další židovské pověsti? A jak to s nimi vlastně bylo doopravdy? Na to vám odpoví další kniha od Magdaleny Wagnerové!

Příběhy ze staré židovské Prahy

Autorka: Magdalena Wagnerová

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-7428-264-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Příběhy ze staré židovské Prahy vydalo nakladatelství Plot.

Kdy se na území Prahy usadili první Židé? Kdy byl položený základní kámen Staronové synagogy? Opravdu ho přinesli na svých sněhobílých křídlech andělé z Jeruzaléma? Byl Golem první umělý člověk na světě, anebo i on byl z masa a kostí jako každý obyčejný smrtelník?
Tyto a podobné příběhy z dob, kdy se ve městě začalo vytvářet tzv. židovské ghetto, obsahuje další publikace M. Wagnerové, mapující historii staré židovské Prahy. Její obyvatelé ve své době představovali přibližně čtvrtinu veškerého pražského obyvatelstva. Jejich dlouhá a trnitá minulost po sobě zanechala mnoho památek a ještě více historek a příběhů, které si vydobyly mezi ostatními staropražskými pověstmi nezastupitelné místo.

Ukázka

A je to rovněž žena, která má na zdejším hřbitově snad nejhonosnější náhrobek vůbec. Jde o paní Hendl Baševi, druhou manželku primase pražské židovské obce Jakuba Baševiho z Treuenbergu, významného židovského finančníka a dvorského Žida hned tří císařů – Rudolfa II., Matyáše a Ferdinanda II. Náhrobek zaujme na první pohled bohatou výzdobou a dvěma sedícími lvy v čelech, kteří drží v tlapách Baševiho šlechtický erb. Je pochopitelné, že honosná tumba nad hrobem ženy zavdala příčinu k řečem, a odtud už byl jen malý krůček ke vzniku pověsti o hrobu židovské královny.

Přečíst si můžete i ukázku na našich stránkách.


Nakladatelství PLOT zahájilo svou činnost v roce 1998 jakožto malé rodinné nakladatelství a začalo vydávat knihy o přírodě, literaturu pro volný čas a zábavu a především literaturu kynologickou. Od svého vzniku vydalo již několik stovek titulů různých témat a zaměření. V současné době vydává okolo 50 titulů ročně.

————————————————

O Janu Husovi letos vyšlo opravdu mnoho knih. Svým komiksovým zpracováním mezi nimi ale titul Ve jménu Husa jasně září. Přečtěte si, jak to bylo s Janem Husem, králem Václavem IV. a Janem Želivským. V textové části pak nechybí ani popis života ve středověku nebo další informace, které čtenáři dobu přiblíží.

Ve jménu Husa

Autor: Zdeněk Ležák

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-266-0697-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ve jménu Husa vydalo nakladatelství Edika.

Kniha Ve jménu Husa nabízí netradiční pohled na důležité období české historie. Komiksové zpracování osudů tří významných osobností žijících v období husitské revoluce čtenáře pohltí a nenásilnou formou jednak seznámí s fakty, ale také přiblíží souvislosti. Kniha se zaměřuje na mládež, ale jistě ji ocení široká veřejnost.
Textová část představuje poselství mistra Jana Husa, význam Karlovy univerzity, papežský koncil, protestantskou reformaci, ale i běžný život ve středověku.

Ukázka

ve jmenu husa 1ve jmenu husa 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujala vás ukázka? Pak si přečtěte její pokračování. Na našich stránkách pak najdete reportáž ze křtu knihy.


edika

Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také pro jejich rodiče a pedagogy. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti.

Nakladatelství Edika je součástí společnosti Albatros Media.

Albatros Media, a. s.AM je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.


Znáte představené knihy? Zaujaly vás? Která více? Napište nám o tom.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto  knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe jménu Husa
Zrození kalicha

Ležák, Zdeněk

Edika, 2015

zobrazit info o knizePříběhy ze staré židovské Prahy

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2015

Napsat komentář