Víra na bojišti

Padre-a-Rebe
Zatímco lékaři dávali dohromady těla raněných, kněží v uniformě léčili jejich duše. Vydejte se s tímto knižním tipem za málo známými hrdiny, kteří místo pušek užívali vlídná slova a modlitby. Seznamte se s vojenskými duchovními druhé světové války.

Publikace přibližuje neznámé osudy dvou z celkem čtrnácti důstojníků vojenské duchovní služby, kteří sloužili v čs. zahraničních jednotkách za druhé světové války. Je založena na autentických denících, které si vedli František Petružela (přezdívkou Padre) a Hanuš Rezek (Rebe) přímo na frontě.

Oba příběhy vypovídají o prosté, důsledné a věrné službě nejbližším nejen v duchovní, ale především v obecně lidské rovině. Text ukazuje každodenní syrovou tvář války, seznamuje čtenáře s problematikou organizace a působení vojenské duchovní služby v naší zahraniční armádě a kromě obou hlavních aktérů představuje řadu dalších osobností odboje. V publikaci, zpracované na základě dosud nevyužitých pramenů, bude vedle příloh, poznámkového aparátu a rejstříku zařazeno také několik desítek unikátních fotografií, které doplní obraz našeho zahraničního odboje o nový významný rozměr.

 

Ukázka z knihy

Spolu s vojáky 1. pluku se na frontu dostal i Hugo Vaníček a jako jediný duchovní se spolu s nimi účastnil bojů na řece Seině a Loiře, kde se statečně bránili postupujícím německým vojskům. Při ústupových bojích působil v drobné, většinou charitativní práci, vypomáhal při organizaci ústupu jako spojka nebo spoluvelitel autokolony. Po útěku plukovního lékaře převzal velení plukovní ošetřovny a zajistil pokračování její činnosti. Po celou dobu francouzského tažení povzbuzoval mužstvo v bojových sledech rot, ošetřoval raněné, choval se nebojácně a neohroženě. Ví se však zejména o jeho duchapřítomném a statečném chování při zácpě na mostě přes řeku Loiru u města Gien, kde v davové psychóze civilních uprchlíků a ustupujících čs. a francouzských vojáků propukla panika a chaos při bombardování. Nepřítel útočil v malých intervalech letecky na Gien a zničením mostu se snažil odříznout prchající. Stíhačky ostřelovaly z kulometů silnici. Protiletecká obrana nebyla, vojáci v rozrušení stříleli na letadla z pušek a dokonce i z pistolí. Hrozilo nebezpečí, že čs. jednotky budou obklíčeny. Vaníček se iniciativně chopil řízení přepravy přes most a svým klidem, rozvahou, znalostí jazyka a autoritou zajistil plynulý přechod střídavě vojska i civilního obyvatelstva ke spokojenosti všech. (str. 37)

obrazek-z-knihy-padre-a-rebe

V průběhu evakuace z Francie do Británie na lodi Muhammad Ali-el-Kebir v červenci 1940 se ppor. Bohumil Boček (vlevo) snažil udržet morálku vojáků a jejich víru ve vítězství také pomocí přednášek. Za ním stojí plk. duch. Mons. ThDr. Rudolf Zháněl. (ČKA)

 

Padre a Rebe

Vojenští duchovní československé zahraniční armády u Tobruku a Dunkerque

Autor: Martin Flosman

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7425-260-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Padre a Rebe vydalo nakladatelství Epocha.

 

O autorovi

Mgr. Martin Flosman se narodil v roce 1979. Dnes pracuje jako archivář ve Vojenském historickém archivu v Praze. Dlouhodobě se zabývá vojenskou duchovní službou od rakouské c. k. armády do roku 1950, přičemž k jeho prioritám patří účast duchovních ve druhém zahraničním vojenském odboji. Tomuto tématu věnoval své studentské absolventské práce a publikuje k němu také v odborných i populárních časopisech.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

 

Edice Traumata války

logo-edice-traumata-valkyTato kniha vychází jako čtvrtý svazek v edici Traumata války. Edice představuje nové pohledy na vojenské konflikty, jejichž traumatizující dopad lze sledovat i desítky let po jejich ukončení. Příběhy obětí, svědků a zločinců zrcadlí hluboké společenské otřesy, které zejména Evropě přinesla válka. Odborně pojaté publikace se budou zabývat také každodenním životem „malých“ jednotlivců stižených válkou, a to na pozadí přelomových událostí starého kontinentu.

 

Mohlo by vás zajímat

Máte rádi knihy s válečnou tématikou? Přinášíme vám přehled několika článků, které by vás mohly zajímat.

Náš první článek obsahuje dva tipy na díla z období druhé světové války, na kterou se jejich prostřednictvím podíváte pod vodou i ze vzduchu. Tím ale rozhodně nekončíme. V dalším článku naleznete hned tři další knihy ze stejného období a v našem třetím článku si můžete přečíst recenzi na knihu, která druhou světovou válku rozebírá opravdu dopodrobna. Máte-li raději reálie první světové války, pak možná oceníte i tuto naši recenzi.

Přejeme vám příjemnou četbu.


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a stím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePadre a Rebe
Vojenští duchovní československé zahraniční armády u Tobruku a Dunkerque

Flosman, Martin

Epocha, 2015

Napsat komentář