Encyklopedie nejděsivějšího válečného konfliktu dějin

large
Druhá světová válka – globální konflikt, který stál lidstvo šedesát milionů životů. Historicky jde o jeden z nejděsivějších vojenských střetů, který navíc změnil tvář celého světa.


Vleklý válečný konflikt probíhající v letech 1939 až 1945 nebyl nabitý pouze krvavými bitvami a politickými disputacemi, ale i bojem za svobodu a „obyčejnými“ lidskými osudy. Vzhledem k množství dostupných informací se není čemu divit, že se v nich mnozí ztrácí. Pro tyto čtenáře (a ostatně nejen pro ně) je více než vhodná publikace Encyklopedie druhé světové války, již připravil Donald Sommerville a v roce 2013 v dotisku vydalo nakladatelství Naše vojsko.

Encyklopedie by se dala rozdělit na čtyři hlavní části. První z nich se zaobírá událostmi vedoucími ke světovému válečnému konfliktu a nese název Cestou k válce. Poté následuje sedm kapitol, které se věnují každému jednotlivému roku války. Třetím oddílem je líčení stavu po válce pojmenované Poválečný svět. Ačkoli tedy druhá světová válka trvala od roku 1939 do roku 1945, autor ve své knize představuje období mnohem delší, konkrétně od června 1919 do června 1950.

Právě v červnu 1919 byla totiž uzavřena Versailleská smlouva, dokument přispívající k zasetí sémě vzdoru a pocitu křivdy, ze kterých později vyvstaly příčiny druhé světové války. Podle této smlouvy mělo být Německo z velké části odzbrojeno a Porýní okupováno vojsky Spojenců. Rovněž měly být Německem zaplaceny obrovské válečné reparace, jejichž výše byla v březnu 1921 provizorně stanovena na 132 miliard marek. Tuto sumu však nebylo Německo schopno splatit kvůli klesající hodnotě marky.

Encyklopedie druhé světové války končí červnem 1950, kdy vypukla válka v Koreji. Ta byla stvrzením nástupu tzv. studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem a v obecnější rovině mezi státy s komunistickými vládami a západními demokraciemi. Na útok Severní Koreje reagovali Spojené státy výzvou Organizaci Spojených národů k intervenci a k vyslání ozbrojených sil na pomoc Jižní Koreji. Sověti bojkotovali Radu bezpečnosti na protest proti uznání tchajwanské vlády za zákonnou čínskou vládu, což Spojeným státům umožnilo prosadit rezoluci Rady bezpečnosti schvalující vojenskou intervenci v Koreji pod záštitou jednotek OSN.

Text publikace je velmi přehledně členěn na různě dlouhé odstavce, z nichž každý je nadepsán příslušným měsícem a rokem, o kterém text pojednává. Pro snadnější orientaci v knize je vždy vlevo nahoře na levé stránce uveden měsíc a rok, jímž konkrétní dvoustrana začíná, a vpravo nahoře na pravé stránce měsíc a rok, kterým dvoustrana končí.

Údaje v encyklopedii jsou doprovázeny černobílými dokumentárními fotografiemi a podrobnými mapkami, které knihu nejen oživují, ale umožňují čtenáři lépe si právě přečtené informace zapamatovat. Encyklopedii ukončuje přehledný abecedně řazený rejstřík, jenž významným způsobem napomáhá k orientaci v textu.

Encyklopedie druhé světové války je nejen zajímavou publikací zpřehledňující historii největšího válečného konfliktu, ale i cennou studijní pomůckou pro studenty historických oborů nebo pro ty, které historie jednoduše zajímá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie druhé světové války

Sommerville, Donald

Naše vojsko, 2013

Napsat komentář