Druhá světová válka pod vodou i ve vzduchu

Tank 1
Druhá světová válka je stále hlavním tématem mnoha více i méně odborných publikací. Pojďte se s námi podívat na dvě nové knihy, které toto téma skoro beletristicky, ale hlavně poutavě zpracovávají!

První knihu z dnešní dvojice vydalo nakladatelství Universum. Čerpá především z dobových pramenů, korespondence a depeší, proto každému čtenáři nabídne dramatický a zajímavý pohled na průběh triumfální mise německé ponorky U-864 do Japonska.

Krycí jméno Caesar: tajný hon na ponorku

Autoři: Jerome Preisler, Kenneth Sewell

Překlad: František Novotný
Počet stran: 248
Vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Krycí jméno Caesar: tajný hon na ponorku a prolistujte si ukázku z ní 

Ponorka převážející ve zlomových okamžicích 2. světové války plány na německé zbraně, specialisty na zbrojní výrobu a suroviny pro japonský válečný průmysl měla ovlivnit situaci na pacifickém bojišti. Britská rozvědka však zprávy o ponorce zachytila a rozšifrovala a následoval napínavý hon na ponorku, která byla nakonec dopadena a zničena. 

Za sychravé bouřlivé noci 8. dubna 1940, kdy Němci ve 23:00 spustili operaci Weserübung, zpozoroval hlídkový člun Pol III norského Královského námořnictva neohlášená plavidla v Oslo fjordu. Jak jejich siluety rostly, rýsovaly se zřetelněji a zřetelněji v ledové mlze a v přestávkách mezi sněhovými přeháňkami, jež oslepovaly pobřežní hlídky střežící vstup do norských teritoriálních vod. Již předtím se vyskytla hlášení o aktivitě německých lodí v této oblasti a Leif Welding -Olsen, kapitán malého hlídkového člunu, nepolevoval v bdělosti a ostražitosti. Když plavidla postoupila vířící temnotou natolik, že Welding -Olsen a jeho posádka zaslechli z jednoho z nich německy hovořící hlasy, vypálil člun varovný výstřel ze 76mm kanonu, aby dal cizím plavidlům na vědomí, že narušují norské výsostné vody.
Vetřelci nezastavili. Jednalo se o německou kampfgruppe sestávající z různorodých plavidel, tří křižníků, tří torpédových člunů a osmi minolovek.

–––––––––––––––––––––––

Příběh amerických bombardérů bojujících proti nacistickému Německu si můžete přečíst v knize Vládcové nebes, vydané nakladatelstvím CPress. Strategické bombardování sice válku nevyhrálo, bez něj by však vítězství v ní nebylo možné.

Vládcové nebes

Autor: Donald L. Miller

Překlad: Marek Pavka, Petr Šťastný
Počet stran: 672
Vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Vládcové nebes, kde najdete také ukázku z ní

Vládcové nebes jsou příběhem amerických „hochů od bombardérů“ v době 2. světové války, kteří tento válečný konflikt přenesli až na samotný práh pomyslného Hitlerova domu. S vyprávěcí silou vlastní beletrii bere Donald Miller své čtenáře na nervy drásající jízdu pod palbou pročesávané oblohy, zatímco současně líčí také strašlivou cenu, kterou za bombardování zaplatili sami Němci.

První létající pevností v akci bylo „Řeznictví“ (Butcher Shop), které pilotoval sedmadvacetiletý Paul W. Tibbets z Miami. Tento špičkový letec z 97. bombardovací skupiny, jenž měl funkci majora, vedl první útok vůbec největší americké bombardovací kampaně války. O tři roky později, 6. srpna 1945, odstartoval z jednoho odlehlého ostrova v západním Tichomoří a nad Hirošimou v Japonsku shodil bombu, která znamenala děsivé vyvrcholení války, jež zničila život 60 milionů lidí.
Velitel 8. velitelství generál Carl Tooey Spaatz byl při tom, když 97. skupina odlétala, spolu se skeptickými pozorovateli z britského letectva a zhruba třemi tucty britských a amerických reportérů. „Bylo to vzrušující,“ později řekl Tibbets. Neletěl se svým letounem „Červený skřítek“ (Red Gremlin) ani se svou obvyklou posádkou, jejíž dva členové ho později doprovodili na palubě „Enola Gay“ nad Hirošimu – bombometčík Thomas Ferebee a navigátor Th eodore „Holanďan“ Van Kirk.

Vládcové nebes

Osádka Memfiské krásky, vedená kapitánem Robertem Morganem (vpředu vlevo), se 17. května 1943 vrací ze své dvacáté páté mise.


Zajímá vás téma druhé světové války? Upoutala vás nějaká z těchto knih? Napište nám!

Zkuste si vydražit knižní novinky také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrycí jméno Caesar: tajný hon na ponorku

Preisler, Jerome - Sewell, Kenneth

Universum, 2013

zobrazit info o knizeVládcové nebes

Miller, Donald L.

CPress, 2013

Napsat komentář