Díla světové klasiky

náhled
Autor, či hlavní postava? Některé osudy od sebe nejdou rozeznat. S bezvládnou lehkostí jsou unášeni životem a blíží se ke konci, kde je čeká někdy sladká, ale častěji hořká realita. Dnes pro vás máme tipy na nesmrtelné knihy spisovatelů, kteří vám budou blízcí.

Vytříbeným stylem psané povídky, jejichž autor zkrátka nemá předchůdce… a který byl inspirací mnoha následovníkům! Neotřelé vyprávění Jerome Klapky Jeroma by nemělo chybět ve vaší knihovně. Zvlášť, zakládáte-li si na jejím kvalitním složení.

O psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění

Pokud si někdy rádi dopřejete porci starosvětského poklidu, kterému tak dobře sluší slunné odpoledne, nicnedělání a vyprávění zábavných příběhů, potom jste správně sáhli po povídkách anglického spisovatele, jehož všichni znají jako autora Tří mužů ve člunu (o psu nemluvě) a navazujícího románu Tři muži na toulkách. Jerome Klapka Jerome byl autorem 49 knižních titulů a divadelních her, mezi nimiž jeho laskavé, jemných humorem prostoupené povídky mají své nepominutelné místo. 

Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložil: Milan  Žáček 

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7429-519-5
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu O psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Notnou dávku humoru, objevíte již v ukázce.

————————————————

 

Nemáte čas na přečtení tlustého svazku či zhlédnutí několikahodinové filmové inscenace? Divadelní představení není váš šálek kávy? Přesto si nenechte uniknout takovou klasiku, jakou je kniha od francouzského romanopisce Victora Huga. Bídníci přicházejí v lákavé formě audioknihy na CD. Zaposlouchejte se na cestách!

Bídníci [Audio na CD]

Jak spravedlivý je svět, v němž o celém tvém životě rozhodne krádež jednoho bochníku chleba? Román Les Misérables napsal a v roce 1862 nechal vydat Victor Hugo. V českém překladu se zcela zažil název Bídníci, byť k tématu knihy by se spíše hodil pozdější překlad Marie Majerové, která hlavní hrdiny nazvala Ubožáky. Zaslouží si totiž spíše naši lítost, než opovržení: navzdory veškeré své snaze a lidským kvalitám totiž v jejich světě není možné odčinit jediný hřích mládí. Hlavní postavou ve spleti figur a figurek Hugova dodnes známého románu je trestanec Jean Valjean, původně klestič stromů. Ten se z nouze vloupá do domu, aby ukradl bochník chleba. Je chycen a zavřen na pět let na galeje. Tím je pro celý život ocejchován, svůj trest si navíc prodlouží neustálými pokusy o útěk. 

bidniciAutor: Victor Hugo
Přeložila: Zdeňka  Pavlousková

Forma: CD
ISBN: 8590236075429
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Bídníci [Audio na CD] vydalo nakladatelství Radioservis.

————————————————

 

Francie v minulosti rodila i pohřbívala jednoho literárního velikána za druhým. Hugův sympatizant Émile Zola prý zemřel na otravu oxidem uhličitým… Jeho smrt ještě dnes vzbuzuje vlny pochybností. Ale kdo ví? Snad za ni nakonec mohlo jeho srdce − hořkostí a bolestmi opředené srdce naturalisty.

Rozvrat

Přeneseme se do roku 1870. Blíží se konec nepříliš šťastné vlády Napoleona III. Francie je zatažena do konfliktu s neustále expandujícím Pruskem a pařížský lid znovu začíná přemýšlet o revoluci. Zolův román Rozvrat je často označován za jeden z nejpůsobivějších válečných románů ve francouzské literatuře. Ale redukovat tuto knihu pouze na mistrovský popis bitevních polí, napsaný na základě informací získaných od přímých účastníků tažení, by nebylo spravedlivé. Jedná se i o významné zamyšlení nad koncem jedné epochy, ve kterém by měl být úpadek dekadentních elit nahrazen něčím lepším a spravedlivějším.

Autor: Émile Zola
Přeložil: Bedřich Frída

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7390-243-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rozvrat vydalo nakladatelství Omega.

Přesvědčte se, že tato kniha není jen o krvi a vraždách − v ukázce nakladatele.

————————————————

 

Malý princ? Jistě je nejmilejší knihou mnoha čtenářů. Antoine Saint-Exupéry však napsal i jiné knihy, ze kterých se vám bude tajit dech. Jaké to je, když se osamělý letec ocitne uprostřed vichru, proti kterému je naprosto bezmocný? Račte si prosím rozšířit obzory.

Letec a živly

Poeticky vylíčený let, při němž šlo o život. Doslov napsala Zdenka Stavinohová. Ilustrace Jan Hísek. Druhé vydání povídky Antoina de Saint-Exupéry, v níž strhujícím způsobem líčí svůj vlastní zážitek: souboj pilota malého poštovního letadla s jihoamerickým cyklonem.

Autor: Antoine Saint-Exupéry
Přeložila: Věra Dvořáková

Počet stran: 48
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 116×151 mm
ISBN: 978-80-7429-510-2
Doporučená cena: 148 Kč

 

Knihu Letec a živly vydalo nakladatelství Vyšehrad.

A ať vám neuletí jediné písmenko z ukázky!

————————————————

 

Tou dobou se v Americe příliš nevyplácelo být „černý“. Především, když se bílá část obyvatelstva nemohla smířit s tím, že už nemá své otroky. Černoši museli za odvážný krok ke svobodě platit v každém věku. Kniha Jako zabít ptáčka je čtivým a ještě nezkaženým pohledem malého děvčátka na kruté bezpráví. Autorka za ni získala Pulitzerovu cenu.

Jako zabít ptáčka

Maycomb v Alabamě je bezvýznamné ospalé provinční městečko obklopené poli s bavlnou. Ve 30. letech 20. století jsou Spojené státy americké zachváceny hospodářskou krizí, ale ta se obyvatel Maycombu dotýká jen okrajově.

O letních prázdninách je největší starostí osmileté Čipery a dvanáctiletého Jema vymýšlení plánu, jak vylákat místního podivína z jeho dobrovolného domácího vězení. Když je ale mladý černoch obviněn ze znásilnění bílé dívky, události naberou dramatický spád. Obhajoby se ujímá otec Čipery a Jema, advokát Atikus Finch. Toho čeká předem marný boj s předsudky, strachem a nenávistí.

Autorka: Harper Lee
Přeložili: Marcela Mašková, Igor Hájek

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×216 mm
ISBN: 978-80-204-3544-6
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Jako zabít ptáčka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

(zdrojem náhledového obrázku je www.flickr.com)


Četli jste některý z těchto titulů?
Podělte se o své dojmy v čtenářské recenzi!
Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.
Zaujaly vás dnešní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.
Děkujeme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeBídníci [Audio na CD]

Hugo, Victor

Radioservis, 2015

zobrazit info o knizeRozvrat

Zola, Émile

Edice Knihy Omega, 2015

zobrazit info o knizeLetec a živly

Saint-Exupéry, Antoine de

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeJako zabít ptáčka

Lee, Harper

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář