Historie plná lásky a intrik

castle
Ze stránek knih, obsažených v následujících tipech, na nás dýchne historie. Nahlédneme do antiky, do doby vlády Přemyslovců či novověku a nechám se tak unášet proti proudu času.

Caesar a období starého Říma je stále vděčným tématem, které čtenáře neomrzí. Jak si s ním poradil irský spisovatel Ben Kane ukazuje kniha s názvem Zapomenutá legie, která je prvním dílem z plánované trilogie.

Zapomenutá legie

V dobrodružném historickém románu plném překvapivých zvratů zachycuje autor neklid, brutalitu i nádheru Říma v 1. století př. Kr., kdy mu vládne triumvirát Julius Caesar, Pompeius a Crassus. Čtyřmi hlavními postavami jsou však vedle dvojčat jménem Romulus a Fabiola, kteří se narodili jako otroci – Romula prodají do gladiátorské školy, Fabiolu do nevěstince – etruský válečník Tarquinius, který dokáže předvídat budoucnost, a gladiátor Brennus jehož rodina se stala obětí císařské rozpínavosti. Crassus prahne po vojenské slávě a vytáhne proti Parthům. Právě na osudech Tarquinia, Romula a Brenna, kteří se přihlásili do Crassovy armády, sledujeme dodnes uhrančivou dobu starého Říma. Autor čtenáře seznamuje s přesnými historickými podrobnostmi, aniž by tím oslaboval spád děje.

Autor: Ben Kane

Nakladatelství: Vyšehrad
Vydáno: 11/2014
Počet stran: 428
Vazba: vázaná

Kniha byla vydána nakladatelstvím Vyšehrad.

 ——————————————————–

Příběh vlády i života jednoho z posledních Přemyslovců odkrývá kniha populární stálice českého historického románu – Ludmily Vaňkové. Ta nabízí pohled na mnohdy opomíjeného Václava I., čtvrtého českého krále.

Zapomenutý král

Nový román Ludmily Vaňkové otevírá čtenářům pozoruhodné období v dějinách Českého království, kdy se mu vyhýbaly válečné pohromy, a bylo ušetřeno krvavých vnitřních rozbrojů. Zásluhu na tom měl král Václav I., který se ale v kronikářských análech mezi svým otcem Přemyslem I. a svým synem Přemyslem II. jeví jako zapomenutý král. Václav I. byl král rytířů, ale nikdy se nepouštěl do zbytečného válčení, i když císař a papež spolu soupeřili o ovládnutí světa a téměř nechávali bez povšimnutí, že se z východu se začaly valit hordy mongolských válečníků. Jako skvělá vypravěčka dokázala autorka všechny tyto události skloubit se zřetelem na české prostředí. Václav zbožňoval svou sestru Anežku Českou, potupenou intrikami rakouského vévody a zrazenou před svatbou s císařovým synem. Nakonec vstoupila do kláštera a našla v něm své životní poslání, ale Václav na její ponížení nikdy nezapomněl. Václav byl milovník žen, ale také dobrý manžel, neměl jen příliš v lásce svého druhého syna Přemysla, při jehož narození přišel o oko. Ale i jako jednooký král byl schopný panovník, vojenský stratég a výborný diplomat.

Autorka: Ludmila Vaňková

Nakladatelství: Šulc-Švarc
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 496
Vazba: vázaná

Knihu Zapomenutý král vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 ——————————————————–

V další z knih nás čeká štěstí i neštěstí, talisman a trocha pověrčivosti. Karel Smělý totiž přijde o svůj šťastný šperk, jenž mu přinášel štěstí v bitvách. Stane se mu tato ztráta osudnou? Odpověď nabídne kniha Vévodův talisman – tři rubíny.

Vévodův talisman – tři rubíny

Na útěku po prohrané bitvě u Grandsonu 2. března 1476 proti Švýcarům byl všemocný burgundský vévoda Karel Smělý nucen zanechat všechna svá zavazadla s pohádkovým bohatstvím napospas vítězům. Nejcennější částí tohoto ztraceného pokladu byl vévodův parádní klobouk pošitý perlami, v jehož čelní sponě byly zasazeny čtyři převzácné drahokamy – tři rubíny nazývané „Tři bratři“ a veliký trojúhelníkový modravý diamant zvaný „Velký burgundský démant“. Tato spona při drancování vévodova tábora zmizela neznámo kam… Vévoda přitom považoval unikátní šperk za svůj talisman! Bez něho začal ztrácet svou moc, všechny další boje prohrával a nakonec 5. ledna 1477 nalezl smrt na bitevním poli pod hradbami Nancy. O pět set let později se tyto čtyři drahokamy nečekaně znovu vynořily na světlo a dramaticky zasáhly do života Alda Morosiniho. Řetěz událostí spustila Aldova návštěva u notáře a tragická příhoda v pařížském kostele sv. Augustina…

Autorka: Juliette Benzoni

Nakladatelství: Brána
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 253
Vazba: vázaná

Kniha Vévodův talisman vyšla v nakladatelství Brána.

——————————————————–

Přemyslovské časy pominuly a v zemi zavládl chaos a boj o moc. Uprostřed tohoto kolotoče plného zášti, úskoků a lsti se ocitá spanilá dívka, která získá tajný úkol, jenž s sebou ale nese mnohá nebezpečí.

Královské intriky

České království se po vymření Přemyslovců zmítá v bojích. Mladá Markéta z Březové postupně proniká do urozené společnosti. Počáteční okouzlení je v ní brzy vystřídáno zklamáním, neboť tato krásná, svéhlavá dívka musí čelit mnoha intrikám a nenávisti. Kromě utrpení však poznává i vášnivou lásku. Stane se vyzvědačkou ve službách mladého krále Jana Lucemburského a tento nebezpečný úkol ji zavede až do daleké Neapole. Ve chvíli, kdy se nezdolná Markéta snaží začít nový život, padne na ni obvinění z vraždy, kterou nespáchala. Jak přežije tuto poslední zkoušku?

Autorka: Emma Riedová

Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 12/2014
Počet stran: 448
Vazba: vázaná

Královské intriky byly vydány nakladatelstvím Knižní klub.

 ——————————————————–

Další z příběhů vám rozkryje nevšední prostředí historického Amsterodamu, kam přichází mladičká dívka za svým nastávajícím manželem. Nevšední svatební dar od jejího chotě jí ukáže nebývalá tajemství…

Miniaturista

Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci…
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.

Autorka: Jessie Burton

Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Také kniha Miniaturista byla vydána v nakladatelství Knižní klub.

 ——————————————————–

Hlavní hrdinka posledního z románů vede nelehký život mladé vdovy, v němž náhle nalezne zpestření hlavně díky tomu, že její otec je velkým milovníkem koní. Namísto, aby prohrál v sázce svou klisnu, rozhodne se provdat Georgii.

Nestoudná hraběnka

Krásná Georgia se provdala v šestnácti letech za mladého hraběte Mayburyho, ale již po několika letech ovdověla – její manžel zahynul v souboji, který vyvolal ve společnosti skandál. Místní smetánka totiž nepochybuje o tom, že tragédii zavinila nespoutaná hraběnka svou údajnou nevěrou. Zlomená Georgia odjíždí na panství svých rodičů, kde drží celý rok smutek, a doufá, že nepodložené pomluvy nakonec utichnou a ona si najde nějakého jiného manžela – nejlépe bohatého a s co nejvyšším šlechtickým titulem – aby se mohla vrátit k životu, jaký vedla předtím. Těsně před ukončením období smutku se v otcovském domě setkává s nemajetným lordem Dracym, který nedávno odešel z námořnictva, protože zdědil rodový titul a musel se ujmout zchátralého panství, které mu působí jenom starosti. Georgiin otec lord Hernescroft i Dracy jsou milovníci koní a uspořádají závod, v němž změří síly jejich oblíbené klisny Cartagena a Fancy Free. Ten, jehož kůň zvítězí, bere vše a stává se majitelem obou zvířat. Lord Hernescroft se však nechce se svou klisnou rozloučit a nabídne Dracymu výměnný obchod – místo koně svou dceru za manželku…

Autorka: Jo Beverley

Nakladatelství: Baronet
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 432
Vazba: vázaná

Nestoudnou hraběnku vydalo nakladatelství Baronet.


Zdá se, že historický román nikdy neztratí na popularitě. O jakém historickém období čtete s oblibou vy? Napište nám o svých oblíbených knihách v komentářích.

Podívejte se na další zajímavé knihy také do našich aukcí!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZapomenutá legie

Kane, Ben

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeZapomenutý král

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeVévodův talisman – Tři rubíny

Benzoni, Juliette

Brána, 2015

zobrazit info o knizeMiniaturista

Burtonová, Jessie

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeNestoudná hraběnka

Beverley, Jo

Baronet, 2015

zobrazit info o knizeKrálovské intriky

Riedová, Emma

Knižní klub, 2014

Napsat komentář