Velká jména české dětské literatury

čtoucí děti - ilustrační
Chcete svým dětem udělat radost knížkou a nevíte si rady? Pojďte se dnes s námi podívat na tři krásně ilustrované publikace, jejichž autoři již dávno vstoupili mezi klasiky.

Známým českým spisovatelem, jehož tvorba se zaměřuje na knihy pro děti i dospělé, je Jiří Žáček. Narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově a dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby spisovatel na volné noze. Z jeho tvorby pro děti můžete znát například knihu Jiří Žáček dětem nebo Proč se ten kůň tolik směje a další říkanky. My si dnes představíme knihu Chytré pohádky pro malé rozumbrady, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Kromě fantastických pohádek, kde se to hemží nadpřirozenými bytostmi a čaruje se ostošest, existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neobyčejní, moudří a stateční. Posilují naše sebevědomí a připomínají nám, že k vítězství nad lží a nelidskostí nepotřebujeme čaromocný meč ani pohádkového dědečka, stačí mít kuráž, bystrý rozum a dobré srdce. Není to sympatický vzkaz dávných pohádkářů dnešním rozumbradům a rozumbradkám? Kniha chytrých pohádek plných humorných situací a vtipných nápadů je třetí ze série velkých pohádkových sbírek v převyprávění Jiřího Žáčka a s ilustracemi Adolfa Borna.

ukazka-z-knihy-chytre-pohadky-zacek

Autor: Jiří Žáček

Počet stran: 256
Formát: 215 x 280
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Nepřehlédněte také náš článek věnovaný knihám Jiřího Žáčka a rozhovor ke knize Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk

———————————————

Zapomenout nesmíme na klasika české literatury pro děti, kterým je Josef Lada. Pocházel ze čtyř dětí, chodil do hrusické školy a nakonec se vyučil knihařem – zlatičem. Jeho kresby doprovázely verše pro děti od Seiferta nebo Hrubína, jak si můžeme všimnout například v knize Dětem. Josef Lada je autorem různých knih plných říkanek i písniček. Dnes bychom vám rádi představili Velkou knihu lidových písniček a říkadel, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Velká kniha lidových písniček a říkadel

Výběr nejznámějších českých lidových písniček, říkadel, hádanek, pranostik, jazykolamů či rozpočítadel potěší nejen děti, ale i rodiče a prarodiče.

ukazka-z-knihy-velka-kniha-lidovych-pisnicek-a-rikadelAutor: Josef Lada

Počet stran: 248
Formát: 207×287
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Velká kniha lidových písniček a říkadel

Nepřehlédněte také náš článek obsahující knihy Josefa Lady plné říkadel, která se jistě budou hodit, až k dětem přijde Mikuláš.

———————————————

Posledním dnešním autorem, kterého představíme, je Jan Drda. Tento prozaik, novinář a dramatik se narodil 4. dubna 1915 v Příbrami. Vystudoval příbramské gymnázium a v letech 1934–1938 studoval na FF UK. Byl redaktorem Lidových novin  a předsedou Svazu československých spisovatelů. Na jeho tvorbu měla vliv jeho babička, vypravěčka lidových pohádek a příběhů. Známými Drdovými knihami jsou například Městečko na dlani nebo Hrátky s čertem, krom toho je také autorem moderní pohádky Hastrmani, kterou nově vydalo nakladatelství No limits.

Hastrmani

Dnes už klasická pohádková kniha Jana Drdy vypráví zábavný, poutavý a láskyplný příběh vodníka Toníčka a jeho lásky k pohledné „suchozemské“ Andulce, jejíž otec však jejich lásce nepřeje, a tak dceru pošle sloužit do Prahy. Andulka se ani nestačí s Toníčkem rozloučit, takže chudák kluk vodnická netuší, kam se to jeho děvče podělo. To mu však nemůže zabránit vydat se na dobrodružnou pouť po českých řekách, rybnících a kašnách, aby tu svou Andulku za pomoci všech českých vodníků našel. Což se mu nakonec podaří, a tak ta jejich „mokrosuchá“ láska dojde šťastného konce. Kniha je doprovozena zcela novými ilustracemi renomované výtvarnice Evy Sýkorové-Pekárkové.

ukazka-z-knihy-hastrmaniAutor: Jan Drda

Počet stran: 184
Formát: 185 × 185
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Hastrmani

Zajímá vás tento autor? S jeho životem vás seznámí náš medailon!


Které autory klasických českých literátů pro děti máte nejraději? Napište nám do diskuze.

Dnešní knihy a i další můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHastrmani
Veselá pohádka o tom, že obojživelná láska vody přenáší

Drda, Jan

No Limits, 2014

zobrazit info o knizeChytré pohádky pro malé rozumbrady

Žáček, Jiří

Slovart, 2014

zobrazit info o knizeVelká kniha lidových písniček a říkadel

Lada, Josef

Fragment, 2014

Napsat komentář