Zasoutěžte si o němé svědectví z tábora Osvětim

Tabor-smrti-Osvetim-perex
Šokující důkazy v podobě fotografií z koncentračního tábora byly dosud tajné a uzamčené v archivech, nyní si je ale můžete přečíst. Doprovodný text vypráví nejen o pracovním táboře samotném, ale i o mužích, kteří stáli za jeho vznikem.

Děsivé důkazy o nacistických hrůznostech

Kniha Tábor smrti Osvětim je mrazivou skicou vykreslující toto hanebné zařízení. Zhruba 250 fotografií opatřených podrobnými popisky a doprovodným textem nám přibližuje, jak se Osvětim vyvinula z brutálního pracovního tábora na počátku války v doslova továrnu na smrt. Fotografie zachycují, jak v Osvětimi lidé žili, pracovali a umírali.
Kniha pojednává i o mužích, kteří koncipovali a konstruovali tento stroj na smrt, a o tom, jak Osvětim poskytovala mnoho otrockých pracovních sil pro různé průmyslové komplexy postavené v blízkém okolí. Tábor smrti Osvětim je šokující důkaz o rozsahu hrůzného násilí, kterého se nacisté dopustili na nevinných dětech, ženách a mužích. Toto zlo je nutné si neustále připomínat, aby nedošlo k jeho opakování.
V plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka přišlo o život přes milion osob, hlavně židovských mužů, ale i žen a dětí. Nespočet dalších zde zemřelo na následky nemocí a vyhladovění.

 

Tábor smrti Osvětim

Autor: Ian Baxter

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 132
Vazba: lepená brožura
Vydáno: 10/2013
ISBN: 978-80-7462-416-2

Přečtěte si více o knize Tábor smrti Osvětim, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz. Můžete si také prohlédnout několik ukázek: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3. Také si nezapomeňte přečíst náš článek.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

SS-Hauptsturmführer Rudolf Höss obdržel po návštěvě v Osvětimi dne 27. dubna 1940 povolení k výstavbě nového tábora. Bylo stanoveno, že by měl tábor sloužit pro asi deset tisíc vězňů. O pár dní později, 4. května 1940, byl Höss oficiálně jmenován velitelem nového koncentračního tábora.
Na vybudování tábora a úpravy dvaceti cihlových budov bývalých kasáren dostal Höss rozpočet ve výši dvou milionů říšských marek. S tímto velkorysým obnosem měl za úkol připravit stávající kasárna pro strážné, dvě budovy na vnější straně plotu přestavět na ubytovnu pro důstojníky a posádkovou nemocnici, u brány postavit budovu pro velitele bloku (Blockführera), po obvodu tábora vztyčit osm strážných věží, postavit seník, v opuštěném muničním skladu zbudovat krematorium a vyklidit třípatrový dům na okraji tábora, aby byl obyvatelný pro něj a jeho rodinu.
V průběhu května a začátku června šla výstavba poměrně pomalu, ale brzy byl po obvodu tábora nainstalován plot s ostnatým drátem a začaly se stavět nové budovy. Höss dal v narychlo zřízené dílně vykovat novou ocelovou vstupní bránu. Nad rámem brány nechal vztyčit nápis, který se mu tak líbil v Dachau – „Arbeit macht frei“ – Práce osvobozuje! Podle něj znamenala tato slova novou cestu pro všechny vězně, kteří se dostali do tábora. Věřil, že tvrdou prací dojdou k duchovní svobodě. (str. 9–10)

 

Vyhrajte knihu Tábor smrti Osvětim

Přestože fotografie jsou pouze němým svědectvím a připomínkou neuvěřitelných hrůz, které se v Osvětimi staly, i tak na vás dýchnou neuvěřitelným způsobem. Kniha připomíná nejen zlo, které se za zdmi tábora odehrávalo, ale také osudy milionů obětí, které zde zahynuly. Jejich osudy by totiž neměly být zapomenuty, ale naopak bychom je měli mít na paměti, aby se již nikdy nemohla podobná zvěrstva opakovat.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám právě přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tábor smrti Osvětim vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tábor smrti Osvětim
probíhá od 27. října do 9. listopadu 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Tábor smrti Osvětim

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTábor smrti Osvětim

Baxter, Ian

Jota, 2013

Napsat komentář