Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. září 2014

Nenechte si ujít
Nadcházející týden se literárními akcemi jen hemží. Pozveme vás na křty zajímavých knih, předčítání do knihovny i na literární tvořivé dílny pro děti. Máme tipy, kam zajít v Praze, Ostravě, Sokolově, Liberci nebo třeba v Pelhřimově. Co se tam bude dít? Po přečtení našeho článku to budete vědět.

Pro příznivce fantasy literatury máme pozvánku na pondělí 8. září do Paláce knih Luxor v Praze, kde od 17 hodin proběhne křest knihy Volání sirény – Prokletí. Mladá autorka Michaela Burdová píše již od svých 16 let. Upoutala na sebe v roce 2008 fantasy trilogií Poselství jednorožců. S třetím dílem této trilogie nazvaným Záchrana Lilandgarie se umístila na třetím místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. Celá trilogie se poté dostala mezi dvacítku nominovaných knih na Zlatou knihu 2010 a rovněž mezi dvacet nominovaných autorů. V roce 2013 byl slavnostně představen její první díl další série Syn pekel s názvem Vlčí krev. Na našich stránkách najdete z této akce reportáž, v níž spisovatelka odpovídá mimo jiné i na mnoho všetečných otázek. Informace o druhém díle knihy Syn pekel – V moci démonů vám rovněž přinášíme k nahlédnutí jak formou reportáže, tak podrobnou recenzí knihy. Obě publikace vyšly v nakladatelství Fragment. Dvoudílná série Syn pekel je zajímavá také tím, že je první knihou, v níž se objevují autorčiny vlastní ilustrace. Svou první výstavu obrazů Michaela Burdová uskutečnila v roce 2012.

úterý 9. září vás pozveme do Ostravy. Uskuteční se zde beseda a autogramiáda ke knize Dobrovolnice. Její autorka Hana Hindráková vás v 16 hodin přivítá v Domě knihy ostravského Knihcentra. Můžete si přijít poslechnout příběh dívky, která odcestovala do daleké Keni. Námětem publikace vydané nakladatelstvím Alpress je hledání kořenů a únosy dětí. Mnohem víc se dočtete v samotné recenzi knihy. S Hanou Hindrákovou se můžete blíže seznámit prostřednictvím našeho rozhovoru, nebo se můžete začíst do jejích příběhů a osobních svědectví o Africe, o dětech ulice a o životě ve slumech v Kibeře.

Pokud jste z okolí Sokolova a máte rádi humor, pak vám doporučíme Podvečer s Betty MacDonaldovou. Můžete se přijít pobavit v úterý 9. září od 17.30 do tamní Městské knihovny. Bude se zde předčítat z knihy Vejce a já. Tento slavný autobiografický román popisuje odlehčenou formou život na slepičí farmě, kterou s manželem Bobem zvelebili. Ocitnete se v civilizací nedotčeném koutě severozápadní Ameriky. Kdo by si mohl nechat tuto příležitost ujít?

V rámci Týdne historie města Pelhřimova se bude ve středu 10. září konat zajímavé literární setkání. Srdečně vás zveme na besedu s autory knihy Pelhřimov – historie – kultura – lidé. Součástí besedy bude autogramiáda a možnost zakoupení knihy. Kdy a kam můžete na akci přijít? V 17 hodin do hudebního oddělení pelhřimovské knihovny.

Víte, co bude zítra? Co se stane pozítří? Co bude za týden, za rok, za deset let? Stručnou historií příštích dvaceti let se zabývá novinář Milan Vodička v knize Co s námi bude? Křest této publikace se uskuteční ve čtvrtek 11. září od 16 hodin v Paláci knih Luxor v Praze. Publikaci letos vydalo nakladatelství Práh.

Česká spisovatelka, představitelka májovců Karolina Světlá bývá spojována s Podještědím. Její nejslavnější prózy, tak zvané Ještědské romány, jsou situovány právě do této oblasti, kam po třicet let každé léto jezdila. V liberecké knihovně se bude ve čtvrtek 11. září od 18 hodin konat beseda o osobnosti této známé spisovatelky. Besedy se jako host zúčastní Milan Pavlů, předseda Sdružení rodáků a přátel kraje Karolíny Světlé.

Na závěr pro vás máme pozvání na dvě tvůrčí dílny pro děti do Prahy. Galerie umění pro děti pořádá od září každou sobotu a neděli mezi 14 a 16 hodinou zábavné tvůrčí dílny určené dětem všeho věku. V sobotu 13. září budou děti v rámci tvůrčí dílny pojmenované Knížka na knoflíček  spolu s ilustrátorkou Michaelou Bergmannovou a spisovatelkou Lenkou Zemanovou vyrábět knížečku s vlastním příběhem.

V neděli 14. září budou děti spolu se spisovatelkou a výtvarnicí Petrou Vondrovou ve tvůrčích dílnách nazvaných Podzimní výtvarné hrátky vyrábět z nejrůznějších materiálů například podzimní strom nebo zvířátko.

Mnoho dalších pozvánek najdete v našem Kalendáři akcí.  Pokud máte nějaký zajímavý tip, můžete sami pozvánku do Kalendáře přidat přes tento formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář