Variace na známé téma

Syn-pekel-v-moci-demonu
Ponořte se s námi do dobrodružného příběhu ve smyšlené zemi plné vlkodlaků, elfů a trpaslíků, kteří musí bojovat o moc s tajemnými bytostmi. Známé téma, tentokrát ale zase trochu jinak.

Michaela Burdová píše od svých 16 let a svoje první dílo, první knihu trilogie Poselství jednorožců, vydala v roce 2008. V roce 2010 následoval první díl tetralogie Křišťály moci – Zrada temného elfa. Se svými knížkami uspěla i v několika literárních soutěžích, umístila se například mezi dvaceti nominovanými autory na Zlatou knihu 2010. Trilogie Poselství jednorožců vyšla i v srbštině. Ačkoli jsou knihy určené dětem a mládeži, zalíbení v nich jistě najdou i dospělí čtenáři.

Kniha Syn pekel – V moci démonů je druhým dílem knihy Syn pekel – Vlčí krev, která byla vydána také v nakladatelství Fragment začátkem tohoto roku.  Díly na sebe navazují, nicméně druhý díl lze číst i odděleně a až na několik málo míst se v ději neztratíte.

Kniha začíná exkurzem do dětských let vlkodlaka Nerana a jeho bratra Gerrata. Seznámíme se blíže s Neranovým otcem a pochopíme, proč je vztah těchto dvou bratrů pevný i přes občasné neshody a hádky. Jak to však bývá, vstoupí mezi ně žena, a to ne jen jedna. Než si ale budou moci své dávné křivdy vyřešit, musí zničit nepřátele, kterých opravdu nemají málo. Zuby si na ně brousí jak Temnovlci, tak tajemných 12 démonů. Děj zde nechci prozrazovat, jen naznačím, že v knize čeká spousta překvapení a napínavých chvil. Ostatně ve schopnosti napnout čtenáře můžeme Michaelu Burdovou směle přirovnat k americkému autorovi Danu Brownovi. Tuto knížku opravdu není snadné přestat číst.

Obsahově se nejedná o žádnou novinku, protože postavy, které se přeměňují ve vlkodlaky, dnes ovládají knižní i filmový svět. Michaela Burdová si jen tyto postavy přizpůsobila a jejich svět trochu pozměnila. Co se ale jazykové stránky týče, tak se u nás konečně objevil český autor, jehož knížky ukážou dětem a mládeži svět elfů, trpaslíků a vlkodlaků přístupnou a srozumitelnou formou, kterou čtenář občas postrádá u děl J. R. R. Tolkiena nebo Terryho Pratchetta.

Každá kapitola je uvozena krátkou básní nebo citátem, které naznačí, jak se děj dále bude vyvíjet. Užitečná je také tabulka výslovností elfských a trpasličích jmen na začátku knihy. Za zmínku určitě stojí, že ilustrace na obou předsádkách pochází také z dílny Michaely Burdové. Mapa a portréty hlavních postav pomáhají čtenáři lépe si představit svět Nerana a jeho bratra Gerrata.

Jak příběh dopadne? A jak se vyvine vztah bratrů Nerana a Gerrata? To se dočtete se v knize Syn pekel – V moci démonů!

Reportáž z křtu knihy také na našich stránkách!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSyn pekel - V moci démonů

Burdová, Michaela

Fragment, 2013

Variace na známé téma - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Josefína Hudcová napsal:

    Je to jedna z nejhezčích knížek co jsem četla !!!

Napsat komentář