Vyhrajte některý z románů od známého anglického humoristy

Wodehouse-dle-vyberu
Anglický humor má svou specifickou podobu, kterou čtenáři a diváci buď v oblibě nemají, nebo jej napopak milují. Pokud patříte do druhé ze zmíněných skupin čtenářů, nejspíše vám nebude jméno P. G. Wodehouse neznámé.

Přestože dle data narození P. G. Wodehouse by leckdo mohl soudit, že jeho knihy jsou pro naši dobu již zastaralé a dnešní čtenář se u nich nemůže pobavit, opak je pravdou. Právě ona připomínka staré Anglie a vtipné příhody ze života anglických dam a gentlemanů dělají Woodhousova díla okouzlujícím čtením i v současnosti. A nyní si u nás můžete některou z vybraných knih dokonce vyhrát. Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které mají šanci tři z vás.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Barmy a světla ramp

Když se milý Barmy, jinak též Cyril Fotheringay-Phipps, od věštkyně dozvěděl, že vykoná dlouhou cestu, pozná krásnou dívku a do jeho života zasáhne neznámý cizinec, nelenil. Odjel do Ameriky a dlouhou dobu se nedělo nic. Až najednou. Seznámil se s idolem ženských srdcí, hercem Mervynem Potterem, a podědil po strýci. Mervyn Potter z něho s velkorysostí sobě vlastní udělal milionáře a Barmy se nestačil divit, jaký je najednou o něho zájem. Nechce si koupit hotel? Stačí říct. A co takhle investovat do skvělé divadelní show? Zaručený úspěch. Barmyho ovšem zajímá krásná dívka, a když ji skutečně potká, nechá se uvrtat do všeho možného. V tomto zábavném příběhu autor využil svých zkušeností z divadel, pro něž psal, a tak postavy v jeho vyprávění jako by vyskočily z broadwayského divadelního světa čtyřicátých let.

Autor: Pelham Grenville Wodehouse

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Vydáno: 8/2012
ISBN: 978-80-7429-288-0

Přečtěte si více o knize Barmy a světla ramp, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. Můžete si přečíst také ukázku.

 

Komorník v podezření

Neposkvrněná pověst, zaoblená postava a prořídlý vlas jsou nejvzácnější statky komorníka, s nímž se čtenář často setkává v díle P. G. Wodehouse. Díky těmto vlastnostem se Horace Appleby stával komorníkem bez obtíží, byť jen příležitostně, neboť jeho hlavním povoláním bylo vedení lupičské bandy. Kupodivu bez obtíží získal i místo v srdci sekretářky prezidenta soukromé banky na malém městě, kterou mylně považoval za zlatý důl. Leckoho to překvapilo, že by se komorník mohl pokusit o vyloupení banky. Do jeho snažení zasáhlo několik překážek, zejména nečekaná konkurence dvou odhodlaných žen, americký pistolník a ovšem i místní policejní náčelník a s ním jeho švagr, ctižádostivý mladý seržant Scotland Yardu na dovolené. Situace se nebezpečně vyhrotila, ale konec byl šťastný jako vždy, pokud ovšem vaše sympatie nejsou na straně ctižádostivého seržanta.

Autor: Pelham Grenville Wodehouse

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2013
ISBN: 978-80-7429-330-6

Přečtěte si více o knize Komorník v podezření, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad, a nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

 

Děvče do nepohody

Jill má plno dobrých vlastností. Kromě jiného je hezká, milá a má peníze. Navíc je zasnoubená s Derekem, nadějným členem Dolní sněmovny. Stačí překonat pár drobností – pro začátek musí udělat dobrý dojem na matku svého snoubence, a budoucnost bude jenom růžová. Ovšem osud s ní má jiné plány, a tak jí postaví do cesty nejen nešťastný začátek slavnostní večeře, ale i požár v divadle a dávného přítele z dětství, a navíc ji obdaří rozverným strýčkem. Je to sice zábavný, elegantní pán, ale poněkud si plete své a cizí peníze. A tak dlouho nepotrvá a Jill se ocitne bez peněz a bez snoubence a vzápětí i na cestě do Ameriky. Wodehouse opět marnotratně hýří nápady a zábavnými historkami, jak lze u tohoto anglického humoristy očekávat, takže jeho skalní čtenáři nebudou zklamaní.

Autor: Pelham Grenville Wodehouse

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2014
ISBN: 978-80-7429-380-1

Přečtěte si více o knize Děvče do nepohody, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A neměli byste vynechat ani náš článek a ukázku.

 

O autorovi

Pelham Grenville Wodehouse (1881–1975) po studiích pracoval v bance, ale záhy si začal vydělávat na živobytí jako novinář, povídkář a v časopisu Globe měl pravidelný sloupek „Na okraj“. Před druhou světovou válkou odešel do Spojených států, kde prodal časopisu Saturday Evening Post román na pokračování a dalších pětadvacet let zůstal tomuto časopisu věrný a téměř všechny romány se nejdříve objevily právě tam. Byl spoluautorem libret k osmnácti muzikálům; navíc k četným povídkám a románům, kterých napsal přes devadesát. Od roku 1924 žil hlavně ve Francii a ve Spojených státech. Zažil těžké poválečné období, kdy jej obviňovali z kolaborace, dokonce zrady. Právě štvavá kampaň proti němu ho vedla k rozhodnutí z Británie nadobro odejít. Přesto bude navždy rytířem anglické literatury a jeho dílo symbolem staré dobré Anglie a zašlých časů, které není na škodu si někdy připomenout. Jeho romány byly a jsou překládány do mnoha jazyků a jeho věhlas mu nakonec vynesl v Anglii uznání v podobě šlechtického titulu. S humorem sobě vlastním posléze podotkl, že mu už netřeba o nic usilovat, neboť se stal rytířem a v muzeu Madame Tussaudové je jeho vosková figurína.
(Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte jednu ze tří knih dle vlastního výběru

Novopečený milionář Barmy, komorník a hlavně bývalý lupič Horace Appleby, Jill – snoubenka ctihodného člena Dolní komory a mnoho dalších zajímavých postav na vás čeká v knihách, které vám představujeme. Neváhejte a vyberte si, do čích peripetií se pustíte jako první.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát jednu z knih dle vlastního výběru. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností. Ve hře jsou tituly Barmy a světla ramp, Komorník v podezření a Děvče do nepohody. První výherce si může vybrat jednu z knih dle vlastního výběru. Druhý a třetí v pořadí si potom zvolí po jedné ze zbývajících. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu nakladatelství Vyšehrad
probíhá od 5. září do 18. září 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 Woodhousovy knihy dle vlastního výběru

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomorník v podezření

Wodehouse, P. G.

Vyšehrad, 2013

zobrazit info o knizeDěvče do nepohody

Wodehouse, Pelham Grenville

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeBarmy a světla ramp

Wodehouse, P. G.

Vyšehrad, 2012

Napsat komentář