Ve věku 84 let zemřel Umberto Eco

Umberto_Eco
Bylo mu téměř 50 let, když vyšel jeho první román – Jméno růže. Od té doby znal Umberta Eca snad celý svět. Včera, 19. února 2016 ve věku 84 let podlehl rakovině.

Umberto Eco se narodil 5. ledna 1932 v Alessandrii v Itálii. V roce 1954 úspěšně dokončil studia středověké filosofie a literatury na Turínské univerzitě. Dlouhá léta byl ceněn především v odborných kruzích jakožto teoretik středověku, sémiotik, filosof…

Na našich stránkách jste si mohli přečíst recenze těchto Ecových odborných knih a souborů esejí: Otevřené díloOd stromu k labyrintu (soubor historických studií o znaku a interpretaci), Vytváření nepřítele a jiné příležitostné texty (patnáct různorodých esejí) či Zpověď mladého romanopisce.

Celosvětového ohlasu se dočkal hned první román Uberta Eca Jméno růže (recenzi si můžete přečíst zde), v němž mnich Vilém z Baskervillu řeší záhadné vraždy v klášteře. Děj vrcholí v tajemném knihovním labyrintu. Román se dočkal filmového zpracování, v němž se v hlavní roli představil Sean Connery.

Po Jménu růže následovaly další úspěšné romány jako Foucaltovo kyvadlo (recenze zde), Pražský hřbitov (recenze zde) či Nulté číslo (recenze zde).

Umberto Eco podlehl dne 19. února 2016 rakovině. Zanechal za sebou manželku Renatu Ramge, dceru, syna a tisíce obdivovatelů jeho románů i odborných knih.

Doporučení:
Share

Napsat komentář