Ray Douglas Bradbury jako ikona science fiction pro současné i budoucí generace

Ray-Bradbury
Dnes je tomu 95 let ode dne, kdy se narodil jeden z nejvýznamnějších světových autorů science fiction literatury. Ačkoliv už autor není mezi námi, jeho odkaz i nadále přetrvává. Nahlédněme do jeho života a připomeňme si několik nejvýznamnějších děl…

Ray Douglas Bradbury se narodil 22. srpna 1920 ve Waukegan v Illinois. Jeho otec, Leonard Spaulding Bradbury, pracoval jako opravář. Matka, Ester Moberg Bradburyová, pocházela ze Švédska. V dětství slavnému autorovi nic nechybělo. Svou vášeň ke knihám a literatuře objevil již ve velmi raném věku a dopomohla mu k ní jeho teta, která mu z knih předčítala. Později, když se sám naučil číst, vyhledával především takové autory, jakými byli například Jules Verne, Edgar Rice Burroughs nebo George Herbert Wells. Již odmalička byl tedy nadšeným milovníkem science fiction a fantasy literatury a také vášnivým návštěvníkem kouzelnických představení. Zážitky z této doby a míst můžeme vysledovat i v některých dílech jeho pozdější tvorby.

V roce 1934 se spolu s rodinou přestěhoval do Log Angeles v Kalifornii. Zde začal realizovat své prvotní tvůrčí pokusy a objevil také zalíbení v dramatu. Na střední škole působil jako člen tamního divadelního klubu. Po úspěšném zakončení střední školy v roce 1938 se rozhodl upustit od nástupu na vysokou školu, jelikož v té době jen pomalu odeznívala hospodářská krize a nebylo peněz nazbyt. Rozhodl se tedy, že si začne vydělávat sám, aby svoji začínající spisovatelskou dráhu nějak podpořil. Živil se prodáváním novin a zbývající čas věnoval samostudiu v knihovnách a psaní.

V té době začal vydávat i vlastní magazín pod názvem Futuria Fantasia. Zajímavostí je, že téměř každý článek v něm napsal on sám. Měnil pouze přezdívky, což působilo dojmem, že se na přípravě časopisu podílí více lidí. K jeho prvním vážnějším počinům patří povídka nazvaná Kyvadlo z roku 1941. Ta vyšla měsíc předtím, než se po útoku na Pearl Harbor Spojené státy zapojily do druhé světové války. Sám autor se bojů díky svým zrakovým potížím nezúčastnil. Od roku 1943 se pak stal spisovatelem na plný úvazek.

Důležitým životním milníkem byl pro Raye Bradburyho rok 1947. Tehdy totiž uzavřel manželství s Marguerite McClure, se kterou se seznámil v knihkupectví, v němž pracovala. V tom samém roce mu také vyšla první kniha. Jednalo se o povídkovou sbírku Temný karneval, která byla inspirována dílem Edgara Allana Poa. K tomuto autorovi je koneckonců sám Bradbury často přirovnáván. Jeho díla však mají mnohem optimističtější ráz.

V roce 1950 vyšla Marťanská kronika – jedno z nejznámějších a nejslavnějších děl, která kdy autor napsal. Kniha pojednává o dobývání Marsu na přelomu druhého a třetího tisíciletí a jeho osidlování lidmi. Ačkoliv se dílo řadí mezi jedno z nejvýznačnějších na poli science fiction literatury, sám autor to vidí jinak.

„Nepíšu sci-fi. Science fiction je zobrazení reálna. Fantasy je zobrazení neskutečného. Takže Marťanská kronika není science fiction, je to fantazie. To by se nemohlo stát, chápete?“

Na podobné vlně se nesly i další jeho povídkové sbírky. Jako příklad můžeme uvést tituly Ilustrovaný muž (1951), Slunce a stín (1953) a Ilustrovaná žena (1964). Suverénně nejslavnějším je ale román 451 stupňů Fahrenheita. Ten poprvé spatřil světlo světa v roce 1954 a autor v něm představuje temnou vizi života v budoucnosti, ve které jsou ničeny i poslední důkazy o tom, že lidské myšlení kdysi bývalo svobodné. Knihu velmi často přirovnávají k dílu George Orwella – 1984. A co na tuto vizi řekl sám autor?

„Nezkouším popsat budoucnost. Snažím se jí vyvarovat.“

Za svůj život Ray Bradbury publikoval celkem více než 30 knih, stovky povídek a angažoval se i v poezii a tvorbě divadelních her. I přes jeho antipatie k televiznímu vysílání byl nominován na filmového Oscara za svůj animovaný film pod názvem Icarus Montgolfier Wright. Krom zmíněného filmu měl i vlastní televizní pořad, který běžel celých šest let a pro nějž adaptoval celkem 65 svých povídek!

Na své tvorbě pracoval každý den i několik hodin téměř sedmdesát let. Jelikož neměl rád počítače, internet a nevlastnil dokonce ani řidičský průkaz, vše psal na psacím stroji. V pokročilejším věku přepisovala přednášené texty vždy některá z jeho dcer. Ray Douglas Bradbury zemřel 6. června 2012 ve věku úctyhodných 91 let. Stalo se tak v Los Angeles, ve městě, kde prožil většinu svého života. Zanechal po sobě čtyři dcery, několik vnoučat a miliony věrných čtenářů.

„Byl mojí múzou po větší část mé sci-fi kariéry. Ve světě science-fiction, fantazie a imaginace je nesmrtelný.“

Steven Spielberg

„Ray Bradbury napsal tři velké romány a 300 velkých povídek. Jedna z těch povídek se jmenuje Burácení hromu. Dnes slyším burácení kročejů odcházejícího giganta. Ale romány a povídky zůstávají, se všemi svými ozvěnami a zvláštní krásou.“

Stephen King


Zdroje:
http://www.biography.com/people/ray-bradbury-9223240#literary-works-and-honors
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/1166276-zemrel-guru-sci-fi-ray-bradbury
http://www.spisovatele.cz/ray-bradbury

Fotografie:
Wikipedie

Doporučení:
Share

Napsat komentář