Blahopřání spisovatelce Ludmile Vaňkové

Svět_knihy_2009_-_Ludmila_Vaňková
„Už jedou! Vidím královnu!“ Hlas sotva desetiletého kluka rozřízl šepot davu, který se shromáždil u městské brány. Taková událost!

Kdo by nechtěl spatřit královnu na vlastní oči! Děti netrpělivě vyčkávaly a kluci se od rána vsázejí, kdo ji zahlédne první. Ten, který obratně vylezl do koruny prastaré lípy, byl teď patrně nejvýše a hrdě svým křikem oznamoval královnin příjezd. Májové slunce prokukovalo lipovou alejí a vzduch voněl jarem.
Magdalenka svírala v ruce květiny s pohledem upřeným k bráně. Ludmila přijížděla obklopena svými věrnými a na tváři jí pohrával úsměv. Dnes byl den jejích narozenin. Jakmile projeli branou, byli na místě. Záviš z Falkenštejna hbitě seskočil ze sedla a přidržel uzdu královnina koně.
Magdalenka se rozhlížela po ostatních, kteří doprovázeli královnu. Přemyslovci i Lucemburkové tu byli do jedno napříč staletími. Koutkem oka zachytila šibalský úsměv Jindřicha z Lipé a s úklonou předala kytici královně. Jediné královně, která dokázala mít ve svém slavnostním průvodu všechny, kteří v dějinách Království českého něco znamenali. Královna Ludmila, královna českého historického románu Ludmila.

Snad takto jsem si kdysi představovala své setkání se spisovatelkou Ludmilou Vaňkovou.

9. května 2020 slaví své 93. narozeniny, stále čilá a aktivní ve své spisovatelské tvorbě. Má na svém kontě desítky historických románů, které se těší velké čtenářské oblibě, je autorkou několika sci-fi a vyšel i její životopisný román Život na rozhraní věků. Přehled její tvorby najdete na tomto odkaze.

Milá paní Ludmilo,
přeji Vám k narozeninám vše nejlepší, hodně zdraví a štěstí. Těším se na Vaše další romány a snad opět i na pár řádků od Vás.


Klub knihomolů se přidává ke gratulaci k tomuto krásnému životnímu jubileu!

Doporučení:
Share

Napsat komentář