Najde se nový Jules Verne nebo J. R. R. Tolkien?

napeti fantasy
Příběhy dvou v titulku jmenovaných a jedinečných vypravěčů jsou čteny už po několik generací. V našich dnešních knižních tipech vám představíme několik titulů jejich následovníků. Posuďte sami, který z nich je ten nejlepší.

Na úvod jsme pro vás vybrali první část dobrodružné trilogie oblíbeného českého spisovatele Ondřeje Neffa, doplněnou kvašemi Milana Fibigera. Trilogie Tajemství pěti světadílů završí ediční řadu Jules Verne –knihovna 21. století a zároveň uskuteční dávný záměr samotného francouzského velikána spojit všechny jeho nejznámější postavy do jednoho románu. Knihu Pán vzduchu vydalo nakladatelství Albatros.

Pán vzduchu

První část cyklu přivádí diplomata Mauklera a detektiva Fixe na stopu ďábelského spiknutí. Dědic Ocelového města Virgil Adrian by rád hrál roli spasitele světa, avšak zkušené pátrače nedokáže oklamat. Jdou mu nelítostně po krku ve světě skvělých vynálezů, řiditelných vzducholodí a parních počítačů. Štěstí jim ale nehraje do ruky a dokonce se jim někdy zdá, že se v odhadu mýlili. Chtějí ale mít jistotu a hledají pravdu, i kdyby měla být děsivá.

Přečtěte si víc o knize Pán vzduchu a prolistujte si ukázku z ní 

V poledne následujícího dne jsme měli čekat přílet vzducholodi Inpéria. Předpokládal jsem, že to bude běžná transportní vzducholoď a přiveze skupinu techniků, kteří nám předvedou, co si na nás inperiální vynálezci vymysleli. Po vydatné pozdní snídani pokračoval v táboře poněkud mdlý společenský život. Na palisádách stály hlídky. Konečně jeden ze strážných spustil poplach a z jeho křiku bylo zřejmé, že ve svém dalekohledu nespatřil jen tak obyčejnou vzducholoď.
Vyhrnuli jsme se na vyhlídku. Pod námi se táhlo opuštěné údolí řeky Jiului.


––––––––––––––––––––––

Druhou část znovuvydané bestselerové řady ELYONOVA ZEMĚ nabízí nakladatelství Fragment. Autorem fantasy příběhů je spisovatel Patrick Carman, do češtiny je překládají Drahomíra Michnová s Evou Mazůrkovou. Tentokrát musí Alexa splnit své poslání a zajistit tak Elyonově zemi mír. Skvělé čtení zaručujeme hlavně dívkám starším jedenácti let!

ELYONOVA ZEMĚ – Trnité údolí

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. Vydejte se s Alexou daleko za Temné hory. Bojujte společně s ní proti nestvůrným obrům, krvežíznivým netopýrům a mimořádně ďábelskému zloduchovi. Dokáže Alexa splnit poslání, pro něž byla vyvolena? Poslání, které rozhodne o osudu Elyonovy země a všech, kdo v ní žijí.

Přečtěte si víc o knize ELYONOVA ZEMĚ – Trnité údolí a nahlédněte do ukázky z ní

„Všichni ke kameni!“ křikl John a zároveň se celou vahou opřel o balvan, kterého se předtím dotýkal. Ten se trochu naklonil a potom s žuchnutím překulil.
Vzápětí se k Johnovi připojil Yipes a Odessa zatlačila hlavou i předními tlapami. Za chvíli se jim podařilo velký balvan odsunout stranou a odkrýt vstup do jakési jeskyňky.
Z místa, kde jsem stála, vypadala hrozně tmavá a malá.
Netopýři ale znovu zavřeštěli a já se po tom zvuku ohlédla. V té tmě jsem neviděla ani jejich obrysy, byli však mnohem blíž, natolik, aby nás mohli zahlédnout – pokud se rychle neukryjeme.

––––––––––––––––––––––

Čtenářům stejné věkové kategorie je věnován i následující titul – rovněž vydaný nakladatelstvím Fragment. Česká autorka Lucie Fidlerová v něm vytvořila tajemný a krásný svět, Dračí skály, kde spolu žijí lidé, elfové, trpaslíci, draci a další kouzelná stvoření. Teď se ale celé království ocitá ve velkém nebezpečí a je jen na Gabrielovi a Nely, jak daleko budou ve svém bádání ochotni zajít…

Narozen o půlnoci – Dračí znamení

Gabriel se narodil přesně o půlnoci v pátek třináctého. To ho předurčilo stát se zaklínačem: léčit lidi, používat magii a přivolávat draky. A také se stát králem Dračích skal. To se však nelíbí krásné Melisse, která si na roli královny zvykla a rozhodně se jí nehodlá vzdát. Kam až je ale schopna zajít? Podivná úmrtí, intriky a kouzla začínají ohrožovat kdysi tak klidné a idylické místo. Gabriel a jeho kamarádka Nely se pustí do velkého dobrodružství.

Přečtěte si víc o knize Narozen o půlnoci – Dračí znamení a nahlédněte do ukázky z ní 

Zbývá jim pět minut. To je pořád dlouhá doba. Pořád ještě může být všechno v pořádku. Budou velká šťastná rodina, tak jak si to Mary vždy přála. On po tom až tak moc netoužil, ale co by pro ni neudělal? Pro anděla uděláte cokoliv a Mary tím andělem jistojistě byla.
Čtyři minuty. Artur sám sebe přistihl, jak si okusuje nehty. Okamžitě si strčil ruce do kapes, aby si je z nervozity neokousal úplně. To by nevypadalo dobře a on musel vypadat dobře za každé situace. Musí se uklidnit nějakým méně neestetickým způsobem.
Ne, říkal si neustále, mě se tohle netýká. Nás se tohle netýká. Není důvod k nervozitě, chlácholil sám sebe.

––––––––––––––––––––––

Román Petry Neomillnerové, další z řady tuzemských spisovatelů, vyšel spolu s ilustracemi Lubomíra Kupčíka v nakladatelství Motto. Oficiálně je kniha zařazena mezi fantasy literaturu vhodnou pro děti od patnácti let věku, než však titul svému dospívajícímu potomkovi pořídíte, pořádně jeho koupi zvažte. Množství vulgarismů a krvavých i sexuálních scén se totiž nemusí zalíbit každému!

Psí zima

Krásný kultivovaný muž a žena, která žije jen rvačkami a miliskováním po hospodách? Vampýr a zaklínačka – lovkyně nestvůr? Touha si nevybírá a Lota s Urianem se jako Julie a Romeo vyrovnávají s nenávistí svých soukmenovců, intrikami i rozdílností povah. Jsou vampýři sadistické zrůdy, nebo zjemnělí požitkáři? Zvítězí povinnost a přísahy, cit a touha po klidném životě, nebo všechno pohltí krvavý zápas bez pravidel?

Přečtěte si víc o knize Psí zima a prolistujte si ukázku z ní 

„Nevyháním tě,“ řekne Volmar suše a přísně si Torgeho změří přes stůl. „Je zima, měl bys zůstat tady.“
„Já vím, že mě nevyháníš, ale Lota je někde venku a nikdo na ni nedává pozor. Je zima, měla by být doma.“
Zaklínačský mistr sevře rty. „Nešlo to, ty víš proč. Ten její se o ni postará.“
„Možná postará, ale nezná ji tak jako my, mistře. Řekni mi,“ odkašle si Torge, „kolik lidí odsud za posledních padesát let v zimě odešlo?“
Volmar se zamyslí. „Počítám, že čtyři. Marko, ten ukradl z laboratoře ‚Zeleného draka‘ a pak už o něm nikdo neslyšel, Kerwin…“

––––––––––––––––––––––

Děsivé, ale přesto strhující vyprávění z budoucnosti vzešlo z pera mladé začínající spisovatelky Samanthy Shannonové. Literární kritici napříč světem toto dílo, patřící do kategorie Young Adult, srovnávají se ságou Harryho Pottera a mnoho jich věří, že je 22letá Shannonová ve světě literatury novou J. K. Rowlingovou. Zda tomu tak ale skutečně je, to se nedozvíte, dokud si knihu sami nepřečtete! V překladu Lenky Kapsové ji vydalo nakladatelství Host.

Kostičas

Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige pracuje v kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ – je zvláštní typ jasnovidce a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Jednoho dne je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Přečtěte si víc o knize Kostičas a prolistujte si ukázku z ní
Více najdete i v našem článku.

Ráda si představuju, že nás na začátku bylo víc. Nejspíš ne moc. Ale určitě víc, než nás je teď.
Jsme menšina, kterou svět neuznává. Leda ve fantazii, a i to je nežádoucí. Vypadáme jako všichni ostatní. Někdy se dokonce chováme jako všichni ostatní. A v mnoha ohledech se ostatním skutečně podobáme. Najdete nás všude, na každé ulici. Žijeme způsobem, který by se téměř dal považovat za normální, jen byste se nesměli dívat moc pozorně.
Ne každý z nás o sobě ví, co je zač. Někteří z nás zemřou, aniž se to kdy dozvěděli. Jiní to vědí a nikdy nejsou dopadeni. Ale jsme tady.
Věřte mi.


Zaujala vás či vaše děti některá z těchto knih? Máte rádi dobrodružné příběhy a je vám blízká fantastika? Napište nám!

Tyto knihy a mnohé další si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePán vzduchu

Neff, Ondřej - Fibiger, Milan

Albatros, 2014

zobrazit info o knizeElyonova země – Trnité údolí

Carman, Patrick

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeNarozen o půlnoci – Dračí znamení

Fidlerová, Lucie

Fragment, 2014

zobrazit info o knizePsí zima

Neomillnerová, Petra

Motto, 2014

zobrazit info o knizeKostičas

Shannonová, Samantha

Host, 2014

Napsat komentář