Knihy napsané životem

perex-knihascajem
Dnes jsme si pro vás připravili několik knih, které obsahují velmi zajímavé a především silné životní příběhy. Jaká doopravdy byla žena Francise Scotta Fitzgeralda? Co ještě nevíte o životě sympatického britského královského páru? A jaké to je být gastrozávislákem?

Titul Herrman Diamanski: Jak přežít katastrofu mapuje život zpočátku prostého muže v letech 1910 až 1976. Nahlédněte do jeho spletitého života, který se proplétá se světovými politickými událostmi. Knihu v edici Paměť vydalo nakladatelství Academia.

Diamanski je komunista, který se zapojil do ilegální činnosti proti nacismu a bojoval ve španělské občanské válce. V „cikánském táboře“ v Osvětimi zastával funkci „Lagerältester“ (staršího tábora). Po válce udělal kariéru ve východním Německu, ale brzy se dostal do konfliktu s tamním režimem. Uprchl do západního Německa a krátce pracoval pro tajnou službu USA. V osvětimském procesu vypovídal jako svědek, na odškodnění jako pronásledovaný nacistickým režimem musel dlouho čekat.  Jeho životopis umožňuje zcela neobvyklým způsobem nahlédnout do klíčových okamžiků německých dějin 20. století.

Přečtěte si více o knize Herrman Diamanski: Jak přežít katastrofu

————————————————–

U edice Paměť, které vydává nakladatelství Academia, ještě chvilku zůstaneme. O tom, jak se z vojína Pavla Knihaře stal velitel praporu, se dočteme v knize Legie, můj život. V současnosti Pavel Knihař žije nedaleko Marseille a je stále činný ve veteránských spolcích.

Bylo mu pouhých sedmnáct let, když počátkem listopadu 1948 vstoupil do řad francouzské cizinecké legie. Mladý muž se vypracoval ve vynikajícího velitele čety. Legionářská kariéra Pavla Knihaře je v kontextu ostatních Čechoslováků bezprecedentní. Začal jako vojín a po třiceti letech odešel do výslužby jako kapitán. Později byl povýšen do hodnosti velitele praporu (český ekvivalent podplukovník). Francie si natolik vážila jeho služeb, že jej ocenila Řádem komandéra čestné legie. Takové cti se předtím dostalo pouhým dvěma Čechoslovákům.

Přečtěte si více o knize Legie, můj život a nepřehlédněte také ukázku z ní!

————————————————–

S další knihou nahlédneme do života nejznámějšího královského páru. Uznávaný autor Christopher Andersen odhaluje důvěrné podrobnosti královského vztahu a nabízí poutavé přiblížení muže a ženy, kteří se jednoho dne stanou králem a královnou. Knihu William, Kate a malý George vydalo nakladatelství Práh.

On, šarmantní a sympatický mladý princ, jenž jednoho dne usedne na anglický trůn. Ona, neuvěřitelně krásná neurozená dívka, která si získala jeho srdce. Společně se princi Williamovi a Kate Middletonové nějakým způsobem podařilo překonat veškerá úskalí a navzdory všem skandálům, které provázejí britskou královskou rodinu, si vybudovat a udržet pohádkovou lásku. Než se k tomu dopracovali, stihli se stát nejsledovanějším, nejpropíranějším, nejobdivovanějším a nejzáviděníhodnějším mladým párem své generace.

Přečtěte si více o knize William, Kate a malý George a nezapomeňte na ukázku z ní!

————————————————–

Na rozdíl od královského páru bylo manželství Zeldy Sayre a Francise Scotta Fitzgeralda spletí žárlivosti, zášti a vzájemného ubližování. Kým však Zelda byla, kromě své role manželky slavného spisovatele? To se dozvíte v knize Z jako Zelda, kterou vydalo nakladatelství Odeon.

Když „kráska z Jihu“ Zelda Sayre poprvé poznala Francise Scotta Fitzgeralda, bylo jí sladkých sedmnáct a on měl na sobě slušivou uniformu. Psal se rok 1918 a oba se do sebe okamžitě zamilovali. Staly se z nich vyhledávané celebrity, hvězdy večírků. Přicházelo však i vyčerpání, excesy, období bez peněz. Jejich manželství bylo plné žárlivosti a hádek. Kým doopravdy byla Zelda? Byla lepší autorkou než Scott? Kdo komu vykrádal témata románů? A jak to bylo s její schizofrenií a záhadným úmrtím?

Přečtěte si více o knize Z jako Zelda a prolistujte si ukázku z ní!

————————————————–

Závěrem vám chceme představit autobiografický příběh na pomezí beletrie, cestopisu a reportáže o autorově vášni k jídlu a gastronomii. Knihu Food Junkie – Posedlý jídlem plnou nejzajímavějších kulinářských zážitků vydalo nakladatelství Host.

Temný, bouřlivý a fascinující příběh zavádí čtenáře přímo do center gastronomického vesmíru, od pouličních stánků v Bangkoku až po nejvyhledávanější restaurace v New Yorku. Kniha se postupně stává i milostným románem, vyprávěním o přežití a o hledání domova a pevného bodu v životě. Zaujme každého, komu připadá jídlo zajímavé a kdo chce nahlédnout do zákulisí nejlepších světových restaurací. Není to kuchařka s recepty, fotografiemi či ilustracemi, spíš příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii. Ta je pro Monse Kallentofta záležitostí života a smrti, způsobem úniku a pátráním po pravdě o sobě samém.

Přečtěte si více o knize Food Junkie – Posedlý jídlem a podívejte se ukázku!

Přečtěte si také náš článek Příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii


 Líbí se vám tento žánr? A která kniha by vám neměla chybět v knihovně? Napište nám svůj názor do komentáře!

Knihy představované v knižních tipech si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHermann Diamanski: Jak přežít katastrofu

Haumann, Heiko

Academia, 2014

zobrazit info o knizeLegie, můj život

Knihař, Pavel

Academia, 2013

zobrazit info o knizeWilliam, Kate a malý George

Andersen, Christopher

Práh, 2013

zobrazit info o knizeFood Junkie – Posedlý jídlem
Příběh gastrozávisláka

Kallentoft, Mons

Host, 2014

zobrazit info o knizeZ jako Zelda

Fowler, Therese Anne

Odeon, 2014

Napsat komentář