Příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii

Food-junkie
V knize můžeme sledovat autorovu touhu, místy až  posedlost, se kterou se honí za kulinářskými zážitky. Autobiograficky laděný příběh na pomezí beletrie a literatury faktu nás zavede do všech typů gastronomických zařízení.

Mons Kallentoft je českým čtenářům známý jako autor detektivek. Nyní vychází kniha, v níž se spisovatel vyznává ze své závislosti na luxusním jídle a nejlepších restauracích světa. „Autor v knize zajímavě mísí žánry autobiografie, gastronomické reportáže, cestopisu a románu s existenciálními podtóny,“ píšou o  knize ve švédských  novinách Folkbladet.

Kdo četl Kallentoftovy články o gastronomii, ví, že tento spisovatel o jídle psát umí. Dokáže ho vylíčit tak živě, že cítíme jeho vůni a chuť.

SVENSKA DAGBLADET

Kallentoftova kniha je zajímavou směsicí autobiografie, reportáže o jídle, cestopisu a románu s existenciálními tóny. Vytříbenost jeho jazyka proměňuje jídlo a pití v něco nádherného. Nejlepší pasáže jsou ty, v nichž se Kallentoft zastavuje a nechává slova promlouvat o hledání sebe samého; tehdy příběh přestává být reportáží a stává se románem.

FOLKBLADET

Autobiograficky laděný příběh na pomezí beletrie a literatury faktu o autorově vášni číslo jedna (kromě psaní): jídle a gastronomii. Tato záliba přivedla Monse Kallentofta dokonce mezi členy poroty, která vybírá padesátku nejlepších restaurací na světě.

V knize sledujeme autorovu nadšenou a posedlou honbu za nejzajímavějšími kulinářskými zážitky. Temný, bouřlivý a fascinující příběh zavádí čtenáře přímo do center gastronomického vesmíru, od pouličních stánků v Bangkoku až po nejvyhledávanější restaurace v New Yorku.

Kniha se postupně stává i milostným románem, vyprávěním o přežití a o hledání domova a pevného bodu v životě. Zaujme každého, komu připadá jídlo zajímavé a kdo chce nahlédnout do zákulisí nejlepších světových restaurací. Není to kuchařka s recepty, fotografiemi či ilustracemi, spíš příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii. Ta je pro Monse Kallentofta záležitostí života a smrti, způsobem úniku a pátráním po pravdě o sobě samém.

 

Přečtěte si část zajímavého rozhovoru s Monsem Kallentoftem

Pro milovníky jídla jste známější jako gastrokritik a znalec špičkového kulinářství než jako spisovatel.
Nyní navazujete na svou knihu Food Noir z roku 2004, která se zabývala právě vaší vášní pro jídlo.
Ano, knihou Food Junkie. Ovšem tahle kniha je mnohem osobnější. Její základ tvoří líčení různých
mých cest, zároveň se snažím zachytit mechanismy ovlivňující moje chování, proč už pětadvacet let
cestuju jako blázen po celém světě za jídlem a pitím. To totiž zřejmě není úplně normální…

Jste na jídle závislý?
Určitě se to tak dá říct. Podnět k napsání knihy byl docela závažný. Po jedné večeři se spoustou
alkoholu v  restauraci Operní sklípek ve Stockholmu jsem zkolaboval. Odvezli mě do nemocnice.
Ukázalo se, že mám v trávicím traktu jakýsi virus a že došlo k perforaci střeva, zřejmě proto, že jsem
byl tak strašně zřízený. Kdybych se do péče doktorů dostal o hodinu později, pravděpodobně bych
to nepřežil, jak mi říkali.

Je to zřejmě dost sebeobnažující kniha.
Hodně. Opravdu strašně. Ale věřím, že je dobrá. Je to kniha, kde jakoby páté přes deváté míchám
zážitky z  různých restaurací. Bez chronologického řazení. Například všech svých sedm návštěv
v restauraci El Bulli líčím v jedné kapitole. Dá se to brát jako hedonistický a subjektivní průvodce
po nejlepších restauracích na světě. Klidně tam taky vyrazte, ale nechovejte se jako já, to je asi tak
v kostce obsah knihy (smích).

Autor rozhovoru: Alf Tumble, Nöjesguiden

Přečtěte si také ukázku z knihy!

 

Food Junkie – Posedlý jídlem

Příběh gastrozávisláka

Autor: Mons Kallentoft

Překlad: Marie Voslářová  

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Vydáno: 02/2014
ISBN: 978-80-7491-029-6
Doporučená cena: 289 Kč

Kniha Food Junkie – Posedlý jídlem vyšla v nakladatelství Host.

 

Mons Kallentoft

Autor se narodil v roce 1968 v Linköpingu (kde se odehrávají i jeho detektivky). V roce 2001 získal cenu za nejlepší švédský debut Katapultpriset a zatím napsal dvanáct knih. Nesnáší švédskou zimu, miluje tropická rána a nejspokojenější je v restauracích. Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000), za nějž získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Napsal další dvě oceňované prózy a (prozatím) sedmidílnou románovou sérii o kriminální inspektorce Malin Forsové. V nakladatelství Host v českém překladu dosud vyšly knihy Zimní oběť  (2007), Letní smrt (2008; obě česky 2011), Podzimní vražda (2009; česky 2012; přinesli jsme vám recenzi této knihy) a Jarní mrtví (2010; česky 2013; nepřehlédněte ukázku z této knihy). Román Páté roční období (2011) vyjde v květnu 2014. Posledními dvěma díly série jsou romány Vattenänglar (Vodní andělé, 2012, připravujeme k českému vydání) a Vindsjälar (Větrné duše, 2013).


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.
Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFood Junkie – Posedlý jídlem
Příběh gastrozávisláka

Kallentoft, Mons

Host, 2014

Napsat komentář